Ondernemen

De ideale bedrijfsmix van Kaptein

  • Interview
  • Redactie KVK
  • 18 nov 2019
  • 4 min lezen
  • 47
Na 2 generaties mannen staat er sinds 2009 een vrouw aan het hoofd van zuivelbedrijf Kaptein. En zij doet het anders dan haar vader en opa. “Ik geloof meer in samenwerken en verbinden dan van boven opleggen.” En dat valt op: Mireille Kaptein werd uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2019.

Kaptein is een familiebedrijf, opgericht in 1936, dat zich bezighoudt met de productie, verwerking en verpakking van kaas en boter. Niet iedereen stond te springen toen Mireille Kaptein 10 jaar geleden het roer overnam van haar vader. “Er werken nog steeds maar weinig vrouwen in de top van de zuivelbranche”, vertelt Kaptein. “Toen ik algemeen directeur werd, wilde ik mijn eigen organisatie opbouwen. Ik had ambitie en plannen voor groei. De één vindt dat fantastisch, is blij dat er opvolging is en het bedrijf doorgaat. De ander heeft moeite met verandering.” Of dat met haar vrouw-zijn te maken had, durft Kaptein niet te zeggen. “Iedere nieuwe leidinggevende moet zijn draai vinden, en ik zag mogelijkheden. Ik heb er zelf nooit aan getwijfeld.”

Mireille KapteinMireille Kaptein, CEO van Kaptein en Zakenvrouw van het Jaar 2019

Zorg voor collega’s

Het juryrapport van de Zakenvrouw van het Jaar 2019-verkiezing roemt Kaptein vanwege de duurzaamheid en continuïteit van haar bedrijf, haar personeelsbeleid én manier van leidinggeven. Om met het personeelsbeleid te beginnen, dat is iets waar Kaptein zich met name sterk voor maakt. “Ik vind het belangrijk dat mijn medewerkers goed in hun vel zitten. Ik noem ze ook liever ‘collega’s’, want we doen het samen, ook al sta ik als directeur wat meer op de voorgrond.” Ze hecht aan teambuilding, persoonlijk contact, gratis sporten na werktijd en vers fruit in de kantine. “Wij geven om onze mensen en zorgen goed voor ze. Zo hebben we onlangs een nieuw, duurzaam bedrijfspand neergezet. Daarbij hebben we erop gelet dat er veel daglicht binnenkomt, niet alleen in de kantoren maar ook op de werkvloer. Verder hebben we zit-sta bureaus ingevoerd. Onze medewerkers brengen toch een groot deel van de dag bij ons door.”

Ik geloof dat niet de sterkste, maar de meest flexibele overwint

Vrouwen echt ondersteunen

Actief personeelsbeleid betekent voor Kaptein ook aandacht voor diversiteit op de werkvloer. “Man, vrouw, jong, oud en van verschillende afkomst, juist die mix is belangrijk. Zo bekijken we zaken vanuit verschillende invalshoeken en ontstaan nieuwe ideeën. Toen Kaptein de leiding overnam, heeft ze direct meer vrouwen in de bedrijfstop aangenomen, zodat de verdeling ongeveer 50-50 is. “Voor mij voelt dit goed, maar elke organisatie is anders. Als je meer vrouwen aanneemt, moet je daar als bedrijf echt voor openstaan. Dan zorg je bijvoorbeeld voor flexibele werktijden om de thuissituatie te ondersteunen. Faciliteren dat vrouwen die carrièrestap ook echt kunnen maken.”

Mireille KapteinMireille Kaptein

Niet zelf shinen

De manier waarop ze het bedrijf runt, komt uit haarzelf. “Iedere nieuwe leidinggevende voegt iets toe. Mijn opa begon met het verhandelen van kaas en boter, mijn vader heeft het verpakken en verwerken toegevoegd. En ik ben meer internationaal gaan denken, waardoor we nu naar ruim 55 landen exporteren. Mijn stijl van leidinggeven is ook anders. Mijn vader dacht meer top down; ik ben meer van het samenwerken en verbinden. Dat is een andere manier van werken en dat is ook goed, denk ik. Ik vertegenwoordig een nieuwe generatie.” Ze probeert zoveel mogelijk zelf op de werkvloer aanwezig te zijn, al wordt dat sinds het winnen van de prijs wel steeds lastiger. “Ik ben vaker buiten de deur voor netwerkbijeenkomsten en andere evenementen. Maar ik probeer beschikbaar te blijven als aanspreekpunt. Ik hoef niet per se zelf te shinen. Ik heb ook niet alle wijsheid in pacht en input is welkom. Daarom heeft iedereen hier de ruimte om stappen te maken, bijvoorbeeld met behulp van een individueel coaching-traject.”

Mireille Kaptein
  • Kaas en boterKaas en boter
  • 180 werknemers180 werknemers
  • Omzet: € 90 miljoenOmzet: € 90 miljoen

Mireille Kaptein

CEO van Kaptein

Met haar aantreden kwam de derde generatie Kaptein aan het roer van het familiebedrijf uit Heiloo. Voordat zij het stokje overnam, leidde zij 5 jaar de vestiging van Kaptein in Parijs. Daarna vervulde ze diverse functies bij de onderneming voor ze in 2009 de leiding kreeg.

“Iedereen heeft hier de ruimte om stappen te maken”

Overleven door flexibiliteit

Dat haar andere manier van werken voortkomt uit haar vrouw-zijn, is ten dele waar, denkt Kaptein. “Uiteindelijk gaat het om het resultaat, of je nu man of vrouw bent. Maar ik stel wel meer vragen, ben opener. Als vrouw breng je net een andere dynamiek in het bedrijf en heb je misschien iets meer oog voor diversiteit.” En dat heeft voordelen voor het bedrijf. “Ik geloof namelijk dat niet de sterkste, maar de meest flexibele overwint. Wij exporteren veel en dan is die flexibiliteit vooral belangrijk. Je moet snel kunnen reageren, bijvoorbeeld als een handelsboycot uit het buitenland je raakt Dan heb je een wendbare organisatie nodig en dat lukt alleen door samenwerken.”

Mireille Kaptein

Groei uit duurzaamheid

De verkiezing tot Zakenvrouw van het Jaar 2019 is een mooie bekroning, maar dat betekent niet dat Kaptein nu rustiger aan gaat doen. “Uitdagingen zijn er nog genoeg! Ik heb al veel geïnvesteerd in groei, nieuwe producten en nieuwe markten. Zo zijn we recent begonnen met een 100% plantaardig product, voor de vegan consument. Duurzaamheid, voedselverspilling en kwaliteit belangrijke thema’s voor mij. De consument is kritisch en dat is goed. Die wil een mooi product in een handige verpakking. Hoe kan je dat zo duurzaam mogelijk doen, met zo min mogelijk verspilling? Dat is een mooie vraag!”

Ultieme tip van Mireille Kaptein

Tijdens mijn opvolgingsperiode in ons familiebedrijf werd het mij als snel duidelijk dat ik mijn ambities moest uitspreken en kansen pakken. Door je uit te spreken zorg je er zelf voor dat je je ambities waar kunt maken.

Wil je meer inspirerende verhalen van andere ondernemers en hun bijzondere projecten lezen? Inspiratie en lessen uit de praktijk.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Duurzaam