Ondernemen

Pluk de vruchten van de komkommertijd

Halflege kantoren, wielertours, files naar het strand en lichtvoetige nieuwsfeiten. Het is hoogzomer en vakantietijd, de rust is oorverdovend. Kortom, komkommertijd. Maar de deuren van jouw bedrijf staan wel wijd open. Hoe ga jij om met deze relatief rustige periode? Wij hebben een aantal tips voor je.

Je kunt de komkommertijd gebruiken om de dromen van een eigen bedrijf waar te maken. Om eens met een andere bril naar je onderneming te kijken. Of om een stil te staan bij mogelijkheden die seizoensinvloeden je bieden.

Tijd om te dromen van je eigen bedrijf

De afgelopen 5 jaar werden in juli en augustus minder bedrijven gestart dan in de rest van het jaar. Opvallend hierbij is dat jaarlijks in oktober een piek is te zien. De vakantietijd is een uitgelezen periode voor bezinning en reflectie op je carrière of je toekomst. Tijd om te dromen. Over het starten van je eigen bedrijf en hoe dit eruit moet zien. Of om je te verdiepen in je eigen ondernemersvaardigheden. En in oktober is het dan zover, je schrijft je in bij KVK.

Infographic: Visuele weergave aantal starters in de zomermaanden per sector, van 2014 tot nu. Infographic: aantal starters in de zomermaanden van 2014 tot nu, per sector (bron: KVK Handelsregister)

Steeds meer mensen kiezen voor het parttime starten van een eigen bedrijf. Naast een baan, studie of andere situatie een geleidelijke manier om van start te gaan.

Tip! Beschik jij over de juiste ondernemersvaardigheden? Doe de KVK Krachtmeting.

Tijd voor een andere bril

De komkommertijd geeft je ruimte en tijd om met een andere bril naar je bedrijf te kijken. Niet in je eigen vertrouwde kring, maar buiten de deur in een onbekende omgeving. Daar doe je inspiratie op en kijk je kritisch naar je bedrijf. Door bijvoorbeeld je marketingactiviteiten onder de loep te nemen of op zoek te gaan naar netwerkmogelijkheden.
Maak hierbij vooral eens gebruik van de kennis en ervaring van oud ondernemers via Stichting Ondernemersklankbord. Of bekijk een deze regionale initiatieven. Out of the box sparren met een serieuze gesprekspartner.

Je kunt het natuurlijk ook over een andere boeg gooien. Schakel het onderwijs in. Via onderwijsinstellingen zijn studenten inzetbaar voor onderzoek en advies.

Inspelen op seizoensinvloeden

Elke branche kent zijn eigen seizoensinvloeden. Waar strandtenten in de zomer vol zitten met dagjes mensen, is het er in de winter angstvallig stil.

Voor ski- en kampeerspecialist Twinseasons in Groningen was het komkommertijd in september en oktober. Na een concurrentieanalyse hebben ze hun productaanbod uitgebreid naar een derde bedrijfstak, namelijk artikelen voor de hockeysport. Mede-eigenaar Piet Kuipers: ‘’De hockeysport kent in ons gebied niet een echte specialist. Én, de periode vanaf september is voor deze sport een belangrijke verkoopperiode’’. Twinseasons investeerde in voorraad, opleiding en hockeyend personeel. Maar ook in marketing vertelt Kuipers: ‘’Dat vereiste een actieve aanpak. Zo zijn we met verenigingen een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. En nu staan we op de kaart.’’

Voor zzp’er Toine Kamphuis van Tekstbureau Txtra is het 3e kwartaal komkommertijd. Zijn tip: "Zorg voor spreiding. Haal grote projecten in het voorjaar binnen en lever ze in het 4e kwartaal op".

Tip! Heb je als seizoenbedrijf te maken met grote drukte? Zet dan tijdelijk extra personeel in.

Social media kent geen komkommertijd

Ondernemers verschillen als de branches waarin zij actief zijn. Maar voor iedere ondernemer hebben wij nog een aantal tips op een rij gezet.

  1. Ga je zelf ook op vakantie? Communiceer dat dan ruim van te voren met je klant.
  2. Social Media kent géén komkommertijd. Maak daar gebruik van en bepaal een actieve strategie.
  3. Wil je sparren over komkommertijd en jouw situatie? Bel onze advieslijn: 088-585 2222.
  4. Als er een citroen op je weg ligt, maak er dan limonade van. Blijf vooral het hele jaar door gebruikmaken van de kansen die je krijgt.
Vanuit thuis of je vakantieadres terugschakelen naar totale ontspanning? Lees ook eens onze 7 verrassende zomertips.
Albert Koerts

Als KVK-adviseur denk ik mee over de bedrijfsvoering van (toekomstige) ondernemers. Mijn specialisatie ligt bij de start en de aan- of verkoop van een bedrijf. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, social media en KVK-bijeenkomsten.

InspiratiePage