Ondernemen

Bewust personeelsbeleid van Schone Zaak

  • Interview
  • Redactie KVK
  • 29 jan 2019
  • 3 min lezen
  • 296
Personeel aannemen, opleiden en weer laten gaan. Voor veel ondernemers zal dat niet logisch klinken, maar voor Laamia Elyounoussi van schoonmaakbedrijf Schone Zaak is dit de enige manier waarop ze wil ondernemen. "Voor de mensen die vertrekken, krijg ik nieuwe gemotiveerde medewerkers terug."

Elyounoussi begon haar Rotterdamse schoonmaakbedrijf in 2009. "Omdat ik nog geen idee had hoeveel opdrachtgevers ik zou krijgen, heb ik eerst zelf schoongemaakt. Toen ik zo’n 12 uur per dag werkte, heb ik mijn eerste medewerker aangenomen. Met elke nieuwe opdrachtgever kwam er personeel bij." Ze startte haar bedrijf midden in de crisis, dus personeel vinden was geen probleem. "De kunst is om de pareltjes eruit te halen. Niet iedereen kan schoonmaken. Het is een vak, je moet gemotiveerd zijn en het met passie doen."

 Laamia Elyounoussi van schoonmaakbedrijf Schone ZaakLaamia Elyounoussi van schoonmaakbedrijf Schone Zaak

Makkelijker leidinggeven

Direct vanaf de start had Elyounoussi zich voorgenomen dat haar personeel moest kunnen doorgroeien en zelfstandiger worden. "Ik werkte al langer in de schoonmaakbranche en kwam steeds personeel tegen dat na jaren nog geen Nederlands sprak. Dat vond ik een slechte zaak. Niet alleen voor die mensen zelf, maar ook voor de klant. Die wil kunnen communiceren met het personeel en niet steeds de manager bellen of de schoonmaker een uurtje langer kan blijven. De medewerkers zien er niet altijd het nut van in, maar als ze eenmaal beter Nederlands spreken, krijgen ze meer zelfvertrouwen en worden ze gemotiveerd verder te leren."

 Laamia Elyounoussi van schoonmaakbedrijf Schone ZaakLaamia Elyounoussi van schoonmaakbedrijf Schone Zaak

Alle medewerkers van Schone Zaak krijgen een basiscursus schoonmaken en indien nodig een cursus Nederlands en een inburgeringscursus, eventueel aangevuld met andere vaardigheden. Elyounoussi verbaast zich erover dat niet meer ondernemers dat doen. "Ik zie het als een lange termijninvestering in de organisatie. Als je je personeel zelfstandiger maakt, kun je ze beter aansturen en makkelijker leidinggeven."

Onze medewerkers zijn de beste ambassadeurs voor ons bedrijf

Medewerkers die dat willen, krijgen de kans naast het werk een opleiding te volgen die aansluit bij hun wensen. Daarna krijgen ze een baan buiten het bedrijf. "Zeker 60 tot 70% van onze medewerkers laat zich omscholen en vertrekt binnen 3 tot 5 jaar. Dat was vanaf het begin de insteek: mensen zelfvertrouwen geven en stimuleren hun dromen en doelen te bereiken. En voor de mensen die vertrekken, krijgen wij nieuwe gemotiveerde medewerkers terug."

Het is Elyounoussi’s manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen. ‘En voor de klant is het niet slecht. We bieden continuïteit, maar er komt een moment dat ook schoonmakers op de automatische piloot gaan werken. Dan kun je beter afscheid nemen of mensen overplaatsen naar een ander project. Natuurlijk hebben we ook een poel van medewerkers die blijven. Die groeien mee, ontwikkelen zich binnen het bedrijf en helpen nieuwe mensen inwerken."

 Laamia Elyounoussi van schoonmaakbedrijf Schone Zaak

Laag ziekteverzuim

Elke ondernemer kan dit, daarvan is Elyounoussi overtuigd. “Wat wij doen is niets spectaculairs, maar het vergt tijd. Als je het niet vanaf dag één hebt gedaan, zoals wij, moet je je bedrijf erop inrichten. Het is een investering, maar het levert je ook wat op: tevreden medewerkers, continuïteit, blije opdrachtgevers, langere contractovereenkomsten en veel lager ziekteverzuim. Dat ligt bij ons onder de 1%, terwijl dat landelijk rond de 4% is. Dus uiteindelijk heb je die investering zo terugverdiend.”

Laamia Elyounoussi
  • SchonnmaakbedrijfSchoonmaakbedrijf
  • RotterdamRotterdam
  • 20092009

Laamia Elyounoussi

eigenaar schoonmaakbedrijf Schone Zaak

Voordat Laamia Elyounoussi in 2009 haar schoonmaakbedrijf startte, werkte zij onder meer voor de politie, een verzekeringsbedrijf en als operationeel directeur bij Schoonmaakbedrijf MAS Dienstverleners in Rotterdam. Zij is bestuurslid van De Maatschappij, een netwerk van ondernemende mensen in Rotterdam.

“De kunst is om de pareltjes eruit te halen. Niet iedereen kan schoonmaken.”

Tips van Laamia Elyounoussi

Voor ondernemers die wel wat hulp kunnen gebruiken bij personeel, heeft Elyounoussi goed advies:
"'Investeer in je mensen. Laat ze zich ontwikkelen, bied mogelijkheden. Voer één-op-één-gesprekken, niet 1 keer per jaar maar om de 2, 3 maanden. Echte aandacht en waardering geven, belangstelling hebben voor wat iemand beweegt, dat werkt. Nieuw personeel vinden is voor ons geen enkel probleem; zeker 90% van onze medewerkers wordt aangedragen door mensen die hier al werken. Het zijn hun nichtjes, buren, vrienden en broers. We zetten nooit een advertentie, want onze medewerkers zijn de beste ambassadeurs die je als bedrijf kunt wensen."

Wil jij starten in de schoonmaakbranche? Lees dan ook het artikel: Een schoonmaakbedrijf beginnen doe je zo.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Marketing en personeel