App KvK Connect maakt leven van zzp’ers gemakkelijker

De app KvK Connect biedt zzp’ers een platform waarbinnen ze met elkaar kunnen netwerken en informatie ontvangen over relevante onderwerpen. Half januari lanceerde de KvK  samen met zzp-belangenorganisaties de app. “KvK Connect maakt het leven van zzp’ers gemakkelijker”, stelt Peter Bargon, directeur zzp en klein mkb bij de KvK.

Aantal zzp’ers groeit nog steeds

Nog steeds houdt de groei van het aantal zzp'ers aan. Hoewel de groei vanaf juni vorig jaar iets afvlakte, was er met 4% opnieuw een toename ten opzichte van 2015. De teller stond begin januari op 882.694 fulltime zzp’ers. Het aantal parttime ondernemers steeg met 5% nog sneller en kwam eind 2016 uit op 219.079 parttime-zzp’ers. Inmiddels is 60 procent van alle bedrijven geregistreerd als zzp’er. Reden genoeg voor Peter Bargon om in nauwe samenwerking met deze doelgroep een tool te ontwikkelen die optimaal aansluit bij hun behoeften. Ondanks de grootte van de  doelgroep stelt hij namelijk een aantal overeenkomsten vast. 

“Zzp’er heeft specifieke behoeften”

Peter: “Bij zzp praten we over een heel diverse doelgroep uiteenlopend van zelfstandigen in de bouw- of zorgsector tot interim-adviseurs bij financiële dienstverleners. Toch herkenden we een aantal specifieke behoeften bij een grote groep zzp’ers. Zo focussen veel van hen op continuïteit in hun opdrachten, netwerken ze veel, wisselen ze graag onderling kennis en ervaring uit en zijn ze op zoek naar relevante (ondernemers)informatie. Deze behoeften hebben we met vier focusgroepen van zzp’ers verder verkend en stap voor stap vertaald naar de digitale tool KvK Connect.“

KvK Connect of LinkedIn?

Waarom een app, als er ook al een platform zoals LinkedIn actief is? Peter: “KvK Connect is zeker geen vervanger voor LinkedIn. Maar waar LinkedIn er voor iedereen is, is KvK Connect er alleen voor zzp’ers. Aanmelden voor de app kan ook alleen met het eigen KvK-nummer. Binnen de app maakt de gebruiker een eigen profiel en etalage aan waarmee de gebruiker zichzelf presenteert aan andere gebruikers. Dankzij de uitgebreide zoekfunctionaliteit is het mogelijk andere zzp’ers te vinden in een bepaald vakgebied. Samenwerking zoeken met andere zzp’ers om grotere of multidisciplinaire opdrachten aan te kunnen, is zo een stuk eenvoudiger.” Met inmiddels 12.000 downloads binnen twee weken lijkt de app aan te slaan bij de doelgroep.

Informatie op maat voor zzp’ers

“De zzp-app sluit naadloos aan op de dienstverlening van de Kamer van Koophandel waarin informatievoorziening en het faciliteren van netwerkmogelijkheden belangrijk zijn”,  zo betoogt Peter. “ Groot voordeel voor onze klanten is dat wij hen binnen KvK Connect nog meer maatwerk kunnen bieden. De app wordt namelijk wekelijks aangevuld met relevante informatie en berichten, waar nodig gelabeld naar branche. De gebruiker ontvangt daardoor alleen informatie die voor hem of haar relevant is”. Ook FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en ZZP Nederland  delen informatie via  KvK Connect. Deze mogelijkheid staat ook open voor andere partners van de Kamer van Koophandel. “Voorwaarde is uiteraard dat het gaat om objectieve relevante informatie waar zzp’ers hun voordeel mee kunnen doen!”

Meer weten over KvK Connect? Lees dan de informatie voor ondernemers op de KvK Connect pagina.

Heeft deze informatie je geholpen?