Ecosysteem helpt enthousiaste startups succesvol groeien

Ze spreken tot de verbeelding: startups die met een innovatief idee de markt bestormen en razendsnel groeien. De toekomstmakers van Nederland worden ze wel genoemd. Geen wonder dat er zich een ecosysteem om deze startups vormt, dat deze jonge bedrijven bijstaat in hun groei. Cathy Oh, Startup Officer bij KVK is één van hen. “Vaak denk ik: wauw, hoe kom je op dit idee!”
Cathy Oh, KvK Startup Officer (foto: Remco Gerritse, IXI Bedrijfsfotografie)
Cathy Oh, KvK Startup Officer (foto: Remco Gerritse, IXI Bedrijfsfotografie)

We spreken haar op het nieuwe ondernemersplein in Rotterdam. Het is er een komen en gaan van ondernemers die hun nieuwe bedrijf willen inschrijven. Cathy Oh is sinds 2017 actief als KVK Startup Officer. Daarmee maakt ze deel uit van het Startup Officers netwerk, commissarissen binnen de overheid die startups wegwijs maken in hun organisaties. Een rol die haar op het lijf is geschreven: “Ik ben gefascineerd door deze speciale groep ondernemers. Het zijn mensen met een innovatief idee waaraan ze met grote passie werken. Ze hebben lef, zijn slagvaardig en durven hun idee ook in de wereld van grote corporate bedrijven te verkopen.”  De Startup Officer bewondert hun drive en creativiteit. “Vaak denk ik: wauw, hoe kom je op dit idee!”

Launching customer

Is alle aandacht voor startups terecht? Iedereen kent de succesvolle voorbeelden als Adyen, inmiddels een grote speler in het betalingsverkeer, PicNic en Booking.com. Maar een veel grotere groep startups haalt het niet. “Het klopt dat lang niet elke startup de verwachtingen waarmaakt. Dit komt door de specifieke uitdagingen waarmee Startups te maken krijgen.” Het vinden van een ‘launching customer’, of in gewoon Nederlands, een eerste klant die helpt met de doorontwikkeling, is zo’n uitdaging. “Een startup komt met iets heel nieuws, iets dat nog niet op de markt is. Vaak is het een revolutionair ander product. Zo’n totaal nieuw product aanschaffen is voor een klant een grote stap. De eerste klant die dit aandurft, is voor de startup het vliegwiel naar de rest van de markt.”

Financiering

Ook het vinden van financiering is voor startups een bijzondere uitdaging. “Productontwikkeling is vaak kostbaar en neemt soms jaren in beslag. Neem bijvoorbeeld het prachtige idee van Boyan Slat van Ocean Cleanup, die met drijvende installaties in zee de plastic soep wil opruimen. Op dit moment is hij zijn ontwerp nog volop aan het testen op locatie. Een proces dat uiteraard veel geld kost.” Zelfs als de eerste bestellingen binnenkomen, blijft financiering een issue. “Het productieproces is vaak nog nauwelijks op orde en er is voorfinanciering nodig om de producten te bouwen. Startups maken daarom meer dan gemiddeld gebruik van crowdfunding, business angels en andere informal investors.”

Transparant

Nederland wil onder aanvoering van special envoy Constantijn van Oranje uitgroeien tot het nummer 1 ecosysteem voor startups binnen Europa. Een blik op de site van Techleap.nl laat een waaier aan organisaties zien. “We zetten nu vol in op het transparant maken van alle organisaties en initiatieven. De ene startup is gebaat bij het vinden van een testlab bij een universiteit, de ander zoekt een business angel.  Hoe gemakkelijker de startup weet waar hij terecht kan, hoe beter.” De eerstvolgende summit van Startup Delta staat helemaal in het teken van Nederland als ecosysteem voor startups. “We hopen daar ons netwerk te versterken én aan startups te laten zien dat ons land een ideale plek is om succesvol van start te gaan.” En, voegt Cathy Oh toe, dat is niet alleen goed nieuws voor startups, maar ook voor volgende generaties, die zich graag laten inspireren door de startups van nu.

KVK partner van Techleap

Techleap is gelanceerd op 1 januari 2015 als publiek-private samenwerking tussen de overheid en 18 Nederlandse innovatiehubs. KVK is partner van Techleap. En zet zich actief in voor startups met o.a. online-informatie, een telefonische Startup Information desk, deelname aan het Engelstalige business.gov.nl en projecten om mkb’ers te matchen met corporate ondernemingen zoals KVK Business Challenge.
InfoPage