Experimenteer met Blockchain

De Dutch Blockchainhackathon, van 10 tot 12 februari in Groningen, was ‘huge and it was great’ met 400 deelnemers uit 10 verschillende landen. KVK, als mede-organisator, kon zo bruikbare ideeën opdoen om het leven van ondernemers makkelijker te maken. Prins Constantijn van Oranje ontving het eerste exemplaar van het boek ‘Blockchain: de technologie die de wereld radicaal verandert’.

400 deelnemers, uit 10 verschillende landen, 50 teams, 40 partners, 50 vrijwilligers, € 50.000 prijzengeld en 10.000 gehaktballen. Dat is een korte samenvatting van de Dutch Blockchainhackathon, van 10 - 12 februari in Groningen. KVK trok het thema International Trade & Entrepreneurship. En kon zo bruikbare ideeën en oplossingen opdoen om het leven van ondernemers makkelijker te maken. Blockchain is een technologie, die transacties kan faciliteren tussen mensen en organisaties die elkaar niet kennen en niet hoeven te vertrouwen, zonder een vertrouwde partij (notaris, bank, kadaster, KVK) als intermediair.

Bruikbare oplossingen

Binnen het thema broedden 11 teams op concreet werkende oplossingen, gebaseerd op de Blockchaintechnologie. Het winnende team was een groep IBM-medewerkers vanuit de hele wereld maar met de kern uit Groningen. Zij pakten hét probleem van elke ZZP’er aan, namelijk aantonen dat je meerdere opdrachtgevers hebt, ondernemer bent en geen verkapte werknemer. Zij ontwierpen daarvoor met behulp van Blockchain een ‘smartcontract’ dat voor de ZZP’er, de opdrachtgever en de Belastingdienst is in te zien. Een  andere bruikbare toepassing kwam van een team dat met Blockchain de ‘middleman’ in de muziekindustrie deels uitschakelt en een rechtstreeksere band tussen artiest en fan creëert.

Radicaal veranderen

Tijdens Hackathon ontving Prins Constantijn van Oranje het eerste exemplaar van het boek ‘Blockchain: de technologie die de wereld radicaal verandert’. Bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk van KVK beveelt het boek van harte aan. “Blockchain gaat de wereld veranderen. Er is geen tijd te verliezen,” zegt Zuiderwijk in het voorwoord. “We willen voorop lopen in de ontwikkelingen en ondernemers snel de juiste informatie geven. Het boek heeft een praktische opzet en geeft tips en oefeningen om zelf met blockchain aan de slag te gaan.” Auteurs Simone Vermeend, innovation lead bij de NN Group, en Perry Smit, adviseur bij het Innovatielab van KVK, beschrijven heel toegankelijk wat de blockchain is en welke rol die kan spelen in het maatschappelijk verkeer. Daarbij zoeken ze ook de diepte op in hun beschrijvingen van centrale begrippen als transactie en uitingsvormen als smart contract. Tevens zetten ze de uitdagingen op een rij: toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid, schaalbaarheid, energieverbruik (vanwege alle rekenwerk), standaardisatie, misbruik, wet- en regelgeving en culturele acceptatie. Bijzonder is dat ze de lezers toegang bieden tot een website om zelf blockchainfuncties te kunnen uitproberen.

InfoPage