Grenzeloos zakendoen met EEN

Nederlandse bedrijven die willen innoveren, zoeken vaak al snel samenwerking buiten Nederland. Maar hoe vind je die samenwerking? Dat gaat makkelijker via Enterprise Europe Network (EEN), ’s werelds grootste netwerk voor ondernemers met internationale ambities. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Kamer van Koophandel zijn samen verantwoordelijk voor de Nederlandse tak van EEN.

EEN is een initiatief van de Europese Commissie. Het netwerk bestrijkt ruim 70 landen en richt zich op zeventien sectoren. Daarbij zitten thema’s als hightech, nano- en microtechnologie en duurzaam bouwen. Om bedrijven te koppelen wordt samengewerkt met meer dan 600 partnerorganisaties. In de database staan ondernemers die op zoek zijn naar agenten, distributeurs of productiepartners. Ook bevat de gegevensbank partners voor technologische ontwikkeling, licentieovereenkomsten en Europese R&D-projecten.

'Datingbureau'

Lambêr van Nispen, projectleider bij de KvK: ‘Met dit platform brengen we innovatieve bedrijven samen, zodat zij kunnen profiteren van elkaars expertise. Dat doen we door ondernemers een netwerk aan te bieden voor het realiseren van internationaliseringsplannen en innovatiebehoeftes. Met EEN stimuleren we ondernemers om te groeien.’ Behalve een netwerk geeft EEN onder meer informatie over Europese wet- en regelgeving (waaronder CE-markering) en Europese programma’s, fondsen en banken. Ook staat EEN op beurzen in binnen- en buitenland. ‘Tijdens allerlei events proberen we bedrijven ter plekke met elkaar in contact te brengen’, zegt Van Nispen. ‘Matchmaking noemen we dat. Eigenlijk zijn we een soort datingbureau voor bedrijven.’

Waardevolle partners

EEN opent deuren naar internationale zakenrelaties, onderschrijft Kees Berger, een van de deelnemende ondernemers. Hij is algemeen directeur van Berger Maritiem, een adviesbureau voor scheepseigenaren en reders: ‘Samen met EEN heb ik een goede propositie van ons aanbod opgesteld. Daardoor kreeg ik meer respons uit de markt. Ook hebben we dankzij de bemiddeling en het advies van EEN waardevolle nieuwe partners gevonden.’ Lees het complete verhaal.

InfoPage