Met KVK de grens over

Internationaal ondernemen is de normaalste zaak van de wereld. Normaal, maar complex. KVK slaat voor ondernemers een brug naar internationale samenwerkingen. Daarbij stelt KVK de nodige (handels)kennis, netwerken en instrumenten beschikbaar.

Grootste exportland

De beroemde Hollandse handelsgeest stopt niet bij onze landsgrens. Als vanouds zijn Nederlandse bedrijven internationaal actief met import en export. Daarbij heeft Nederland een sterke positie als distributeur en doorvoerland (met Rotterdam en Schiphol als belangrijkste doorvoerlocaties). Hierdoor is Nederland een van de grootste exportlanden van Europa.

800.000 exportdocumenten

De meeste bedrijven kennen KVK als loket voor exportdocumenten. Alleen al voor de douane verstrekken we digitaal 800.000 documenten per jaar. Uiteraard fungeert KVK ook als vraagbaak. Bijvoorbeeld voor ondernemersvragen over de benodigde documenten voor bepaalde landen of voor specifieke producten.

Handelskennis en instrumenten

KVK werkt stelselmatig aan een digitaal aanbod van informatie over internationaal zakendoen. Meer dan 55% van de ondernemers vindt zichzelf onvoldoende geïnformeerd over de geldende regels op de Europese markt. 65% van de ondernemers zou meer willen weten over de regels op de interne markt (bron: KVK-Ondernemersmonitor 2016).   Voor handel buiten de EU is nog meer kennis nodig. Bij KVK vind je die informatie online, bijvoorbeeld op KVK.nl/internationaal.nl . Hier vind je tekst en uitleg in documenten, video’s en animaties. Of met een praktische digitale wegwijzer als de app NL exporteert.  Al die content genereert op jaarbasis meer dan 200.000 clicks. 

Meer dan 10.000 vragen

Im- en exporteurs, en in het bijzonder de starters, hebben behoefte aan informatie over internationaal zakendoen. Vaak is het maatwerk. Vandaar dat de KVK de ondernemer dagelijks telefonisch te woord staat met een team van ervaren buitenlandadviseurs. Om een beeld te geven: in 2015 zijn via 088 585 22 22 meer dan 10.000 vragen gesteld.

The road to the world… begint in NL

Belangrijke behoefte van bedrijven is contacten leggen met de juiste partners. Dit kan natuurlijk digitaal, maar face-to-face blijft favoriet. Daarom organiseert KVK netwerk- en themabijeenkomsten onder de titel Road2. Onder Road2 vallen verschillende programma’s. Bijvoorbeeld over handel binnen en buiten de EU (Road2Import) of een specifiek land (Road2Germany of Road2Iran). Voor Road2 werken we onder meer samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Douane en International Chamber of Commerce (ICC). Daarnaast is KVK met de RVO verantwoordelijk voor de Nederlandse tak van Enterprise Europe Network, een netwerk van ruim 70 landen. Via de bijeenkomsten van EEN opent de Nederlandse ondernemer deuren naar internationale zakenrelaties.

Concreet voorbeeld

Grenzeloos zakendoen met EEN

Nederlandse bedrijven die willen innoveren, zoeken vaak al snel samenwerking buiten Nederland. Maar hoe vind je die samenwerking? Dat gaat makkelijker via Enterprise Europe Network (EEN), ’s werelds grootste netwerk voor ondernemers met internationale ambities. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Kamer van Koophandel zijn samen verantwoordelijk voor de Nederlandse tak van EEN.
Lees verder
InfoPage