Noord-Holland zet vol in op duurzame innovaties

Het gaat goed met Noord-Holland. De provincie bezet de tweede plaats qua economische groei (CBS maart 2018) en draagt 21% bij aan het BBP.  Toch investeert de provincie miljoenen om het bedrijfsleven nog sneller te laten innoveren. Een must volgens gedeputeerde Jaap Bond, want de provincie staat voor een aantal fikse uitdagingen. MKB’ers met duurzame oplossingen ontvangen steun via diverse innovatieprogramma’s.
Gedeputeerde Jaap Bond op werkbezoek (foto: provincie Noord-Holland)
Gedeputeerde Jaap Bond op werkbezoek (foto: provincie Noord-Holland)

Jaap Bond is gedeputeerde sinds 2007. In zijn werkkamer in het statige 17e-eeuwse Paviljoen Welgelegen kijkt hij vol enthousiasme terug op de jaarlijkse Ondernemersverkiezing Noord-Holland. Hij mocht er de prijzen uitreiken aan de meest aansprekende bedrijven. “Het deelnemersveld was sterk bezet met namen als AmsterdamArena en de Bijenkorf. Uiteindelijk ging Vezet, bekend van de kant-en-klaar maaltijdpakketten bij Albert Heijn er met de eer vandoor in de categorie Grootbedrijf. De winnaars over alle categorieën tonen volgens Bond meteen de diversiteit van de regio. “We zijn bekend van de dienstverlening in de regio Amsterdam en grote spelers als Schiphol en Tata Steel. Maar het mkb met z’n familiebedrijven voert de boventoon. Vergeet ook niet dat 60 procent van onze grond bestaat uit landbouwareaal. Onze Greenports met sier- en groenteteelt, zaadbedrijven en akkerbouw zijn spelers van formaat. Diversiteit is de grootste kracht van deze provincie.”

Energietransitie

Noord-Holland kent ook de nodige problemen. “Denk bijvoorbeeld aan CO2-uitstoot. Veel mensen weten niet dat veenweidegebieden, waarvan we er in onze provincie nogal wat hebben, veel CO2 uitstoten. Daar moeten we serieuze oplossingen voor zoeken.” De dichtbevolkte provincie verwacht nog te groeien met vijf- tot zeshonderdduizend inwoners. “Als al deze mensen straks de weg opgaan, gaat dit tot grote problemen leiden.” En misschien wel de grootste uitdaging voor de komende jaren: de energietransitie. “Daar hebben we Buck Consultants onderzoek naar laten doen. In ons stedelijk gebied hebben we echt een probleem. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat onze oude binnensteden overgaan op duurzame energie?

Uitkomst hoopvol

Bond vergelijkt sommige beleidsmakers met Alice in Wonderland. “We moeten in vijf jaar van het gas af, roept men. Maar ze vergeten dat het bouwen van de gasinfrastructuur 30 jaar heeft gekost. En dat gas een relatief schone brandstof is. Waarom gas niet tijdelijk als transitiebrandstof inzetten? Voor bedrijventerreinen ziet de gedeputeerde reële kansen in een combinatie van zonne- en windenergie. Biomassa lijkt een oplossing voor het bestaande warmtenet. Hiervoor is wel ruimte nodig, die ten koste gaat van andere functies. Een spanningsveld dus voor steden met groeiambities. “Het energietransitie-onderzoek toont aan dat de transitie een enorme klus zal zijn. Maar ik vind de uitkomsten ook hoopvol: het is geen onhaalbare opgave, het kan!”

Duurzame oplossingen

“Het aanjagen van onze economie gaat hand in hand met het realiseren van onze eigen duurzame beleidsdoelstellingen,” stelt Bond. Zo verstrekt de provincie via het Participatiefonds Duurzame Economie N-H leningen aan bedrijven die technologie ontwikkelen op het gebied van duurzame energie en circulaire economie. Technologieën zoals getijdestroom-energie en reststroomverwerking die de markt soms nog als te risicovol bestempelt. Bond: ”We steunen deze bedrijven omdat ze direct of indirect bijdragen aan de duurzame oplossingen die wij in deze provincie nodig hebben.” Na elke succesvolle participatie ontvangt Bond een kleine sculptuur. Met trots toont hij zijn verzameling: er staan er inmiddels 8 in zijn vensterbank.

Keihard nodig

Met de provinciale programma’s probeert de provincie vooral mkb’ers te bereiken. Via Go!-NH daagt de provincie hen uit oplossingen in te dienen op het gebied van smart mobility en circulaire economie. Beide onderwerpen staan hoog op de agenda van GS. Ondernemers met veelbelovende ideeën krijgen begeleiding bij de uitvoering. Via het programma Start up in Residence werken in de plint van de Provinciekantoor inmiddels 8 bedrijven aan een werkend product. Het programma PIM NH adviseert ondernemers over passende financiering voor hun innovatie of groeiambities. En voor bedrijven die juist hulp nodig hebben bij hun ‘Proof of Concept’ ging eind vorige maand het Innovatiefonds Noord-Holland van start. Bond gelooft heilig in deze intensieve samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. “Als overheid hebben we bedrijven keihard nodig voor hun innovaties en investeringen. Alleen door samen te werken gaan we onze uitdagingen realiseren. Met de innovators van nu, die straks de nieuwe economie gaan vormgeven.”

KvK-relatiemanagers

De KvK werkt samen met provincie en gemeenten in uw regio. Contact met de KvK- relatiemanagers voor Noord-Holland? Neem contact op met Ruud Meijvogel of Jeroen de Groot via secretariaat.publiek@kvk.nl.

InfoPage