Personeel

Kerstborrel in 2021: van online bingo tot kerstbeleving

Normaal gesproken is het de piek op je jaar: de kerst- of eindejaarborrel voor je team. Ieder jaar is het een uitdaging om er iets feestelijks van te maken, maar ook dit jaar is het anders dan voorheen. Want hoe organiseer je een leuke en verantwoorde kerstborrel na weer een jaar vol digitale meetings, overleggen en ‘koffieautomaatmomentjes’? Een paar ideeën: met beeldscherm, of helemaal zonder.

Misschien moet je al zuchten bij het idee aan een digitale kerstborrel, en het bedenken van een kerstpakket. Toch is het een van de weinige mogelijkheden dit jaar om je hele team bij elkaar te brengen, en ook dit jaar op een positieve manier af te sluiten. Want na wederom een hectisch jaar is iedereen wel toe aan een feestje.

De online dresscode

Je staat weliswaar niet met elkaar in één ruimte, maar via het beeldscherm is iedereen natuurlijk wel zichtbaar. Bedenk dus een dresscode voor de digitale borrel. Maar communiceer het wel duidelijk. Vraag bijvoorbeeld alle collega’s om een foute kersttrui aan te trekken of een kerstmuts te dragen. Eventueel kun je hier een wedstrijd aan verbinden: wie is de best verklede collega?

Speel een spel

Je kunt ook een spel voorbereiden. Sommige spellen kun je online met grote groepen spelen, zoals quarantainebingo en kinderfoto’s raden van collega’s.

Of verdeel alle collega’s in teams en speel een korte, digitale pubquiz. Je kunt deze quiz persoonlijk maken door de vragen af te stemmen op de branche waarin jullie bedrijf actief is en door persoonlijke anekdotes toe te voegen.

Zo’n pubquiz hoef je niet zelf te bedenken: er zijn bedrijven die kant-en-klare online pubquizen of online bedrijfevents organiseren. Arie Brouwer van het familiebedrijf Brouwer Evenementen Groep uit Schiedam bijvoorbeeld.

Toen Brouwer begin dit jaar door de coronamaatregelen geen live festivals meer kon organiseren, ging hij op zoek naar alternatieven. “We bouwden een eigen studio om online shows op te nemen, met interactieve spelelementen. Denk aan een digitale escaperoom met online puzzels die je samen als team moet oplossen binnen een bepaalde tijd. Of een online Mindhack show. Die show presenteren we live vanuit een studio met Victor Mids. Hij betrekt het publiek ook bij zijn interactieve experimenten. Daarnaast is er grote belangstelling voor de online sinterklaas-, kerst- en nieuwjaarsshows.” Ook organiseert Brouwer nu een videochat-carrousel, waardoor een online kerst- of nieuwjaarsbijeenkomst bijna als live ervaren wordt.

Borrelpakket

Bij een feest hoort natuurlijk een hapje en een drankje. Als je niet bij elkaar kunt komen, kan een borrelpakket uitkomst bieden. Verschillende bedrijven leveren deze pakketten inmiddels. Brouwer bedacht vorig jaar, als aanvulling op zijn shows, de Event@Home Box. Het bedrijf werd leverancier van borrelboxen, online pakketten en aanvullende boxen en geschenken. “Zo’n box kun je weggeven als cadeautje om het werkplezier thuis te vergroten of als personeelsgeschenk voor een stuk waardering. De boxen zijn ook geschikt voor een digitale kerstborrel. Zo betrek je ieder personeelslid bij het online event en breng je ze in dezelfde sfeer met lekkernijen die jij als werkgever aanbiedt.”

Thuisdiner-experience

Wanneer het budget het toelaat en je een uitgebreider event wilt organiseren voor je medewerkers, kun je hen ook verrassen met een dinerbox. Op die manier krijgen werknemers de restaurantervaring thuis. Alle voorbereidingen zijn verricht in de keuken van een restaurant. De finishing touch doet iedereen zelf in de eigen keuken. Dit kun je uitbreiden met online instructies of video’s met een bekende chefkok. Zo kunnen mensen aan de hand van de filmpjes meekoken. Dit event heeft natuurlijk wel minder interactie, omdat iedereen met zijn eigen maaltijd bezig is. Gezellig samen eten kan hierbij wel!

Muzikaal intermezzo

Zonder muziek geen feestje natuurlijk. Ideaal dus om je kerstborrel mee op te vrolijken. Twijfel je over je muziekkeuze? Laat je medewerkers via een poll stemmen welk (kerst)nummer ze straks willen luisteren. Of stel een bedrijfstop-10 op. En wie weet blijkt een van je werknemers een waar dj-talent. Kortom: stel een leuke playlist samen en zorg dat die voeten van de vloer komen!

Kerstbeleving

Wellicht wil je iets organiseren geheel zonder beeldschermen. Denk dan aan een buitenevenement. De Feestkoning uit Wehl organiseerde vorig jaar nog een oliebollen Drive-in. Toen verwachtten ze niet in 2021 weer iets te moeten organiseren. Dit jaar gaan ze met alle medewerkers een “kerstbeleving” organiseren bij een plaatselijke instelling voor mensen met een verstandelijke beperking en hun familie. Daarvoor verzorgen ze een buitenevenement met lichtjes, om cliënten, familie en personeel een kerstgevoel te geven. Het geeft hen een ultiem kerstgevoel om iets bij te dragen aan het levensgeluk van anderen.

Heb je nog een ondernemersvraag? Het KVK Adviesteam staat voor je klaar.
Yvonne Nikkelen

Als KVK-adviseur richt ik me met veel enthousiasme op (startende) ondernemers en zzp’ers. Mijn interesses liggen bij het aannemen van personeel, start algemeen, fiscale zaken, marktkansen en ondernemersvaardigheden. Ik help je graag verder.

InspiratiePage
Marketing en personeel