Personeel

Los je personeelstekort op met een pensionado

Sinds de economie aantrekt, is er een tekort aan personeel. In de zoektocht naar nieuwe werknemers komen bedrijven vaak uit bij buitenlandse medewerkers of studenten. Een pensionado kan een aantrekkelijk alternatief zijn. Hieronder lees je waarom.

Dat personeel voor winkels en horecazaken amper te vinden is, weten we al even, maar de krapte is inmiddels op veel meer plekken voelbaar.

Tegenover elke 100 werklozen staan 106 vacatures (september 2021). Een dergelijk cijfer is volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) de afgelopen 50 jaar niet voorgekomen.

De combinatie van krapte op de arbeidsmarkt, vergrijzing en ontgroening maakt dat werkgevers andere oplossingen zoeken voor hun personele problemen. “Ze moeten wel”, zegt Bart Veltman van Uitzendbureau 65plus. Hij ziet dat meer arbeidskrachten uit het buitenland naar Nederland komen, maar merkt ook dat de vraag naar gepensioneerde medewerkers toeneemt. “Wij werken al sinds 1975 met AOW-gerechtigden en hebben pieken en dalen op de arbeidsmarkt meegemaakt. Op dit moment is het aantal vacatures erg hoog, net als de vraag naar ervaren personeel.”

Voordelen

Als werkgever kun je voordeel hebben van oudere werknemers in je bedrijf. Zij kunnen bijvoorbeeld balans brengen in een jong team. Volgens Veltman heeft het werken met gepensioneerde krachten de volgende voordelen:
 1. Een pensionado is relatief goedkoop. Dit komt omdat je geen sociale lasten afdraagt. Wie recht heeft op een AOW-uitkering hoeft namelijk niet meer verzekerd te worden tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.
 2. De meeste ouderen zijn flexibel. Ze hebben vaak veel vrije tijd.
 3. Hoewel er een financieel motief kan zijn, kiezen veel werkende ouderen voor een deeltijd baan omdat ze dit graag willen. Ze zijn dan ook loyaal. Met een baan blijven ze actief en ‘onder de mensen’ zonder dat ze de druk voelen om carrière te maken.
 4. Met een gepensioneerde werknemer haal je werk- én levenservaring in huis. Daarnaast beschikt een oudere collega vaak over veel kennis en kan zijn ‘ouderwetse arbeidsethos’ van pas komen.

Nadelen

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook mogelijke nadelen. Veltman legt uit waarmee je rekening moet houden als je een oudere werknemer toevoegt aan je personeelsbestand:
 1. Een collega uit de babyboomgeneratie heeft over het algemeen minder ict-kennis dan onlangs afgestudeerde sollicitanten. Werk je met ingewikkelde systemen of is alles digitaal? Kijk dan goed of een oudere werknemer hiermee uit de voeten kan.
 2. Als er fysiek zwaar werk moet worden gedaan, is de keuze voor een gepensioneerde medewerker misschien niet de juiste.
 3. Het duurt soms wat langer om een 65-plusser in te werken dan een jonger persoon. Daar staat vaak dan weer grote loyaliteit tegenover.

Ook meer zzp’ers

Terwijl een stijgend aantal ouderen werkt via een uitzendbureau, neemt ook het aantal zzp’ers onder AOW-gerechtigden flink toe. Volgens Veltman is die groep vooral actief op hbo-niveau. Dat lijkt te kloppen als je kijkt naar de meest uitgevoerde activiteiten van zelfstandigen boven de 65. Verreweg de meeste zzp’ers uit die doelgroep runnen een organisatie-adviesbureau, blijkt uit het KVK Handelsregister. In de top 5 staan verder ingenieurs, schrijvers en kunstenaars, boekhouders en bouwbedrijven.
Per 1 juli stonden ruim 172.000 zzp’ers van 65 en ouder ingeschreven bij KVK. Een derde meer dan 5 jaar eerder, toen waren het er nog net geen 130.000.

Peter Velthuizen
 • Peter VelthuizenPeter Velthuizen
 • Westfalen Gassen Westfalen Gassen
 • HeterenHeteren

Peter Velthuizen

Westfalen Gassen

Bij Westfalen Gassen in Heteren werkt sinds 4 maanden een uitzendkracht. Arie is 74 jaar oud “en zo ‘vief’ als een man van 35”, beweert Hoofd Operator Peter Velthuizen.Een pensionado blijkt voor Westfalen de ideale oplossing. “Het is lastig om aan personeel te komen, laat staan goed personeel. Via-via hoorde ik over Uitzendbureau 65plus en ik ben blij dat we nu een oudere uitzendkracht in ons team hebben.” De ervaren nieuweling werkt nu 4 maanden bij Westfalen. “Ik hoef alles maar 1 keer uit te leggen en dan pakt hij het zelf verder op. Daarnaast past hij in ons team dat al 11 jaar dezelfde samenstelling heeft. En hij wil voor langere tijd bij ons werken. Die continuïteit is voor ons belangrijk.” De uitzendkracht beheert het laboratorium en doet analyses en tests van gevulde gasflessen, een baan voor 2 dagen in de week. “Eerder hebben we een student in ons team gehad, maar die stopte binnen 2 maanden omdat het te veel tijd kostte.” Werken met een pensionado heeft volgens Velthuizen veel voordelen, los van de relatief lage kosten. “Als ik kijk naar onze uitzendkracht, dan is hij betrouwbaar, flexibel, gemotiveerd en zelfstandig. Een nadeel kan ik niet bedenken.” Maar hoe zit het dan met de digitale vaardigheden van de ingehuurde collega? “Hij vult zijn bevindingen in op papier, ik verwerk ze in het systeem. Dat deed ik altijd al, dus dat is prima zo. Als het moest, zou ik hem denk ik best thuis kunnen maken in ons systeem. Deze man heeft de hele wereld gezien en werkt ook gewoon met Whatsapp op zijn telefoon”.

“Een nadeel kan ik niet bedenken.”
Roberto Lachman
 • Roberto LachmanRoberto Lachman
 • BuschauffeurBuschauffeur
 • Buschauffeur31 jaar werkzaam

Roberto Lachman

Buschauffeur

Roberto Lachman is al 31 jaar buschauffeur. Hij houdt van zijn werk en wilde na zijn pensioen best doorrijden. “Ik vind het fijn om buiten te zijn, en prettig om alle soorten mensen te ontmoeten. In alle leeftijden, norse en vriendelijke typen.” Hoewel de vraag naar chauffeurs groot was, mocht Lachman niet direct na zijn afscheid terug achter het stuur kruipen. Een pauze van 6 maanden was nodig om gedoe met zijn contract te voorkomen. Via een uitzendbureau is Lachman nu terug aan het werk. “Ik word de laatste tijd vaak gebeld omdat er veel zieken zijn. Maar ik bepaal zelf wanneer ik werk. Inmiddels werken er 7 gepensioneerden bij mijn werkgever. Die waardeert het wanneer wij helpen om het rooster dicht te krijgen.” Een ander voordeel voor de werkgever is dat de ervaren chauffeurs de routes goed kennen. Inwerken is overbodig. “En vaste passagiers vinden het leuk om een bekende chauffeur te zien”, vult Lachman aan.

“Mijn werkgever waardeert het wanneer wij helpen om het rooster dicht te krijgen.”
Meer weten over personeel aannemen? Ga naar de dossierpagina.
Rinke den Os

Wie internationaal wil ondernemen, heeft een wereld te ontdekken. Want hoe werkt het als je gaat importeren? En waar loop je tegenaan met een webshop over de grens? Om je op weg te helpen, deel ik tips & tricks en ervaringen van ondernemers.

InspiratiePage
Marketing en personeel