Op deze 4 momenten is personeel opleiden noodzakelijk
- Stappenplan
- Ellen Koekkoek
- Bijgewerkt 31 jan 2023
- 5 min lezen
- 824
Belangrijkste momenten voor opleiden
Op deze vier momenten is het nodig om je medewerkers op te leiden.
Veranderende werkzaamheden
Als je je bedrijfsprocessen digitaliseert, moeten je medewerkers goed met de nieuwe systemen kunnen werken. Leid ze daarom op in computervaardigheden. Twee digitale vaardigheden die elke medewerker volgens het UWV zou moeten beheersen zijn ‘het omgaan met mobiele devices’ en ‘het lezen van data.’
Ook als je op andere manieren geld wilt verdienen, hebben je medewerkers de juiste kennis en vaardigheden nodig. Ga je bijvoorbeeld online verkopen naast je fysiek winkel? Dan moeten je medewerkers leren hoe ze bestellingen verwerken in een webshop of adverteren op social media.
Te weinig personeel
Omscholing werkt ook om je personeelstekort op te lossen. Neem bijvoorbeeld een 50-plusser aan en betaal het omscholingstraject. Zo kan een ervaren boekhouder voor jou als salarisadministrateur aan de slag. Je nieuwe medewerker kan zich vastbijten in een nieuw, uitdagend vak en jij hebt die lastige vacature ingevuld.
Omscholen geldt niet alleen voor nieuwe medewerkers. Je kunt ook je eigen personeel opleiden voor een functie waar je niemand voor kunt krijgen. Zo hoef je geen nieuwe mensen aan te nemen.
Hoog ziekteverzuim, hoge werkdruk
Soms zijn medewerkers lange tijd ziek en kunnen ze hun eigen of aangepaste werkzaamheden niet meer oppakken. Dan moet je als werkgever voor hen op zoek naar een geschikte baan bij een andere werkgever. Dit noemen we het ‘tweede spoor’ uit het re-integratieproces. Bij- of omscholen vergroot de kans op een job die past bij wat medewerkers wel kunnen.
Maar ook om ziekteverzuim te beperken kun je je medewerkers een opleiding aanbieden. Onderzoek wijst uit dat medewerkers die niet-reguliere opleidingen en trainingen volgen namelijk beter in hun vel zitten en positiever zijn over hun werk. Vraag je medewerkers wat ze graag willen leren en kijk of dit mogelijk is binnen je bedrijf. Zo snijdt het mes snijdt aan twee kanten: blije medewerkers, blije werkgever. Want tevreden medewerkers verzuimen minder.
Reorganiseren of stoppen
Ga je hetzelfde werk met minder mensen doen doordat functies vervallen of je medewerkers herplaatst? Help je medewerkers dan bij het vinden en goed kunnen uitvoeren van de nieuwe werkzaamheden. Vaak houdt dat in dat je tijdens de reorganisatieprocedure je medewerkers scholing aanbiedt.
Uit onderzoek van KVK blijkt dat er elke maand ruim 20.000 ondernemers stoppen. Overweeg je weleens om iets anders te gaan doen? Kijk eens naar de mogelijkheden van kosteloos scholingsadvies voor je personeel en zoek uit of je gebruikt kunt maken van subsidies.
Verschil omscholing en bijscholing
Het doel van scholing bepaalt of het gaat om bijscholing of omscholing.
- Wil je werknemers kennis en vaardigheden leren voor het beter uitvoeren van de huidige functie, of een verlengde van deze functie? Bijvoorbeeld een magazijnwerknemer die zijn heftruckcertificaat haalt. Dan heb je het over bijscholing.
- Wil je werknemers kennis en vaardigheden leren voor een andere functie? Bijvoorbeeld een magazijnmedewerker die een cursus boekhouding doet. Dan is het omscholing.
Verplicht medewerkers opleiden
Sinds augustus 2022 zijn de regels rondom arbeidsvoorwaarden aangepast. Dit heeft ook gevolgen voor scholen en opleiden. Je moet werknemers alle scholing aanbieden die ze nodig hebben om hun werk te doen. In de wet of cao staan welke opleidingen dit per functie zijn. Ook leertrajecten, zoals een taalcursus of het behalen van een veiligheidscertificaat vallen hieronder. Tot slot moet je ook scholing aanbieden als de eigen functie van een medewerker vervalt.
Wie betaalt de opleiding
Je moet alle kosten die komen kijken bij verplichte opleidingen volledig vergoeden. Dit is inclusief studietijd, reiskosten en studiemateriaal.
Omscholing is juridisch gezien geen verplichte opleiding. Die hoef je dus niet voor je medewerkers te betalen. Toch kan het verstandig zijn als je de kosten (deels) vergoedt of als je personeel een opleiding onder werktijd kan volgen. Zo houd je je medewerkers enthousiast voor je bedrijf. Je hoeft opleidingskosten trouwens niet altijd helemaal in je eentje te betalen. Er zijn enkele subsidieregelingen.
Studiekostenbeding
Betaal je de studiekosten voor je medewerkers vrijwillig? Spreek dan een studiekostenbeding af. Dan moeten je medewerkers de studiekosten aan je terugbetalen als ze kort na hun opleiding ontslag nemen. Let op, je mag geen studiekostenbeding afspreken bij een verplichte opleiding.
Belastingvrij vergoeden
Cursussen, opleidingen en studies mag je als werkgever belastingvrij vergoeden. Deze zijn zogeheten ‘gericht vrijgesteld’ binnen de werkkostenregeling (WKR). Voorwaarde is dat de scholing nodig is voor de huidige of toekomstige functie van je medewerker. Dit kan ook bij een andere werkgever zijn. Neem je afscheid van een medewerker, bijvoorbeeld tijdens een reorganisatie of na een re-integratieproces? Ook in dit geval mag je als werkgever de opleidingskosten onbelast vergoeden.
Toestemming Ondernemingsraad
Heeft je bedrijf een ondernemingsraad (or)? Dan hebben zij instemmingsplicht bij omscholingstrajecten. Betrek de or op tijd bij je plannen.
Benieuwd naar welke financiële ondersteuning je kunt krijgen? Bekijk de subsidieregelingen.

Als KVK-adviseur help ik je bij het maken van je dagelijkse keuzes. En schrijf ik praktische artikelen over aantrekkelijk werkgeverschap, geld verdienen met nieuwe business of jezelf ontzorgen door het digitaliseren van je bedrijfsprocessen.