Personeel

Personeel met een tijdelijk contract: voor- en nadelen

Een tijdelijk contract is handig als je een werknemer voor een tijdelijke periode zoekt, piekdruktes wilt opvangen of als je de arbeidsrelatie met een nieuwe werknemer voor een korte periode wilt aftasten. Wat zijn de kenmerken en de voor- en nadelen van een tijdelijk contract?

Een tijdelijk contract zegt iets over de duur van het arbeidscontract. Het betekent dat de werkrelatie eindig is. Het soort contract, bijvoorbeeld nuluren- of oproepovereenkomst, staat daar los van.

Voordelen tijdelijk contract

  • Omdat je zelf de werknemer inhuurt, bepaal jij zelf het uurtarief en niet bijvoorbeeld het uitzendbureau.
  • Een tijdelijk contract kun je zien als een soort verlengde proeftijd waarin je kunt kijken of jij en de nieuwe werknemer bij elkaar passen.
  • Je kunt een werknemer met een tijdelijk contract aannemen tijdens drukke periodes, bijvoorbeeld bij seizoenswerk of tijdens de duur van een project. 

Nadelen tijdelijk contract

  • Na drie tijdelijke contracten of drie jaar mag je alleen nog maar een vast contract aanbieden.
  • Wanneer je een tijdelijk contract niet verlengt, moet je een transitievergoeding betalen. 

Regels bij tijdelijke contracten

  • Wanneer je een werknemer voor zes maanden of langer in dienst neemt en je het contract niet wilt verlengen, dan moet je dit een maand voor de einddatum schriftelijk melden aan de werknemer. Doe je dit niet, dan heeft de werknemer recht op een (gedeelte van het) maandsalaris.
  • De geldende proeftijd is afhankelijk van de duur van het tijdelijke arbeidscontract.
  • Je moet voorspelbare en transparante arbeidsvoorwaarden bieden. Zijn ze dat niet? Dan mag je werknemer een verzoek doen tot meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden. 
  • Je werknemer mag een verzoek doen tot meer voorspelbare arbeidstijden.
Wil je weten welk personeelscontract het best bij jouw situatie past? Bekijk het stappenplan en maak de juiste keuze.
Esther Riphagen

Vanuit mijn kennis over marketing en personeel help ik je als KVK-adviseur verder groeien. Met praktische tips en stappenplannen zodat je vandaag nog aan de slag kunt. Bijvoorbeeld met het opzetten van een marktstrategie of het werven van extra werknemers.

InspiratiePage
Marketing en personeel