Personeel

Snel personeel vinden? Zet Open Hiring in

Heb je vacatures die je snel wilt opvullen waarbij een diploma of werkervaring niet belangrijk is? Probeer dan Open Hiring. Daarmee los je je personeelstekort op én geef je iedereen kans op een baan, zonder sollicitatiegesprek of cv. Lees wat de voor- en nadelen zijn en of het bij jouw organisatie past.

Open Hiring is personeel aannemen zonder werving en selectie. Hierdoor hebben sollicitanten met een arbeidsbeperking of in een kwetsbare positie ook een haalbare kans op een baan.

Zo werkt Open Hiring

Volgens onderzoek van UWV is Open Hiring vooral geschikt voor sectoren waar diploma’s minder belangrijk zijn. Denk aan de horeca, techniek, transport en logistiek.

Hoe werkt het?

 1. Je maakt een vacature waarin je beschrijft wat de functie inhoudt en wat je nieuwe medewerker moet kunnen om deze rol te vervullen.
 2. Je opent een vacaturewachtlijst. Iedereen die zichzelf geschikt vindt voor de baan, kan zich aanmelden voor deze lijst.
 3. De eerstvolgende op de lijst kan meteen bij jou aan de slag.
 4. Je maakt een goed inwerkprogramma.
 5. Je maakt heldere afspraken en checkt regelmatig of alles goed gaat. Door werkresultaten en werkhouding te evalueren beoordeel je of je medewerker op de goede plek zit.

Voor- en nadelen

Open Hiring heeft voor- en nadelen. Weeg deze af voordat je ermee aan de slag gaat.

Voordelen

 • Open Hiring is een snelle oplossing voor je personeelstekort.
 • De werkwijze van Open Hiring is goedkoper en sneller dan een traditioneel werving- en selectieproces.
 • Je zorgt voor meer inclusie op de werkvloer en draagt daardoor bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.
 • Je kunt een vergoeding krijgen van de overheid.

Nadelen

 • Je moet je aan de volgorde van de vacaturewachtlijst houden en mag geen vragen stellen aan de mensen die zich hebben aangemeld.
 • Je weet nooit zeker of je met Open Hiring de juiste mensen aanneemt.
 • Als de nieuwe werknemer geen match blijkt te zijn, kun je deze na de proeftijd niet zomaar laten gaan. Net als bij een gewone manier van werken moet je een transitievergoeding betalen als je een werknemer ontslaat of het contract niet verlengt.
 • Het inwerken en begeleiden van een nieuwe medewerker die weinig tot geen relevante werkervaring heeft, kost meer tijd en geld.

Vergoeding overheid

Als je oudere werknemers of werknemers met een arbeidsbeperking in dienst neemt kun je loonkostenvoordeel LKV voor werkgevers krijgen van de gemeente of UWV. Dit geldt voor:

 • Werknemers van 56 jaar en ouder.
 • Arbeidsgehandicapte werknemers die nieuw in dienst komen.
 • Werknemers uit de doelgroep van de banenafspraak.
 • Scholingsbelemmerden. Dit zijn mensen die moeite hadden met het volgen van onderwijs, bijvoorbeeld door ziekte.
 • Arbeidsgehandicapte werknemers die je herplaatst.

Open Hiring voorbeelden

Rob Jansen, directeur van logistiek dienstverlener Chain Logistics is positief over Open Hiring. “We nemen vaker medewerkers aan die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt. Dat zijn vaak gemotiveerde medewerkers. En motivatie is het belangrijkste dat je hier als werknemer nodig hebt. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen mensen beoordeelt op de eerste indruk en dat is niet altijd de juiste. Met Open Hiring krijgen werknemers een maand de tijd om zichzelf te bewijzen, om te laten zien wat ze waard zijn. Dat is het meest eerlijke systeem dat er is.’”

Lees meer ervaringsverhalen van werkgevers die werken met Open Hiring.

Aan de slag met Open Hiring

Ben je benieuwd of Open Hiring iets voor jou is? Neem voor meer informatie kosteloos contact op met organisaties die er veel kennis en ervaring mee hebben. Dit kan met het werkgeversservicepunt van UWV in jouw regio of met de Start Foundation.

Lees wat andere ondernemers doen om personeel te vinden.
Frances Gallimore

Als content creator voor het thema Marketing en Personeel schrijf ik aansprekende en toegankelijke teksten waar je als ondernemer concreet mee aan de slag kunt. Van een stappenplan bij online adverteren tot een inspirerend artikel over het motiveren en verbinden van je medewerkers.

InspiratiePage
Marketing en personeel