Personeel

Zelftesten aanbieden aan je personeel, een uitkomst?

De eerste 200.000 coronazelftesten vlogen over de toonbank. Een veilige werkplek lijkt daarmee binnen handbereik. Maar biedt een zelftest voor personeel echt uitkomst? 5 ondernemers uit verschillende branches zijn overwegend positief over het hulpmiddel.

Als werkgever ben je verplicht te voorzien in een veilige werkplek. Wanneer personeel niet vanuit huis kan werken, bijvoorbeeld in de horeca of detailhandel, dan moet je het coronaprotocol en de coronamaatregelen strikt naleven. Hiermee verklein je de kans op spreiding van het virus en voorkom je zieke werknemers. De stelregel is: bij coronagerelateerde klachten blijf je thuis.

Met de COVID-19 zelftest kunnen werknemers zichzelf testen als ze geen klachten hebben, om zo de mogelijke verspreiding van het virus te voorkomen. Je kunt de zelftesten onder andere kopen bij een apotheek of drogisterij. Bij een positieve uitslag moeten ze zich alsnog melden voor de reguliere PCR-test.

De zelftest in het kort

 • Gebruik van de test is bedoeld om extra besmettingen op te sporen bij mensen zonder klachten.
 • Voor mensen met klachten geldt de officiële test via de GGD.
 • Gebruik van de zelftest is niet verplicht.
 • Binnen een kwartier is de uitslag bekend.
 • Gebruik van de test valt onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Daarom:
  • Mag alleen de geteste persoon de uitslag aflezen.
  • Mag de uitslag niet geregistreerd of verwerkt worden.
 • Als een werknemer de zelftest afneemt, moet hij dat zelf doen of iemand met een BIG-registratie.
 • De zelftest kost gemiddeld 6 euro.
 • Er is alleen financiële tegemoetkoming wanneer de test is afgenomen door een (bedrijfs)arts of iemand met een BIG-registratie.

Ondernemers aan het woord

Met de zelftest kunnen ondernemers hun personeel meer mogelijkheden bieden om zichzelf te testen op corona. Maar het gebruik van de zelftest blijkt ook wat haken en ogen te hebben. 5 ondernemers geven hun mening.

Zekerheid is fijn

“Met de zelftesten kunnen we veilig aan het werk, en tegelijkertijd een veilige omgeving waarborgen voor werknemers én de klant”, vertelt Ulric Miguel, eigenaar van klus- en bouwbedrijf Qlusjesman. “De uitslag snel weten via een zelftest is dan fijn en biedt zekerheid.”

Het bedrijf laat regelmatig werknemers testen bij een snelteststraat in de buurt. Dat is kosteloos, maar Miguel is bereid om een klein bedrag te betalen voor de zelftest. “De zelftest geldt alleen voor medewerkers die geen klachten hebben. Ik denk eraan om al mijn werknemers een aantal zelftests te geven.”

Handig voor leidinggevenden

“De zelftest zie ik vooral als handig hulpmiddel voor roostertechnische problemen bij leidinggevende functies”, vertelt Jesper van der Heijden, mede-eigenaar van franchisewinkel Domino’s Pizza in Delft. “Het vangnet bij verzuim is bij leidinggevende functies krap. Als een leidinggevende weet of hij corona heeft of niet met een zelftest, kunnen we onnodig verzuim voorkomen en de werkplek veilig houden.”

“Momenteel hebben we nog geen zelftesten ingekocht, maar we gaan dit wel op korte termijn doen. Ik hoop dat de verkoopprijs wordt verlaagd naar 2 euro, net als in Duitsland.”

Geen verplichting

De aanwezigheid van een vast aantal leidsters is cruciaal voor de bedrijfsvoering van kinderopvang BAM, stelt eigenaar Iris Roozenburg. Bij kinderopvang geldt een verplicht aantal leidsters per kind. “Wij zullen zelftesten niet inzetten om medewerkers zichzelf preventief te laten testen, dus wat dat betreft verandert de komst van de zelftest niet onze manier van werken”

Op dit moment laat Roozenburg regelmatig medewerkers met klachten testen bij een snelteststraat. “Sinds februari zijn deze (voor het grootste deel) gratis voor werkgevers. Wij verwachten dat onze medewerkers zich bij laten testen bij klachten, al kunnen we dit niet verplichten.”

Kijken wat de norm wordt

“We houden ons aan de opgelegde maatregelen, en proberen daar ontspannen mee om te gaan”, vertelt Renée Hilverdink, mede-eigenaar van NLP opleidingsinstituut De eerste verdieping. “Onze trainingen gaan over 'jezelf zijn'. Daar past in dat mensen waar mogelijk hun eigen keuzes maken, ook over de zelftesten. We denken dat testen heel zinvol is bij het weer opengaan van de maatschappij, maar we kijken wel eerst wat daarin de maatschappelijke norm wordt. Dat zal onze cursisten en trainers ook kunnen helpen bij hun keuze voor een zelftest. Ik denk daarbij dat als iedereen gratis zelftesten krijgt, net als studenten dat binnenkort krijgen, de maatschappij sneller open zal kunnen. “

“De zelftesten liggen klaar”

Bij sportschool Allround liggen de zelftesten al klaar. “We hebben een strak lesrooster en daarom willen we zo snel mogelijk weten of een instructeur een les kan geven of dat we vervanging moeten regelen”, vertelt mede-eigenaar Jeffrey Strang. De ondernemer kocht tijdens de eerste lockdown 25 zelftesten.“Deze testen waren toen nog erg prijzig, zo’n €100 per test. Zelftesten zorgen ervoor dat we onze verantwoordelijkheid en zorg naar personeel en klanten kunnen nemen.”

Lees de antwoorden op veelgestelde vragen van ondernemers over corona.

Esther Riphagen

Vanuit mijn kennis over marketing en personeel help ik je als KVK-adviseur verder. Bijvoorbeeld over het opzetten van een marktstrategie of hoe je een eerste werknemer werft. Volg mij op Instagram (@groeibaak) voor praktische tips over marketing en groei.

InspiratiePage