Personeel

Zo maak je een vacature die opvalt

Je bedrijf loopt zo lekker dat je wat ondersteuning kunt gebruiken. Daarom maak je een vacature die opvalt bij jouw ideale kandidaat. Bouw je je vacature op uit deze 6 onderdelen, dan is de kans op een goede match het grootst.

Tijd voor uitbreiding. Een administratief medewerker, iemand die je marketing doet of juist een specialist in jouw vakgebied. Wanneer je personeel zoekt, kun je in je netwerk kijken of een vacature uitzetten. Claire Willekens is recruiter en stelt een aantal eisen aan een vacature: “Een succesvolle vacature valt op, is online vindbaar, is makkelijk te scannen door een lezer en schetst een realistisch beeld van de functie en je bedrijf. Dat is vooral nu belangrijk. Er is een groot aanbod van vacatures, dus je moet je best doen om de juiste kandidaat te vinden.”

Essentiële vacatureonderdelen

Denk eerst na over het functieprofiel van je gewenste kandidaat. Welke kennis, ervaring en talenten zoek je? Op basis daarvan schrijf je de vacaturetekst, bij voorkeur in een schrijfstijl die aansluit bij je bedrijf. Een heldere opbouw met de volgende 6 onderdelen maakt je tekst makkelijk te scannen voor de lezer.

1. Functietitel

Bovenaan je vacature staat de functietitel. Wees hierbij specifiek. Dus niet ‘adviseur’, maar ‘communicatieadviseur’. Benoem eventueel de branche- of productgroep en de locatie van je vestiging. Houd de titel zo kort mogelijk.

Willekens herinnert zich vol schaamte een functietitel die ze bedacht voor een ‘webanalist CRO growthhacking’. Ze versimpelde het naar ‘webanalist’. “Gebruik woorden waar potentiële kandidaten online naar zoeken”, adviseert ze. “Hiermee zorg je ervoor dat je vacature vindbaar is in baanzoekmachines, zoals Indeed of Google for Jobs.”

2. Functieomschrijving

Geef daarna de functieomschrijving van de baan. Zet hierin wat iemand feitelijk gaat doen, in welk team hij gaat werken en in welke omgeving hij terechtkomt. Geef een realistische en aantrekkelijke samenvatting van de baan, zodat de juiste kandidaat doorleest. Vind je dit lastig? Gebruik de volgende zinnen en vul ze in:

 • Je bent verantwoordelijk voor…
 • De belangrijkste taak is…
 • Het team bestaat uit… en jouw rol hierin is...
 • Een typische werkdag ziet er als volgt uit...

3. Functie-eisen

Wat moet een kandidaat kunnen? Dat schrijf je in de functie-eisen. Functie-eisen zijn bijvoorbeeld: gewenste opleiding, aantal jaar werkervaring en competenties (vaardigheden en eigenschappen). Som in minimaal 3 en maximaal 7 punten duidelijk op wat de kandidaat moet kunnen. Maak de lijst niet langer, want dan denken te veel mensen dat ze niet geschikt zijn en loop je mogelijk goede kandidaten mis. Kies dus de belangrijkste functie-eisen.

4. Aanbod

Vertel je potentiële kandidaten vervolgens wat jij hen te bieden hebt. Benoem of het om een vast of tijdelijk contract gaat, parttime of fulltime. Geef aan wat de primaire arbeidsvoorwaarden zijn, zoals loon, werktijden en vakantiedagen. Vermeld ook welke secundaire arbeidsvoorwaarden je biedt, zoals verlofdagen en pensioenregelingen. “Je valt op als je hier benoemt wat jou bijzonder maakt, zoals een gratis lunch, sportschoolabonnement of flexibele werktijden”, vertelt Willekens. “Wil je geen zzp’er of freelancer? Benoem dit dan specifiek. En noem ook eventuele doorgroeimogelijkheden. Zo bied je niet alleen een baan aan, maar ook een carrière.”

Je bent niet verplicht om over alles open te zijn. “Het salaris is vaak een discussiepunt”, zegt Willekens. “Sommige bedrijven zetten geen salarisindicatie in de vacature. De kandidaat komt eerst en dan bepalen ze het salaris. Je vertrouwt erop dat je er samen uitkomt. Salaris weglaten in de vacature voorkomt ook reacties van concurrenten of interne medewerkers. Als je het onderwerp toch wilt benoemen, kun je in de vacaturetekst zeggen dat je een marktconform of competitief salaris biedt.”

“Om twee belangrijke redenen kies ik ervoor om wél een salarisindicatie te geven”, gaat Willekens verder: “Ten eerste schep je realistische verwachtingen, waardoor je latere teleurstelling voorkomt voor je kandidaat en jezelf. Ook wordt je vindbaarheid in zoekmachines en vacaturesites beter naarmate je meer kenmerken benoemt, zoals locatie, salaris en sluitingsdatum.”

5. Bedrijfsinformatie

Geef altijd wat bedrijfsinformatie. Wat doet je bedrijf en waar sta je voor? Beschrijf je organisatiecultuur en werksfeer kort en bondig. Wees eerlijk, want je wilt niet tegenvallen.

6. Sollicitatieproces

Benoem tot slot hoe iemand kan solliciteren, hoe het sollicitatieproces er ongeveer uitziet qua tijdslijn, wie de contactpersoon is en wat de sluitingsdatum is van de vacature. Dan weet de kandidaat wat hij kan verwachten. Neem eventueel een link op naar de vacature op je website.

Overzichtelijke vacature

Met deze 6 onderdelen is je vacature compleet. Nu kun je hem nog aanscherpen. Help de scannende lezer door je vacaturetekst kort en overzichtelijk te houden:

 • schrijf alinea’s van maximaal 6 regels
 • zet bij elk onderdeel het belangrijkste vooraan in de tekst
 • gebruik opsommingen
 • gebruik duidelijke tussenkopjes, zoals ‘dit bieden we je’
 • gebruik korte zinnen.

Laatste stap: schrappen!

Kijk tot slot nog eens goed naar je vacature. Voorkom lange teksten en zorg dat je vacature op 1 A4’tje past. En dat hij goed leesbaar is op je mobiele telefoon. Kom je een van de volgende doodzondes tegen? Schrap die voordat je hem plaatst.

 • Discriminatie. Volgens de Nederlandse wet ben je verplicht tot gelijke behandeling tijdens het wervings- en selectieproces. Stel alleen eisen die van belang zijn voor de functie. Je mag dus niet vragen naar leeftijd, geslacht, achtergrond, gezondheid, seksuele geaardheid, religie of politieke voorkeur. Het is strafbaar, afgezien van enkele uitzonderingen.
 • Clichés. Vermijd clichés als je wilt dat je vacature opvalt. ‘Dynamische cultuur’, ‘spin in het web’, ‘9-tot-5-mentaliteit’, ‘passie voor’… Schrap ze en bedenk een originelere manier om te zeggen waar je naar zoekt. Bijvoorbeeld:
  • Er wordt vaak gevraagd naar geen 9-tot-5-mentaliteit. Een verrassende insteek vond dit bedrijf: “Heb je een 9 tot 5 mentaliteit? Dan zit je bij ons goed. Wij krijgen ons werk altijd af binnen kantooruren.”
  • Ben je op zoek naar een spin in het web? Omschrijf wat je bedoelt, zoals: je organiseert, coördineert en houdt overzicht. Het is niet alleen duidelijker, het maakt je ook beter vindbaar in zoekmachines.

Vacaturevoorbeeld

Klinken deze 6 onderdelen nog wat abstract? Onderstaand vacaturevoorbeeld is verzonnen en dient als inspiratie. Als je onderstaand voorbeeld gebruikt, pas dan niet alleen de inhoud aan, maar ook de ‘tone of voice’. Dat betekent dat je woorden en zinnen gebruikt die bij jouw bedrijf passen. Dan laat je meer van jezelf zien en trek je potentiële kandidaten aan die bij je passen.


Administratief medewerker in Rotterdam

Je gaat de afdeling Juridische Zaken ondersteunen met licht administratief werk, zoals:
 • documenten printen en aan elkaar koppelen
 • documenten op volgorde leggen voor je collega's voor behandeling
 • dossiers archiveren.

Je bent:

 • mbo-geschoold
 • per week 40 uur beschikbaar
 • secuur in je werk
 • de Engelse taal machtig
 • het liefste per direct beschikbaar.

We bieden je:

 • een fulltimebaan voor 40 uur in de week
 • een tijdelijke functie met uitzicht op een vast contract
 • afhankelijk van je ervaring een marktconform salaris, plus vakantiegeld en een eindejaarsuitkering
 • een gunstige reiskostenvergoeding voor groen vervoer, zoals openbaar vervoer of fiets
 • doorgroeimogelijkheden, zoals naar senior administratief medewerker of juridisch secretaresse.

Over ons:

Je komt te werken bij het groenste administratiekantoor in de Randstad. Onze klanten zijn alleen werkzaam in de duurzame industrie en dat merk je aan alles: van onze koffie tot aan ons personeel. We gaan zakelijk met elkaar om, maar er is ook aandacht voor de mens. We wandelen tijdens de lunchpauze regelmatig samen in het stadspark naast ons kantoorpand.

Enthousiast? Dan horen we graag van je. Stuur een email naar vacatures@bedrijfsnaam.nl t.a.v. mw. Linda Jansen. We nemen binnen 3 werkdagen contact met je op. De sluitingsdatum van de vacature is 1 augustus 2021.


Vacature plaatsen

Is het gelukt? Als je Willekens’ tips hebt opgevolgd, heb je nu je droomvacature voor je liggen. Eentje die opvalt, online vindbaar is, makkelijk te scannen is door een lezer en die een realistisch beeld geeft van de functie en je bedrijf. Maar je échte wens is natuurlijk niet de droomvacature zelf, maar een droomkandidaat vinden!

Plaats je vacature daarom op de juiste plekken. Als je een website hebt, zet je hem daarop, zodat hij vindbaar is voor vacaturesites en zoekmachines. Bedenk vervolgens waar de ideale werknemer een vacature zoekt. Is dat in de krant, vakbladen, op specifieke (vacature)sites of op social media? Hoogopgeleiden zoeken waarschijnlijk op andere plekken dan laagopgeleiden en jongeren zoeken ergens anders dan ouderen. Bij de meeste media kun je informatie vragen over hun lezers en bezoekers. Je branchevereniging kan je hier ook over adviseren. Vergeet ten slotte niet om iedereen in je eigen netwerk te laten weten dat je een vacature hebt. Deel hem online en offline met je zakenrelaties, kennissen, vrienden en familie.

Heb je iemand gevonden die je gaat aannemen? Vergeet je niet aan te melden als werkgever bij de KVK.
Juliëtte Geers

Als KVK-adviseur informeer ik ondernemers vooral over online marketing. Ik schrijf voor KVK.nl en KVK-nieuwsbrieven. Volg mij op Instagram (@groeibaak) en LinkedIn voor enthousiaste en praktische posts over online klanten bereiken.

InspiratiePage
Marketing en personeel