Prinsjesdag 2018

Prinsjesdag 2018: Wat betekent dit voor het mkb?

  • 17 sep 2018
  • 4 min lezen
De kabinetsplannen en de begroting voor het komende jaar zijn tijdens Prinsjesdag 2018 bekendgemaakt. Hier vind je de belangrijkste punten voor jou als mkb'er.

Extra geld aanpak cybercrime

Het kabinet trekt eenmalig 30 miljoen euro uit voor de aanpak van cybercrime. Dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor internetveiligheid is niet voor niets. Eerder dit jaar waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat de ernst en omvang van de digitale dreiging in Nederland aanzienlijk is. Als ondernemer in het mkb kun je zelf het nodige doen om je bedrijf te beschermen. Zorg voor een digitaal veilig bedrijf.

Maak het de hacker lastig, 5 tips

Aanpassingen vennootschapsbelasting

Het tarief van de vennootschapsbelasting gaat in de komende jaren in stapjes omlaag. Nu wordt over schijf 1 (winst tot en met 200.000 euro) 20% geheven. En over schijf 2 (boven de 200.000 euro winst) wordt 25% gerekend. In 2021 is dat 16% en 22,25%. In de aanloop naar 2021 dalen de percentages.

Wijzigingen tarieven ondernemerswinst

Fiets van de zaak

Door de regels te versimpelen, wil het kabinet het leasen van een fiets van de zaak stimuleren. Per 1 januari 2020 wordt er daarom een bijtelling van 7% voor de leasefiets ingevoerd. Hierdoor kan een medewerker bijvoorbeeld al een e-bike van 2.000 euro rijden voor, afhankelijk van het inkomen, 4,33 tot 5,75 euro per maand. Met de invoering van de bijtelling, komt er een einde aan de huidige ingewikkelde administratie over het privégebruik van de leasefiets waardoor bijna niemand aan een leasefiets begint. Je kunt je medewerkers dus vanaf 2020 voor een klein bedrag per maand een leasefiets aanbieden.

Je kunt ook bedrijfsmiddelen leasen

Zorgpremie flink omhoog

Elk jaar berekent het kabinet voor Prinsjesdag de nieuwe basispremie voor de zorgverzekering. Er is beraamd dat de basispremie voor de zorgverzekering in 2019 gemiddeld met ruim 10 euro per maand omhoog gaat. Dit komt door stijgende zorgkosten en bevriezing van het eigen risico op 385 euro. Deze berekening is een richtlijn. Verzekeraars kunnen ook voor een lagere zorgpremie kiezen en reserves inzetten. Als ondernemer betaal je naast de premie voor de zorgverzekering, ook een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering. In 2018 is dit percentage voor ondernemers 5,6%.

Meer over de ziektekostenverzekering en wat dit voor ondernemers betekent

Aanpassingen inkomstenbelasting

De winst van je onderneming wordt belast met inkomstenbelasting. We hebben nu vier belastingschijven, maar in 2021 wordt een tweeschijvenstelsel ingevoerd. In de aanloop hier naartoe daalt het belastingtarief geleidelijk. Vanaf 2021 wordt ondernemersaftrek, zoals zelfstandigenaftrek en je betaalde hypotheekrente, alleen tegen het basistarief aftrekbaar.

Wijzigingen tarieven ondernemerswinst

Koopkracht groeit met 1,5 %

De koopkracht stijgt in 2019 gemiddeld met 1,5%.  En meer koopkracht betekent voor het mkb ook meer kansen om te verkopen. Van de Nederlandse huishoudens gaat 96% er op vooruit, de mensen met een laag salaris of met een uitkering het minst. Werkenden profiteren het meest met gemiddeld 1,6%, gepensioneerden met 1,5% en mensen met een uitkering 0,9%. De koopkracht had hoger kunnen uitvallen, maar het wordt getemperd door de verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Mensen zullen bij meer koopkracht meer gaan sparen of meer gaan uitgeven. Als ondernemer heb je dus de kans meer te verkopen, meer omzet te maken.

Hoe maak je meer omzet

Personeelstekort

De werkloosheid daalt in 2019 verder naar 320.000 mensen. Dat is 3,5 % van de beroepsbevolking. Dat is lager dan het in jaren is geweest. Goed nieuws, maar voor het mkb betekent dit ook dat het moeilijker wordt om personeel te vinden.

Personeel werven: 20 manieren

Laag btw-tarief van 6% naar 9%

Het kabinet gaat aan de slag met het belastingstelsel. Zo is het de bedoeling van het kabinet om het lage btw-tarief per 1 januari 2019 van 6% naar 9% te verhogen. Hier krijg je dus mee te maken als je een dienst of product aanbiedt dat onder het lage btw-tarief valt. Of de verhoging doorgaat hangt af van de Tweede Kamer en Eerste Kamer, zij moeten hier nog mee instemmen. Kijk nu alvast wat je kunt doen om op tijd klaar te zijn.

Bereid je voor op de belastingverhoging

Brexit

Het kabinet trekt 92 miljoen euro uit voor voorbereidingen op de Brexit. Dit extra geld is bestemd voor de Douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hiermee moeten zij zorgen dat toekomstige grenscontroles en voedselinspecties zo min mogelijk tijd kosten en jouw handel niet schaden. Doe jij zaken met het Verenigd Koninkrijk? Bereid je dan alvast zo goed mogelijk voor.

Wat betekent de Brexit voor jou en wat kun je doen?

MKB-actieplan

Met het MKB-actieplan helpt kabinet mkb’ers in te spelen op veranderingen. Uitdagingen voor het mkb: goed personeel vinden, toenemende digitalisering, beschikbaarheid financiering.

Wat is het MKB-actieplan?

Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee

Je wilt vast graag weten wat de plannen voor jou persoonlijk betekenen. Doe een snelle check met de Prinsjesdagtool.

Kijk wat er voor jou verandert


Meer over Prinsjesdag 2018

Dit betekent het voor zzp'ers

Dit betekent het voor starters

Wetgeving en regels

Wil je meer weten over veranderingen in wetgeving en regels en wat er de komende tijd gaat veranderen? Bekijk dan alle wetswijzigingen en nieuwe regels of blijf op de hoogte met de NieuweWetten-app.