Prinsjesdag 2019

Nieuwe belastingtarieven in 2020

De tarieven van de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting gaan wijzigen. De heffingskortingen worden verhoogd. Hoe pakken de wijzigingen in het Belastingplan 2020 voor jou uit?

Aanpassingen in de inkomstenbelasting

Heb je een eenmanszaak of ben je ondernemer in een vof of maatschap? Dan betaal je over jouw winst uit onderneming inkomstenbelasting. Het percentage dat je betaalt is afhankelijk van de hoogte van jouw winst. De 3 verschillende tarieven die we nu hebben, worden al in 2020 vervangen door een tweeschijvenstelsel. Dit plan stond voor 2021 op de agenda.

Valt je totale inkomen in 2020 onder € 68.507? Dan geldt het basistarief van 37,35%. Inkomen boven die grens valt in het toptarief van 49,5%.

Heffingskortingen

Op het berekende belastingbedrag komen de heffingskortingen in mindering. 2 daarvan, de arbeidskorting en de algemene heffingskorting gaan volgend jaar omhoog. Je betaalt daardoor minder belasting.

Alle werkenden, dus ook ondernemers, hebben recht op de arbeidskorting. Deze gaat vanaf 2020 in 3 stappen omhoog. De exacte hoogte is afhankelijk van jouw inkomen. In het beste geval betaal je volgend jaar netto € 234 minder belasting.

Daarnaast heeft elke belastingplichtige recht op de algemene heffingskorting. Het voorstel is om de algemene heffingskorting in 2 stappen te verhogen: met € 78 in 2020 en met € 2 in 2021. Deze verhoging komt bovenop al eerder aangekondigde verhogingen. Dankzij deze maatregel betaal je, afhankelijk van jouw inkomen, volgend jaar € 100 tot € 420 minder belasting.

Aanpassingen in de vennootschapsbelasting

Als je een bv hebt, betaal je vennootschapsbelasting (vpb). De eerder aangekondigde verlaging van het hoge tarief gaat niet door. Het lage tarief wordt wel verlaagd. Voor jouw bv betekent dit dat je over de winst tot € 200.000 volgend jaar 16,5% betaalt in plaats van 19% nu. In 2021 gaat dit verder omlaag naar 15%. Voor winsten boven de € 200.000 blijft het tarief 25%.

Als je onderneemt in een rechtspersoon (bijvoorbeeld een besloten vennootschap), is de kans groot dat je minimaal 5% van de aandelen bezit. Daarmee ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA). En heb je ook een aanmerkelijk belang in de vennootschap. De winst die de vennootschap aan jou uitkeert op basis van je aandelenbezit (dividend), wordt belast in box 2 van de inkomstenbelasting. Als winst uit aanmerkelijk belang. Het tarief stijgt van 25% nu, naar 26,25% in 2020. Deze stijging was in 2018 al aangekondigd.

Op Ondernemersplein vind je alle informatie over Prinsjesdag voor ondernemers én check je eenvoudig welke wetswijzigingen eraan komen.

Andree Tankink

Als KVK-adviseur voor zzp’ers en innovatieve ondernemers ken ik de wetten en regels en actuele ontwikkelingen. Ik deel mijn kennis op thema’s als ondernemersvaardigheden, businessmodellen, marketing en netwerken.

InspiratiePage