Stoppen

'Ik zag faillissement niet aankomen'

Ondernemer Ronald Gans startte een kledingzaak in maatpakken. "Ondernemen is mij met de paplepel ingegeven. Ik heb een passie voor retail." Ondanks 40 jaar ervaring in de detailhandel bleef het succes voor Gans uit. Na 5 jaar ging zijn kledingwinkel failliet. De lessen van zijn faillissement geeft hij nu door aan andere ondernemers.

Aanvulling - KVK sprak in april 2019 met Ronald Gans. In december 2019 veroordeelde de Amsterdamse rechtbank Ronald Gans tot terugbetaling van 3,4 miljoen euro aan zijn dementerende moeder. Gans haalde dit bedrag samen met zijn vrouw van de rekening van zijn moeder volgens de rechter. Meer informatie in het nieuwsartikel van NRC.

Gans begon met veel enthousiasme met zijn zaak The Tailormates aan de Zuidas in Amsterdam. Na gesprekken met ondernemers in binnen- en buitenland was hij overtuigd van zijn maatwerk pakken concept. "Ik dacht dat de Zuidas een ideale locatie was voor mijn zaak. Dat viel tegen." Hij richtte zich op zakenmannen in pak, maar zij merkten zijn zaak amper op. "Zij waren gefocust op hun werk. Ze keken alleen maar op hun telefoon." Hij boorde een tweede doelgroep aan: de trouwmarkt met maatpakken voor bruidegoms. "Het gaf mijn omzet een extra boost. Ik introduceerde zelfs maatpakken voor dames. Toch was het niet voldoende."

Op zoek naar een financiële injectie

In zijn ondernemingsplan beschreef Gans verschillende scenario’s. Het worst case scenario haalde hij het eerste jaar niet. Hij had behoefte aan een financiële injectie. Naar de bank ging hij niet. "In mijn beleving geeft een bank geen lening aan fashion en retail." Gans haalde een investeerder binnen zodat er weer voldoende eigen vermogen was. Hij onderzocht alternatieven om verder te investeren. Twee crowdfundingcampagnes leverden kapitaal op, maar de pr-waarde was onvoldoende. "Ik gaf kortingsbonnen aan mijn investeerders. Er kwamen maar 2 of 3 klanten met zo’n kortingsbon naar mijn winkel."

Ronald Gans

"Factoring was voor mij geen optie. Leasing was wel interessant. Ik bood mijn klanten een leaseproduct. Een leasemaatpak voor één tot drie jaar. Het sloeg niet aan." Op het laatst kreeg Gans nog een kortlopend krediet. "Dat geeft wel aan dat ik een faillissement echt niet zag aankomen. De BBZ-regeling kende ik wel, maar ik heb nooit contact gehad met de gemeente vóór mijn faillissement."

De ideale oplossing?

Gans zocht naar een ideale oplossing voor zijn problemen. Verkoop van zijn winkel leek een goede optie. "Een naadloze overgang leek mij het beste voor alle partijen: mijn personeel, klanten en crediteuren." De gesprekken met een overnamekandidaat verliepen goed en de contracten lagen al klaar. "Bij een overname neemt de koper het personeel over. Eén werknemer was langdurig ziek. De koper kon haar niet op een nieuwe polis krijgen. Een te groot risico. De verkoop ketste af."

Failliet

The Tailormates ging failliet. Gans geeft aan dat hij bedrijfsblind was. "Ik was zo bezig met de overname. Ik zag niet meer wat er mis was. Ik zag nog genoeg kansen." Gans vroeg niet om hulp. "Als je ziek bent, ga je naar de dokter. Dat werkt ook zo bij ondernemers. Toch is het nog een groot taboe."

Iedereen houdt zich groot. Dat gold ook voor mij

Mijn leven stond op zijn kop

Na zijn faillissement dacht Gans niet meer helder na. "Ik liep groggy rond. Mijn leven stond op zijn kop. Ik leefde altijd leuk, maar dat is voorbij. Ik kan veel minder doen. Gelukkig heb ik een fijn gezin. Zij steunen mij."

Ronald Gans
  • Eigenaar The TailormatesEigenaar The Tailormates
  • AmsterdamAmsterdam
  • Ervaring met faillissementErvaring met faillissement

Ronald Gans

Voorheen eigenaar The Tailormates

Het faillissement van zijn modezaak kwam onverwacht. Hij zag nog genoeg kansen. Nu waarschuwt Ronald Gans andere ondernemers om tijdig actie te nemen als het financieel tegen zit. Hij werkt aan een boek en geeft lezingen.

“Als je ziek bent ga je naar de dokter. Dat werkt ook zo bij ondernemers.”

Omslag na bericht op LinkedIn

Gans gebruikte LinkedIn om aan zijn netwerk uit te leggen hoe het proces was gegaan. Hij had er behoefte aan om excuses te maken. "Ik kreeg enorm veel bemoedigende berichten. Dat zette mij aan het denken. Ik wil andere ondernemers helpen met mijn ervaringen." Nu geeft Gans masterclasses en advies aan ondernemers en laat hij een boek uitgeven. "Failliet gaan is niet makkelijk, maar ik ben een positief mens. Ik kan het positieve goed scheiden van het negatieve."

5 tips van Gans

  1. Vraag op tijd om hulp. Een ervaren ondernemer als sparringpartner helpt je om andere inzichten te krijgen.
  2. Zorg voor een reservepot om klappen op te vangen.
  3. Neem afscheid van een slecht functionerend personeelslid. Je bedrijf gaat eraan onderdoor.
  4. Stel een marketingplan op en houd je hieraan. Via internet is alles goed meetbaar. Ik liet mij zelf vaak verleiden om advertenties te zetten. Het kostte mij uiteindelijk veel tijd en geld. Het leverde niets op.
  5. Houd focus op je bedrijfsvoering. Laat je niet afleiden door bijvoorbeeld de verkoop van je zaak.
Heb je zelf financiële problemen? Schakel tijdig hulp in en leg contact met KVK Comeback-support: 0800 10 14.
Marty Zanen

Als KVK-adviseur geef ik via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Ik deel informatie met je over financiering en crowdfunding met speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage