Stoppen

'Liever nu stoppen dan straks failliet'

Boetje Broeders besloot de deur te sluiten van haar raw food café in hartje Nijmegen. Zij nam deze beslissing midden in de coronacrisis. De impact van de 1,5 metermaatregelen voor de horeca en de onzekerheid over de lengte van deze crisis waren doorslaggevend. Het bedrijf sluiten gaf ruimte en rust voor toekomstplannen. Broeders gooit het over een andere boeg, ze werkt nu als dierentolk.

Broeders werkte met hart en ziel in raw food café Crudo. Zij begon dit horecabedrijf 5,5 jaar geleden met haar levens- en zakenpartner Jim van Putten. Haar liefde voor gezond leven en de vaste klantenkring waren haar drijfveer. De coronacrisis zette als op z'n kop. Broeders en Van Putten hielden zelf de regie: de deur ging dicht. Letterlijk en figuurlijk.

De rekensom maken

Het had anders kunnen lopen. Broeders blikt terug naar de start van het bedrijf in 2014. “Het aanvragen van de terrasvergunning was een moeizaam proces. We wilden graag een groot terras. Maar er ging een streep door onze plannen, de gemeente hield strak vast aan de regels. Met meer stoelen buiten hadden we het wellicht wel kunnen redden.”

Om te voldoen aan de richtlijnen van het RIVM kwam Broeders voor uitgaven te staan. “Denk aan extra personeel voor schoonmaak en opvang van klanten bij de deur, en fors minder inkomsten door minder zitplaatsen.” Met haar partner maakte ze een nuchtere rekensom: “Met zo weinig stoelen in de zaak komt het financieel niet uit.”

Steunmaatregelen

Broeders kwam de lockdown door met inkomsten uit afhaalklanten. “Vooral de coffee to go, de vegan taarten en het biologische brood deden het goed. Daarnaast waren er de steunmaatregelen van de overheid. We maakten gebruik van NOW en TOZO. Maar we hadden veel vragen: hoe lang gaat dit nog duren? Komt ons publiek terug als alles voorbij is? Hoe ziet een horecabedrijf er in de toekomst uit en past dat wel bij ons?”

KVK Beyond Business: Een nieuwe koers

Deze video kun je alleen afspelen als je cookies hebt geaccepteerd. Wijzig je cookieinstellingen en ververs (F5) vervolgens deze pagina, zodat je de video kunt bekijken.

Je kunt jouw voorkeuren wijzigen op http://www.kvk.nl/cookies.

Je verlies nemen

Weloverwogen namen Broeders en haar partner de beslissing om te stoppen. “We wilden zelf de regie houden. Een faillissement is het ergste wat je kan gebeuren, dan ben je alles kwijt. Zover wilden we het niet laten komen.”

Ze gingen over tot het afhandelen van zaken. Broeders somt op: “We informeerden ons personeel, de klanten en leveranciers. We braken het huurcontract open, de inventaris lieten we achter, de voorraad ging in de uitverkoop. Wat overbleef hebben we helaas moeten afschrijven. Het is spijtig, maar we namen ons verlies. We organiseerden een afscheid voor vaste klanten en personeel. Daar kijken we met een warm gevoel op terug. Verder deden we natuurlijk de administratieve afhandeling; een flinke klus. En het is nog niet klaar. We wachten bijvoorbeeld nog op de afrekening van de NOW-regeling.”

Loskomen en doorgaan

Hoe ga je als stel om met het proces van loslaten, herpakken en doorgaan? Broeders vertelt “We hadden het bedrijf samen. Maar we moesten er, elk op onze eigen manier, van loskomen. Voor mijn partner was dat lastig, er kwam veel emotie bij kijken. Ik stond er wat zakelijker in. Maar we zijn allebei veerkrachtig en hadden direct nieuwe ideeën. Mijn partner vond snel een baan in zijn oude vakgebied en heeft Crudo als webshop vormgegeven en doorgezet. Ik deed al coaching naast mijn horecabedrijf en besloot daar nu een nieuw bedrijf voor op te zetten: Inner voice, praktijk voor dier en mens.”

crudo broeders

Broeders licht toe “Als dier en mens sleep je heel wat mee in je leven. Ik help je van die ballast af. De gezondheidsklachten van dieren zijn vaak terug te voeren op een van de gezinsleden. Het komt regelmatig voor dat ik eerst het dier behandel en daarna de baas. Ik ben op het punt in mijn leven gekomen dat ik doe wat ik voel dat ik moet doen, de tijd is er rijp voor.”

In rap tempo geeft Broeders vorm aan haar nieuwe droom. “De website is klaar en ik volg een marketingtraining waar ik leer om online klanten te werven. Momenteel heb ik zo’n 6 klantafspraken per week. Dat moeten er snel meer worden.”

3 tips van Broeders

Broeders heeft 3 tips voor ondernemers die worstelen met de beslissing stoppen of doorgaan:

  1. Bewaak je eigen welzijn, zorg dat je niet leegloopt op je bedrijf.
  2. Laat je niet leiden door angst. De ene deur trek je dicht, maar er gaat een andere open.
  3. Zoek een adviseur bij deze fase. In de opbouw van je bedrijf heb je andere coaching nodig dan bij doorstarten, verkopen of stoppen.
Boetje Broeders
  • CrudoCrudo
  • NijmegenNijmegen
  • Stoppen is ook ondernemenStoppen is ook ondernemen

Boetje Broeders

Gestopt met raw food café Crudo

Broeders koos bewust voor stoppen. Het café dat zij samen met haar partner runde, is dicht. Samen zorgden ze voor de afwikkeling. Nu bouwt ze aan haar praktijk voor dier en mens waarin zij haar liefde voor balans in het leven op anderen overbrengt.

“Als er een deur dicht gaat, gaan er ook andere deuren open”
Wil je met iemand sparren over de financiële situatie van je bedrijf? Bel de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14.
Gerdine Annaars

Als KVK-adviseur informeer ik ondernemers over start, overname en financiering. Ik richt me voornamelijk op ondernemende jongeren, studenten en ondernemers in de horeca en detailhandel. Ik help ze op weg met praktische info en slimme tips.

InspiratiePage