Stoppen

‘Stoppen is niet per se negatief’

Kok Frank Scheepers besloot na 11 jaar te stoppen met zijn party service bedrijf. Een weloverwogen besluit: door de overheidsmaatregelen om het coronavirus tegen te gaan, zag Scheepers geen andere uitweg. “Er viel een last van mijn schouders af. Ik heb alweer plannen voor 2021.”

Scheepers begon zijn bedrijf Cooks for you tijdens de kredietcrisis van 2009. Scheepers kookte voor groepen en wilde daarnaast groeien door grotere evenementen voor bedrijven aan te bieden. Die markt kwam helemaal stil te liggen. Door op tijd te stoppen houdt hij de kans op een nieuw begin in leven.

Tijd om te stoppen

De noodzaak om te stoppen werd voor Scheepers duidelijk toen hij zag dat hij zijn doel niet meer kon halen. “De crisis zette mijn bedrijf 8 jaar terug in de tijd. Met het koken heb ik alles uit Cooks for you gehaald wat erin zat. Mijn doel was door te groeien richting een evenementenbureau voor grote projecten. Maar klanten vielen weg en de evenementenbranche lag vanwege de beperkende coronamaatregelen plat.”

Plussen en minnen

Bij zijn keuze om te stoppen ging Scheepers praktisch te werk. “Ik heb de plussen en minnen op een rij gezet. De plussen zijn mijn liefde en passie voor het koksvak. Maar je moet ook aan de lange termijn denken. Met een evenementenbureau houd je het simpelweg langer vol dan met het zware leven als kok”. Maar de realiteit bleek anders voor Scheepers. ”Ik hield mezelf een spiegel voor en realiseerde me dat ik meer energie in mijn bedrijf stak dan eruit haalde. Dat was voor mij het moment om te stoppen.”

Emotie

Dat bij zo’n besluit emoties naar boven komen, vindt Scheepers logisch. “Je realiseren dat je doelen niet meer te halen zijn voelt heel zwaar. Je bent 11 jaar hard aan het werken en opbouwen. Het besluit om te stoppen neem je niet over 1 nacht ijs. Maar toen ik de knoop had doorgehakt, voelde dat meteen goed. Stoppen voelt voor mij niet per se negatief."

cooks for you

Schade beperken

Te lang doorgaan kan je financieel in problemen brengen en kan zelfs leiden tot een faillissement. Je krijgt bovendien te maken met niet-financiële gevolgen, zoals beschadiging van je goede naam. Scheepers: “Als het niet meer gaat, moet je de schade zoveel mogelijk beperken. Ik ben een persoon die zaken netjes wil afhandelen. Op straat wil ik de mensen recht in de ogen kunnen kijken. Daarom heb ik, door op tijd te stoppen, al mijn schulden voldaan.”

Scheepers kon financiële problemen voorkomen omdat hij een financiële buffer had en zuinig deed. “Mijn inventaris heb ik gelukkig goed kunnen verkopen aan 2 jonge ambitieuze koks. Ik heb niet boven mijn stand ondernomen of geleefd. Daardoor heb ik gelukkig wat spaargeld overgehouden. Dat maakte misschien de keuze om te stoppen wat makkelijker voor mij. Ik kan me voorstellen dat die keuze voor andere ondernemers lastiger is.”

KVK Beyond Business: Een nieuw koers

Informatie verzamelen

Scheepers verzamelde informatie over hoe hij zijn bedrijf kon stopzetten. “Mijn bedrijf is vrij overzichtelijk. Ik heb geen ingewikkelde holdingconstructies. En zelf weet je uit ervaring natuurlijk ook wat er bij de zakelijke afwikkeling van je bedrijf komt kijken. Op de websites van KVK en de Belastingdienst vond ik welke stappen ik moest nemen. Verder heb ik contact gehad met mijn accountant.”

Informeren

En dan komt het moment om mensen te informeren. “Ik heb eerst mijn vrienden en familie verteld dat ik ging stoppen. Dat moment maakte voor mijn gevoel de keuze ook definitief. Hierdoor gingen de gesprekken met klanten en leveranciers makkelijker.” Maar wat is het juiste moment om je klanten en leveranciers te benaderen? Die relatie wil je goed houden, ook al stopt je bedrijf. Scheepers bevestigt: “Ik heb bewust tijd gehouden tussen het moment van knoop doorhakken en het benaderen van mijn relaties. Dat bood mij de ruimte om zelf alles op een rij zetten. Ook had ik nog producten van mijn leveranciers nodig om lopende opdrachten uit te voeren.”

Afronding

Ook financieel moet je het bedrijf afronden. Daarbij helpt een administratie die op orde is. ”Ik had mijn financieel overzicht vrij snel uitgedraaid. Ik zag zo wie wat van mij tegoed had en heb iedereen betaald. In de rest van het jaar rond ik alle financiële zaken, zoals de afwikkeling met de Belastingdienst, verder af.”

Frank Scheepers
  • Cook for youCooks for you
  • EindhovenEindhoven
  • Stoppen is ook ondernemenStoppen is ook ondernemen

Frank Scheepers

Gestopt met party service Cooks for you

Toen zijn groeiplannen vanwege de coronamaatregelen niet haalbaar bleken, besloot Frank Scheepers te stoppen met zijn restaurant. Hij wilde de financiële schade beperken. Nu maakt hij plannen voor 2021 want het ondernemerschap blijft kriebelen.

“Je bepaalt zelf de koers die je vaart. De windrichting kan je niet aanpassen, maar wel de stand van je zeilen”

Toekomst

Al is het bedrijf gestopt, Scheepers is nog niet gestopt als ondernemer. Cooks for you staat nog steeds geregistreerd in het Handelsregister. “Tot het eind van het jaar blijft de registratie. Ik geef nog culinair advies aan bedrijven, maar met koken ben ik klaar. Omdat ik ondernemen ook heel leuk vind ben ik nu al bezig met nieuwe plannen voor 2021. Wat? Dat hou ik nog even voor me.”

3 tips

Scheepers geeft ondernemers die over stoppen nadenken de volgende 3 tips mee:

  1. Win advies in van iemand die je vertrouwt.
  2. Sta achter je besluit en straal dat ook naar buiten uit. Dat maakt het vervolg makkelijker voor je.
  3. Beperk de schade door niet te lang door te gaan.
Lees meer over gecontroleerd stoppen met je bedrijf of leg je vraag voor aan het KVK Adviesteam 0800 21 17.
Marco van Hagen

Als KVK-adviseur en spreker ben ik gespecialiseerd in internationaal ondernemen. Mijn focus ligt bij douane-zaken, import, export, accijns, btw, invoerrechten, in- en uitvoerdocumenten en Brexit. Via blogs en social media deel ik mijn kennis.

InspiratiePage