Stoppen

Stoppen met je bedrijf, 3 scenario's

Je bedrijf beëindigen, en stoppen met ondernemen, kan op verschillende manieren. Misschien dient een interessante koper zich voor je bedrijf aan. Of heb je zelf een overnamekandidaat gevonden. Je kunt ook besluiten zelf de stekker uit je onderneming te trekken. Financiële problemen kunnen je daar ook toe dwingen. Hoe werken deze 3 scenario’s in de praktijk?

1. Bedrijf verkopen

Je bedrijf verkopen is een ingrijpend proces. Je doet afstand van een organisatie die je vol overgave hebt geleid. Voor een kansrijke bedrijfsoverdracht doorloop je een verkooptraject. Je maakt je bedrijf klaar voor overname, voert onderhandelingen, bepaalt een prijs en legt afspraken vast. Neem daarvoor de tijd. Gebruik het stappenplan voor bedrijfsverkoop.

KVK Podcast: Bedrijf verkopen of bedrijf stoppen

In de KVK Podcast Bedrijf verkopen of bedrijf stoppen komt Paul Overwater, directeur van MKB Advies Partners aan het woord. Overwater gaat in op de stappen van bedrijfsverkoop. Van doel bepalen tot koper zoeken en de onderhandelingen. Ook legt hij uit wat je moet regelen als je met je bedrijf gaat stoppen. Hoe zit het bijvoorbeeld met personeel en de belastingen? Luister naar zijn tips.

Deze podcast kun je alleen afspelen als je de cookies accepteert. Ververs (F5) vervolgens deze pagina, zodat je de podcast kunt bekijken.

Je kunt jouw voorkeuren wijzigen op http://www.kvk.nl/cookies.

2. Je bedrijf zelf stoppen

Zelf wil of kun je niet meer doorgaan. Vanwege je leeftijd, de veranderende markt of omdat je geen opvolger hebt. Of misschien is de energie er gewoon uit. Je hebt goed nagedacht en onderzocht wat de toekomstmogelijkheden zijn van jouw bedrijf. Als verkoop geen optie is, blijft bedrijfsbeëindiging over. Het stappenplan ‘Bedrijf stoppen in 10 stappen’ helpt je bij een soepele afronding. Van klanten informeren over je besluit tot uitschrijven uit het Handelsregister.

3. Gedwongen stop door financiële problemen

De bank stelt vragen, klanten bestellen minder en leveranciers willen je alleen nog tegen contante betaling leveren. Het kunnen belangrijke signalen zijn dat je bedrijf serieuze financiële problemen heeft. Afwachten is geen optie. Zoek hulp. Misschien kun je jouw bedrijf niet voorzetten, maar kun je wel werken aan het oplossen van je financiële problemen. Groeit de schuldenlast je toch boven het hoofd uit? Dan kun je zelf het faillissement van je bedrijf aanvragen. Je krijgt dan te maken met de faillissementswet. Ook anderen zoals schuldeisers of aandeelhouders kunnen jouw faillissement aanvragen.

Met ingang van 1 januari 2021 is er een nieuwe mogelijkheid om zonder instemming van alle schuldeisers toch een akkoord te bereiken op een schuldregeling. Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kun je een faillissement voorkomen.

Wil je met iemand sparren over de financiële situatie van je bedrijf? Bel de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14.
Paul van Eijck

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ken ik het financieringslandschap voor ondernemers. Ik volg trends en de mogelijkheden van financiële technologie. Ik deel mijn kennis vooral met zpp’ers en mkb’ers die graag hun groeiambitie verder invullen.

InspiratiePage