Top 5

5 handige hulpmiddelen bij importeren

Wanneer je een product in het buitenland hebt gevonden dat je op de Nederlandse markt wilt brengen, moet je de producten gaan importeren. Maar hoe doe je dat en waar moet je rekening mee houden?

Van transport tot eventuele douaneformulieren en van verzekeringen tot belastingen. Allemaal zaken waarvan het belangrijk is, ze bij aanvang al helder op je netvlies te hebben.

Starten als importeur: 5 handige hulpmiddelen

5 handige hulpmiddelen die jou helpen bij jouw importplannen


1. Een importplan

Met een importplan weet je of je ideeën haalbaar zijn. Dat mag dus echt niet ontbreken. Met een importplan maak je je plannen concreet en het helpt je om alles op een rijtje te zetten. Het helpt je bij je voorbereiding om als succesvol importeur aan de slag te gaan.

Download het importplan

2. Sectorrapporten

Het Centrum ter Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden (CBI) helpt exporteurs uit ontwikkelingslanden met exporteren naar de Europese markt. Het CBI stelt hiervoor marktinformatie beschikbaar die jij misschien kunt gebruiken voor jouw importplan.

Marktinformatie

3. Aankoop binnen de EU

Importeer je producten uit een ander EU-land? Dan heb je helemaal niks te maken met invoerrechten of het invoeren van de goederen bij de douane. Je hebt wel btw-verplichtingen. Meer informatie over deze zogenaamde intracommunautaire verwerving vind je op de site van de Belastingdienst.

Btw bij import uit een EU-land

4. Gebruikstarief douane

Importeer je producten uit landen buiten de EU? Dan moeten ze langs de douane en betaal je vaak invoerrechten en invoer-btw. In het Gebruikstarief vind je de tarieven.

Invoerrechten opzoeken

5. Trade Helpdesk

Deze website van de Europese Commissie geeft je informatie over importregels, –procedures en -heffingen als je producten importeert uit verschillende landen buiten de EU.

Importprocedures en -heffingen bekijken
Wil je meer weten over importeren? Bekijk het webinar: slim en succesvol importeren
Marcel Hoebink

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers bij hun importplannen. Ik ben specialist op het gebied van importregels, invoerbelastingen, incoterms en importdocumenten. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage