Top 5

5 tips voor een succesvolle MIT-aanvraag

Als jij met innovatie bezig bent is de MIT-regeling er één om in de gaten te houden. De subsidie bestaat 6 jaar en in die periode is al €240 miljoen uitgekeerd aan meer dan 5000 ondernemers. Met een budget van meer dan €60 miljoen is de regeling dit jaar groter dan ooit. Het binnenhalen van de MIT-financiering vraagt om een goede voorbereiding en een goed plan. De potjes voor onderzoek en ontwikkeling zijn populair en daardoor snel leeg. Voor je het weet ben je dus te laat. Laat deze kans om je ontwikkeling te versnellen dus niet voorbij gaan.

De MIT-regeling subsidieert investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Veel mkb-ondernemers nemen deel aan deze regeling. Er is meer vraag naar deze subsidie dan er budget beschikbaar is. Een commissie van deskundigen beoordeelt de ingezonden plannen voor de R&D samenwerkingsprojecten. Dat gaat niet alleen om originaliteit. Een aansprekende en sluitende businesscase is minstens zo belangrijk. Zorg dus dat helder is wat je met het onderzoek wilt bereiken. Laat ook een heldere rolverdeling tussen de partners zien. Zo heeft jouw plan meer kans van slagen.

5 tips voor een succesvolle MIT-aanvraag

1. Businesscase

Een goed omschreven businesscase is cruciaal. Zorg dat de plannen kloppen en met feiten onderbouwd zijn. Dan heb je de basis van een succesvolle aanvraag al voor elkaar. En vraag het tijdig aan. De regeling is geopend op 7 april en sluit op 10 september 2020.

2. Ervaring

Het is geen probleem als je geen ervaring hebt met subsidies. Aanvragen is niet moeilijk. Door het te doen bouw je ervaring op met subsidieaanvraag en krijg je ook feedback op jouw plannen.

3. Bouwstenen

Beschrijf de bouwstenen van jouw succes. Welke stappen neem jij waardoor jouw innovatie wél gaat slagen?

4. Realisme

Wees realistisch. Beloof geen dingen die je niet waar kunt maken. Natuurlijk is er best veel onzeker als je aan een onderzoek begint. Maak niet de fout om jouw plannen of niet onderbouwde aannames te baseren.

5. Samenwerken

Samenwerking is belangrijk! Maak dus goede afspraken over hoe je met jouw partners gaat samenwerken. Hier vind je tips over samenwerking. Vergeet ook niet afspraken te maken over intellectueel eigendom.

Polderdak van Dakdokters succesvol dankzij MIT

Dakdokters uit Amsterdam ontwikkelde het Polderdak met hulp van een MIT-subsidie. Het Polderdak is een innovatief systeem waarmee je de waterhuishouding op een dak kunt reguleren. Het duurzame systeem zorgt voor betere waterhuishouding én goede klimaatbeheersing in panden.
Zonder de subsidie had Dakdokters deze dure ontwikkeling niet aangedurfd. Hun idee was origineel en kansrijk, maar vroeg nog wel veel dure onderzoekstijd. Medeoprichter Friso Klapwijk vertelt over de subsidieaanvraag. “MIT hielp ons om te toetsen of ons eerste succesvolle project met het Polderdak ook breder inzetbaar is. De tijd die dat kost konden we vanuit ons kleine bedrijf helemaal niet betalen, maar door deelname aan MIT wel.”
Het MIT-Project is een R&D samenwerking. Dakdokters werkt met een ander mkb-bedrijf, maar ook met Waternet, de Gemeente Amsterdam en de TU Delft. Allemaal partijen die nodig zijn om deze innovatie echt groot te maken. De aanvraag vond Klapwijk niet moeilijk: “Je moet wel een goed verhaal schrijven. Je moet vage ideeën en inzichten uit gesprekken samenbrengen in een goede structuur . Dat kost tijd, maar we zijn er ook goed bij geholpen.” Hij raadt andere ondernemers ook aan om mee te doen. Zijn tip voor een succesvolle deelname: “Zorg voor een sparring partner die kan helpen je idee op papier te krijgen.”

Aanvragen

RVO voert de MIT-regeling uit samen met verschillende provincies en partners. Voor een aanvraag kun je terecht bij de uitvoerende organisatie in jouw regio. Via de loketwijzer vind je die. Voor duurzame visserij en duurzame dierlijke producten zijn in 2020 aparte regelingen. Die vraag je landelijk aan bij RVO. Voor de aanvraag moet je gebruik maken van e-herkenning.

Ondernemersvragen? We geven je advies op maat. Het KVK Adviesteam staat voor je klaar! Bel 0800-2117

Klaas Damstra

Als KVK-adviseur informeer ik ambitieuze en groeiende ondernemers over innovatie en digitalisering. Intellectueel eigendom, werken met kennisinstellingen en innovatiesubsidies maak ik toegankelijk via KVK.nl en nieuwsbrieven.

InspiratiePage