Top 5

5 valkuilen bij internationaal zakendoen

Ook voor internationaal ondernemen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Met een serieuze voorbereiding bespaar je uiteindelijk tijd, geld en energie. Of je nu importeert of exporteert de te vermijden valkuilen zijn ongeveer gelijk.

Omzeil deze 5 valkuilen

1. Cultuurverschillen onderschatten

Je buitenlandse leverancier of afnemer doet op een andere manier zaken. Buitenlandse markten kennen andere regels, wetten, talen en culturen. Persoonlijke relaties en cultuurkennis zijn hierbij belangrijk. Dit schept onderling vertrouwen. Wil je slagen in het buitenland? Hou dan rekening met de cultuurverschillen en pas je gedrag hierop aan.

2. Onvoldoende voorbereiding

Dit lijkt misschien een open deur, maar onderschat de voorbereiding niet. Buitenlandse bedrijven handelen minder snel dan je in Nederland gewend bent. Wij sluiten een deal graag snel. Een buitenlander trekt hier meer tijd voor uit. Denk in de voorbereiding ook aan je personeel. Jouw plannen beïnvloeden hun werkzaamheden. Breng hen vooraf op de hoogte en neem ze mee in jouw avontuur.

3. Geen rekening houden met producteisen en -aansprakelijkheid

Of je nu producten importeert of exporteert, je krijgt altijd met de producteisen van het bestemmingsland te maken. De eisen in Nederland of het buitenland. Aansprakelijkheid is een ander belangrijk aandachtspunt. Producten moeten veilig en bruikbaar zijn voordat ze op de markt komen. Elk land heeft zo zijn eigen producteisen. Ook binnen de Europese Unie. Ga daarom altijd na wat de wetten en regels zijn in het land waar je verkoopt.

4. Een onbetrouwbare leverancier of afnemer

Wanneer je contacten met een buitenlandse leverancier of afnemer hebt, is het belangrijk dat je weet met wie je zakendoet. Het liefst met een betrouwbaar en goed bedrijf. De meeste bedrijven doen gewoon eerlijk zaken, maar er zitten bedrijven bij waarbij dat niet zo natuurlijk is. Dat komt zowel in Nederland als in het buitenland voor. Er zijn verschillende mogelijkheden om je risico’s te beperken en op een eenvoudige manier je buitenlandse afnemer te checken.

5. Een betalingsrisico lopen

Wanneer je internationaal zakendoet wil je zo veel mogelijk zekerheid hebben. Vooral als het om betalingen gaat. Als exporteur wil je zeker weten dat je betaald krijgt als je goederen levert. Als importeur wil je ervan op aan kunnen dat je de levering op tijd krijgt. Zeker wanneer je vooruitbetaalt. Verschillende bancaire betalingsoplossingen verkleinen het risico van non-betaling en levering.

Meer over KVK Internationaal Ondernemen Canvas

Internationaal Ondernemen CanvasInternationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)Waarom naar het buitenland?Kies je import- of exportlandHoe vind ik buitenlandse klanten en leveranciers?Hoe regel ik het internationale transport?Geldzaken bij internationaal ondernemenHulp van de overheid voor internationaal ondernemen
Sandra Visser-Meijer
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen is zij een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Zij heeft praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce. Zij is actief als regioreporter.

InspiratiePage