Top 5

Een hacker gaat niet op vakantie, 5 tips

Heerlijk, de vakantie breekt aan. Nog een paar klussen afronden en dan trek je de deur van je bedrijf achter je dicht. Zit ook de digitale deur van je bedrijf goed op slot? Cybercriminelen en fraudeurs werken gewoon door in de zomervakantie. Je weet vast al dat het niet handig is om op social media te zetten wanneer je precies op vakantie bent. Waar let je nog meer op? 5 tips voor een zorgeloze zomer.

1. Maak het de hacker lastig

Gratis stappensteller, chatapps, zaklampje op je telefoon. Leuk voor jouw vakantie, maar ook voor hackers. Zonder dat je het merkt liggen je gegevens op straat. Een gratis app is niet gratis. “Als je er niet voor betaalt ben jij het product”, zegt ethisch hacker Wouter Parent. De beveiliging van apps is niet altijd even goed en het hacken van zo’n app is kinderspel. De hacker krijgt zo toegang tot jouw (zakelijke) gegevens. Maak het hem zo lastig mogelijk met deze 5 basistips.

2. Die nepfactuur glipt er zo tussendoor

Ben extra alert op gewijzigde facturen. Je krijgt bijvoorbeeld een factuur uit naam van je vaste leverancier. Een fraudeur heeft de originele factuur onderschept en alleen het rekeningnummer gewijzigd. Nietsvermoedend betaal je zelf deze nepfactuur. Of een medewerker die goedbedoeld invalt voor een vakantievierende collega. Het geld gaat niet naar je leverancier en komt op de rekening van de fraudeur. Voorkom dat zakelijke identiteitsfraude jou treft.

3. Voorkom dat vakantiekrachten jouw zwakste schakel zijn

Vakantiekrachten die in de zomerperiode het werk tijdelijk overnemen weten niet altijd van de hoed en de rand. Het ideale moment voor fraudeurs om toe te slaan. Met de zomervakantie in aantocht neemt het aantal spookfacturen toe. Cybercriminelen zien vakantiekrachten als een dankbaar doelwit hiervoor. Zorg dat ook je vakantiekrachten een spookfactuur herkennen.

4. Weet wat je moet doen bij een incident

Als ondernemer weet je als geen ander dat 100% zekerheid niet bestaat. Risico’s zijn nooit helemaal uit te sluiten. Dit geldt ook voor cyberrisico’s. Tijdens de dagelijkse werkzaamheden kun je zomaar te maken krijgen met een cyberincident of datalek. Je klikt per ongeluk op een link in een phishingmail. Of je verliest (mobiele) apparatuur, bijvoorbeeld op je vakantiebestemming. Hoe handel je in zo’n situatie? Praktische tips van het Digital Trust Center.

5. Bescherm je tegen een cyberaanval

Heb je een uurtje over tijdens je vakantie? Bekijk dan het webinar Een digitaal veilig bedrijf, hoe pak je dat aan. Ethisch hacker Stan Hegt vertelt hoe en waarom cybercriminelen bij jouw data kunnen komen en hoe jij je daartegen beschermt. Ook interessant: een ondernemer die een hackaanval overleefde, plus tips hoe je je onderscheidt met een cyberveilig bedrijf. Dan kom je straks uitgerust en een stuk wijzer terug van vakantie.

Malafide praktijken houd je graag buiten de deur, want ze kosten je tijd en geld. Lees meer over het voorkomen van fraude en misleiding.
Kelvin Klijnsma

Als KVK-adviseur volg ik de razendsnelle ontwikkelingen rond digitalisering en cybersecurity. Ik vertaal dit naar praktische tips om slimmer en veiliger te ondernemen. Deze tips deel ik via KVK.nl, e-books, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage