Top 5

Financiering en geldzaken: 5 trends

In de financiële sector ontstaan, mede dankzij technologische ontwikkelingen, allerlei nieuwe producten. Wat kun je daarmee als ondernemer? 5 trends nader uitgelegd.

1. Fintech

Fintech is een afkorting en staat voor financiële technologie. De financiële sector ontwikkelt zich in rap tempo. Dat biedt kansen voor consumenten én ondernemers. Door toepassing van technologie ontstaan nieuwe financiële producten: van betalen en administreren tot sparen en financieren. Zowel nieuwe als bestaande spelers bieden deze producten aan.

2. Iedereen investeerder

Iedereen investeerder is een trend waarbij iedereen, ook met kleine bedragen, laagdrempelig en online kan investeren in ondernemingen. Een bekende financieringsvorm die daarbij hoort is crowdfunding. Bij crowdfunding vraag je via een platform aan investeerders om (kleine) bedragen in je onderneming te investeren. Wil je zelf in een onderneming investeren? Dan kun je via zo'n platform een passend project zoeken.

Daarnaast zijn er beurzen gericht op grotere mkb-ondernemingen. De NPEX is een beurs met een online platform. Investeerders kunnen rechtstreeks handelen in obligaties, aandelen en beleggingsfondsen zonder tussenkomst van banken of andere partijen. NXchange is een andere beurs voor mkb'ers. Bij Nxchange kan je mkb-bedrijf ook start-, innovatie- en groeikapitaal ophalen door zelf aandelen of obligaties uit te geven via blockchain.

3. Revenue based finance

In plaats van financiering in ruil voor rente of aandelen, kun je ook geld lenen in ruil voor een deel van je toekomstige omzet. Dat heet revenue-based financiering. Een nieuwkomer tussen traditionele schuld- en aandelenfinanciering, die wint aan populariteit. Revenue-based financiering is in de eerste plaats een goed alternatief voor venture capital. En biedt ook uitkomst bij meer financieringsvraagstukken, zoals groeifinanciering, werkkapitaal voor voorraad en bij overname financiering voor goodwill.

4. Blockchain, cryptovaluta en ICO

Blockchain, is een technologie die (waarde)transacties tussen twee of meer personen zonder tussenkomst van derden toetst en vastlegt. Bij blockchain gebeurt deze toetsing en registratie niet door één partij, maar door het systeem (de technologie) zelf. Alle gebruikers hebben een kopie van de database en verifiëren gezamenlijk en automatisch of een transactie plaats mag vinden. Deze technologie maakt onder meer cryptovaluta of cryptocurrency, zoals Bitcoin mogelijk. Daarmee kun je ook betaald krijgen in je (web)shop. Verdien je geld met de handel in cryptovaluta? Houd dan rekening met belastingheffing daarover.

5. Stapelfinanciering of financieringsmix

Steeds vaker gebruiken ondernemers niet 1 financieringsvorm om hun plannen te financieren, maar maken zij een mix van diverse financieringsmogelijkheden. Je financiert bijvoorbeeld voor een derde met eigen geld en dat van familie en vrienden, een derde met microkrediet en een derde met crowdfunding. Ook banken staan open voor deze nieuwe manier van financieren.

Vergroot je succes

Bekijk de criteria van financiers voordat je een aanvraag indient. Pas eventueel vooraf je bedrijfsvoering aan en ontdek alternatieven als je minder scoort op een criterium.

Hulp inschakelen

Hulp vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op je financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen jou op weg.

Hulp nodig bij het vinden van financiering of wil je advies over de meest geschikte financieringsvorm? Bel met de KVK Financieringdesk: 0800 10 14.
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage
Financiering