Top 5

Financiering en geldzaken: 5 trends

  • Trend
  • Team Financiering & Geldzaken
  • Bijgewerkt 28 feb 2023
  • 3 min lezen
  • 660
In de financiële sector ontstaan vooral door technologische ontwikkelingen, allerlei nieuwe producten. Wat kun je daarmee als ondernemer? We gaan in op vijf trends.

1. Fintech

Fintech is een afkorting en staat voor financiële technologie. De financiële sector ontwikkelt zich in rap tempo. Dat biedt kansen voor consumenten én ondernemers. Door toepassing van technologie ontstaan nieuwe financiële producten, zoals nieuwe betaalmethodes of het automatische beheer van je administratie. Zowel nieuwe als bestaande partijen bieden deze producten aan.

2. Iedereen is een investeerder

Iedereen kan, ook met kleine bedragen, laagdrempelig en online investeren in ondernemingen. Een bekende financieringsvorm die daarbij hoort is crowdfunding. Bij crowdfunding vraag je via een online platform aan investeerders of zij (kleine) bedragen in je project willen investeren. Wil je zelf in een onderneming investeren? Dan kun je via zo'n platform een passend project zoeken.

Daarnaast zijn er beurzen voor grotere mkb-ondernemingen. De NPEX is een beurs met een online platform. Investeerders kunnen rechtstreeks handelen in obligaties, aandelen en beleggingsfondsen zonder tussenkomst van banken of andere partijen.

3. Revenue based finance

Vaak krijg je financiering in ruil voor rente of aandelen. Je kunt ook geld lenen in ruil voor een deel van je toekomstige omzet. Dat heet revenue-based financiering. Een nieuwkomer tussen traditionele schuld- en aandelenfinanciering die wint aan populariteit. Revenue-based financiering is in de eerste plaats een goed alternatief voor venture capital. Het biedt ook uitkomst bij meer financieringsvraagstukken, zoals groeifinanciering of werkkapitaal voor het aanvullen van voorraad.

4. Blockchain en cryptovaluta

Blockchain is een technologie die (waarde)transacties tussen twee of meer personen zonder tussenkomst van derden toetst en vastlegt. Bij blockchain gebeurt deze toetsing en registratie niet door één partij zoals een bank. Het gebeurt door veel computers die samen het systeem (de technologie) vormen. Al deze computers bevatten een kopie van alle voorgaande transacties en verifiëren samen of een nieuwe transactie plaats mag vinden. Dit maakt transacties transparanter en betrouwbaarder. 

Blockchaintechnologie maakt onder andere cryptovaluta of cryptocurrency zoals Bitcoin mogelijk. Daarmee kun je ook betaald krijgen in je (web)shop. Verdien je geld met de handel in cryptovaluta? Houd dan rekening met belastingheffing daarover.

5. Stapelfinanciering of financieringsmix

Steeds vaker gebruiken ondernemers niet één financieringsvorm om hun plannen te financieren, maar stapelen zij diverse financieringsmogelijkheden. Je regelt bijvoorbeeld eenderde deel met eigen geld en een lening van familie en vrienden. Een derde met microkrediet en het laatste deel met crowdfunding. Ook banken staan open voor deze nieuwe manier van financieren.

Vergroot je succes

Bekijk de criteria van financiers voordat je een aanvraag indient. Pas eventueel vooraf je bedrijfsvoering aan als je bij een bepaalde financier niet in aanmerking komt voor kredietverlening.

Hulp inschakelen

Hulp vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing krijg je sneller een positief antwoord op je financieringsaanvraag. Deze adviseurs helpen je op weg.

Hulp nodig bij het vinden van financiering of wil je advies over de meest geschikte financieringsvorm? Bel met de KVK Financieringdesk: 0800 10 14.
Team Financiering & Geldzaken
Team Financiering & Geldzaken

Team Financiering & Geldzaken schrijft informatieve en inspirerende artikelen op KVK.nl over de financiële kant van het ondernemerschap. Van de financiële basis zoals begroten, financiering regelen en btw tot wat je kunt doen als je financiële problemen hebt.

InspiratiePage
Financiering