Top 5

Financiering en geldzaken: 5 trends

In de financiële sector ontstaan, mede dankzij technologische ontwikkelingen, allerlei nieuwe producten. Wat kun je daarmee als ondernemer? 5 trends nader uitgelegd.

1. Fintech

Fintech is een afkorting en staat voor financiële technologie. De financiële sector ontwikkelt zich in rap tempo. Dat biedt kansen voor consumenten én ondernemers. Door toepassing van technologie ontstaan nieuwe financiële producten: van betalen en administreren tot sparen en financieren. Zowel nieuwe als bestaande spelers bieden deze producten aan.

Welke kansen biedt fintech aan het mkb?

2. Flitskrediet

Snel online geld lenen voor je bedrijf tot ongeveer €100.000. Met een korte looptijd. Dat zijn kenmerken van een (zakelijk) flitskrediet. Hiervoor kun je terecht bij speciale kredietplatformen die zich richten op zzp’ers en mkb’ers. Het risico en de snelheid bepalen de hoogte van de kosten die je voor de lening betaalt. Let daarom op de voorwaarden van het krediet.

3. PSD2

PSD2 staat voor Payment Service Directive 2 en is een vernieuwde Europese richtlijn voor betaaldiensten. Hiermee kun je andere dienstverleners dan je eigen bank toegang geven tot je betaalrekening. Zij kunnen je dan innovatieve diensten aanbieden, zoals apps voor betalingen of administratie.

4. Blockchain, cryptovaluta en ICO

Blockchain, is een technologie die (waarde)transacties tussen twee of meer personen zonder tussenkomst van derden toetst en vastlegt. Bij blockchain gebeurt deze toetsing en registratie niet door één partij, maar door het systeem (de technologie) zelf. Alle gebruikers hebben een kopie van de database en verifiëren gezamenlijk en automatisch of een transactie plaats mag vinden. Deze technologie maakt onder meer cryptovaluta of cryptocurrency, zoals Bitcoin mogelijk. Verdien je geld met de handel in cryptovaluta? Houd dan rekening met belastingheffing daarover.

5. Stapelfinanciering of financieringsmix

Steeds vaker gebruiken ondernemers niet 1 financieringsvorm om hun plannen te financieren, maar maken zij een mix van diverse financieringsmogelijkheden. Je financiert bijvoorbeeld voor een derde met eigen geld en dat van familie en vrienden, een derde met microkrediet en een derde met crowdfunding. Ook banken staan open voor deze nieuwe manier van financieren.

Ontdek de financieringsmix
Hulp nodig bij het vinden van financiering of wil je advies over de meest geschikte financieringsvorm? Bel met de KVK Financieringdesk: 0800 10 14.
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage