Top 5

Geld voor je bedrijf met bootstrapping

  • Tips
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 4 jun 2020
  • 2 min lezen
  • 215
Wil je op eigen kracht een bedrijf starten of zoek je extra financiering om in je bedrijf te investeren? Je hoeft hiervoor niet altijd een lening bij de bank of andere externe financiering aan te gaan.

Denk eens aan bootstrapping. Creëer financiële ruimte door slim met geld om te gaan en privé of zakelijk de kosten te drukken.

Bootstrapping, 5 tips:


Tip 1: Gebruik inkomen uit loondienst of bespaar op je eigen salaris
Heb je nog een baan naast het bedrijf? Gebruik het loon (deels) voor je bedrijf. Of kies ervoor om jezelf niet, of minder, uit te betalen via je bedrijf.

Tip 2: Gebruik spaargeld of leen geld bij vrienden en familie
Investeer in je bedrijf met privé-spaargeld. Of vraag een lening bij vrienden en familie. Zo betaal je geen of minder rente.

Tip 3: Leen bedrijfsmiddelen, huur ze of koop ze tweedehands
Bedrijfsmiddelen hoef je misschien niet aan te schaffen. Leen ze tijdelijk van andere ondernemers, of huur ze. Of schaf ze tweedehands aan.

Tip 4: Verkoop ongebruikte spullen
Staan er op zolder, in de garage of de schuur nog ongebruikte spullen? Verkoop ze. Of schuim het huis af naar artikelen van waarde die niet meer gebruikt worden en verkoop die.

Tip 5: Zorg voor een goede cashflow
Vraag een aanbetaling, laat de klant vooruitbetalen of geeft de snelle betaler korting. Zorg ook voor een minimale voorraad.
Wil je meer tips om financiële ruimte te organiseren? Gebruik de checklist bootstrapping.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage