Top 5

Het perfecte uurtarief in 5 stappen

 • 17 aug 2018
 • 2 min lezen
Wat is een goed uurtarief, wat kan ik vragen? Dat is een kwestie die bij veel ondernemers leeft. Je wilt jezelf niet uit de markt prijzen, maar je huid ook niet te goedkoop verkopen. Je uurtarief in 5 stappen.

Je uurtarief is niet te vergelijken met een salaris in loondienst. In je uurtarief zit zoveel meer besloten. Zoals ziektekosten, opleidingskosten, kantoorhuur, pensioenopbouw en ga zo maar door. Wat speelt er mee bij het bepalen van je uurtarief?

Uurtarief bepalen: 4 tipsBereken je uurtarief met deze tips

Je uurtarief in 5 stappen:


 1. Noodzakelijke inkomsten
  Hoeveel geld heb je maandelijks minimaal nodig om van te leven en om aan je verplichtingen te voldoen? En wat betekent dit op jaarbasis? Bereken dit en denk hierbij ook aan je vakantiereservering, inkomstenbelasting, de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering en tegenvallers zoals een kapotte wasmachine.

 2. Zakelijke kosten
  Vergeet bij de berekening niet dat je als ondernemer, vergeleken met mensen in loondienst, veel kosten zelf draagt. Zoals opleidingskosten, kantoorhuur, bedrijfsmiddelen, zakelijke verzekeringen, enzovoort.

 3. Declarabele uren
  Voor hoeveel uren kun je jaarlijks een factuur uitsturen? Maak een realistische schatting. Ga uit van het aantal dagen en uren dat je wekelijks denkt te werken en haal daar de vakantie- en feestdagen vanaf. Niet alle uren kun je factureren. Je bent ook tijd kwijt aan zaken als acquisitie, netwerken, administratie, ideeën bedenken.

  Minimale uurprijs
  Het bedrag dat je nu hebt (noodzakelijke inkomsten, belastingen en de zakelijke kosten) deel je door het aantal declarable uren. Het bedrag dat je overhoudt is je minimale uurprijs; het tarief dat nodig is om geen verlies te maken.
  Rekenvoorbeeld

 4. De concurrent
  Welk tarief hanteert de concurrentie? Zoek dat uit en bepaal je strategie. Kies voor een marktconforme uurprijs of ga hoger of lager zitten. Lager, om te concurreren op prijs. Hoger omdat je meer aanbiedt of waard bent dan die andere aanbieders.

 5. Vraag en aanbod
  Bij je uurprijs speelt vraag en aanbod een rol. Ben jij één van de weinige specialisten op jouw vakgebied en is de vraag naar jouw dienst groot? Dan zou je meer kunnen vragen. Bied een lager tarief als je veel concurrentie hebt of als er niet zoveel vraag is naar jouw dienst.

Meer over het bepalen van je uurprijs:

Vaststellen van je tarief, met rekenvoorbeeld
Bekijk de animatie: rekenvoorbeeld uurtarief
Volg het webinar: bepaal een passend uurtarief
Verhoog je uurtarief