Top 5

Maak het de hacker lastig, 5 tips

  • Tips
  • Redactie KVK
  • 8 jan 2019
  • 2 min lezen
  • 556
Gratis stappensteller, chatapps, zaklampje op je telefoon. Leuk voor jou, maar ook voor hackers. Zonder dat je het merkt liggen je gegevens op straat. Een gratis app is niet gratis. “Als je er niet voor betaalt ben jij het product” zegt ethisch hacker Wouter Parent. De beveiliging van apps is niet altijd even goed en het hacken van zo’n app is kinderspel. De hacker krijgt zo toegang tot jouw (zakelijke) gegevens.

Zzp’ers en mkb’ers krijgen qua cybercrime vooral te maken met malware, phishing en factuurfraude. Hackers sturen bijvoorbeeld een nepmail of vissen naar inloggegevens. Hoe lastiger je het de hacker maakt, hoe groter de kans dat je er niet mee te maken krijgt. Wapen je met deze 5 tips.

Maak het de hacker lastig, 5 tipsZo zet je de digitale voordeur op slot

5 tips om 'inbraak' te voorkomen:

Tip 1: Werk altijd met tweestapsverificatie
Een hacker verzamelt informatie over zijn slachtoffers, zoals inloggegevens uit een eerder datalek. Door te werken met tweestapsverificatie gebruik je naast gebruikersnaam en wachtwoord een extra toegangscode. Zo voorkom je dat de hacker met gestolen inloggegevens toegang krijgt. Zorg ook dat je regelmatig wisselt van wachtwoord.

Tip 2: Zorg voor de laatste updates op je systemen
Hackers maken graag gebruik van een systeem- en/of beveiligingslek, zorg daarom dat je altijd de laatste updates hebt geïnstalleerd. Dit geldt niet alleen voor desktop, ook voor ook laptap, tablet, mobiele telefoon en andere computergestuurde systemen die je gebruikt.

Tip 3: Gebruik een goed beveiligingssysteem en/of beveiligingssoftware en maak back-ups
Met goede beveiligingssoftware verminder je de kans op problemen. En zorg dat je altijd een laatste versie van je bestanden hebt door back-ups te maken. Je bent hierdoor minder kwetsbaar voor ransomware, gijzelsoftware waarmee je computerbestanden worden gegijzeld.

Tip 4: Beveilig draadloze netwerken
Zorg ervoor dat je WiFi-netwerk minimaal volgens de WPA2-standaard is beveiligd. Maak je onderweg gebruik van een openbaar WiFi-netwerk, werk dan altijd via een VPN-verbinding.

Tip 5: Maak veilig gebruik van online diensten
Met telewerken en webmail hebben medewerkers extern toegang tot je bedrijfsnetwerk. Zorg dat thuisnetwerken net zo goed zijn beveiligd als de werkplekken in je bedrijf. Werk je ook in de cloud? Vraag na bij de cloudleverancier of jouw data goed is beveiligd. Lees de algemene voorwaarden voordat je een app downloadt. Sommige apps willen toegang tot je foto’s, locatie of contacten terwijl er ook andere apps bestaan die dat niet vragen. Gebruik geen gratis apps maar kies voor betaalde apps uit officiële stores. Die verdienen niet per se aan jouw gegevens.

Hoe bescherm jij je bedrijf tegen cyberaanvallen? Bekijk het webinar ‘Een digitaal veilig bedrijf, hoe pak je dat aan?’.
Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage