Top 5

Maak het de hacker lastig, 5 tips

  • 13 aug 2018
  • 2 min lezen
Gehackt worden. Je moet er niet aan denken. Gelukkig worden zzp’ers en mkb’ers vrijwel nooit gericht aangevallen, zoals dat wel bij grote bedrijven gebeurt. En hoe lastiger je het de hacker maakt, hoe groter de kans dat je er niet mee te maken krijgt. Wapen je met deze 5 tips.

Zzp’ers en mkb’ers krijgen qua cybercrime vooral te maken met malware, phishing en factuurfraude. Bij malware en phishing hanteren hackers meestal de ‘sleepnetmethode’. Ze gooien een net uit over een grote groep kleine bedrijven en hopen hiermee wat te vangen, bijvoorbeeld door een nepmail uit te sturen en te vissen naar inloggegevens. Hoe je voorkomt dat het jou treft? Zet je digitale voordeur goed op slot.

Maak het de hacker lastig, 5 tipsZo zet je de ditigale voordeur op slot

5 tips om 'inbraak' te voorkomen:

Tip 1: Werk altijd met tweestapsverificatie
Een hacker verzamelt informatie over zijn slachtoffers, zoals inloggegevens uit een eerder datalek. Door te werken met tweestapsverificatie gebruik je naast gebruikersnaam en wachtwoord een extra toegangscode. Zo voorkom je dat de hacker met gestolen inloggegevens toegang krijgt. Zorg ook dat je regelmatig wisselt van wachtwoord.

Tip 2: Zorg voor de laatste updates op je systemen
Hackers maken graag gebruik van een systeem- en/of beveiligingslek, zorg daarom dat je altijd de laatste updates hebt geïnstalleerd. Dit geldt niet alleen voor desktop, ook voor ook laptap, tablet, mobiele telefoon en andere computergestuurde systemen die je gebruikt.

Tip 3: Gebruik een goed beveiligingssysteem en/of beveiligingssoftware en maak back-ups
Met goede beveiligingssoftware verminder je de kans op problemen. En zorg dat je altijd een laatste versie van je bestanden hebt door back-ups te maken. Je bent hierdoor minder kwetsbaar voor ransomware, gijzelsoftware waarmee je computerbestanden worden gegijzeld.

Tip 4: Beveilig draadloze netwerken
Zorg ervoor dat je WiFi-netwerk minimaal volgens de WPA2-standaard is beveiligd. Maak je onderweg gebruik van een openbaar WiFi-netwerk, werk dan altijd via een VPN-verbinding.

Tip 5: Maak veilig gebruik van online diensten
Met telewerken en webmail hebben medewerkers extern toegang tot je bedrijfsnetwerk. Zorg dat thuisnetwerken net zo goed zijn beveiligd als de werkplekken in je bedrijf. Werk je ook in de cloud? Vraag na bij de cloudleverancier of jouw data goed is beveiligd.

Meer informatie:

Meer tips en tricks van ethisch hacker Stan Hegt
Een digitaal veilig bedrijf, zo pak je dat aan
Te maken met een datalek? Wat moet je doen en hoe voorkom je het