Top 5

Personeel aan je bedrijf binden: 5 tips

  • Tips
  • Redactie KVK
  • 19 mrt 2019
  • 3 min lezen
  • 68
Personeel vinden is voor veel ondernemers een uitdaging. Is het je gelukt? Dan komt de volgende stap: personeel vasthouden en aan je onderneming binden. Natuurlijk bied je een goed salaris, korting op producten en diensten, scholingsbudget en een optimale werksfeer. Zijn er nog steeds te veel wisselingen? Onderscheid je dan iets meer van andere werkgevers.

1. Brood en spelen: originele secundaire arbeidsvoorwaarden

Bied originele voorwaarden: regel en betaal tijdelijke huisvesting. Zorg voor games, een tafeltennistafel, dartbord, poolbiljart, tafelvoetbal of andere spellen om creativiteit, groepsgevoel en competitie te stimuleren. Zorg voor een meditatie-, yoga-, gebeds- of powernapruimte. Laat medewerkers jaarlijks een goed doel kiezen om aan te doneren of werk een dag met zijn allen als vrijwilliger. Geef een abonnement op Netflix, bioscoop, krant, tijdschrift of vakblad.

2. Gebruik innovatieve ideeën van medewerkers en stimuleer hun betrokkenheid

75% van strategische vernieuwing komt door sociale, mensgerichte innovatie en 25% door technologische innovatie. Sociaal innovatieve bedrijven gebruiken bestaande kennis beter in combinatie met nieuwe technologische kennis. Direct aan de slag? Download de gratis publicatie ‘Succesvoller ondernemen, mensen maken het verschil’

3. Bind jongeren door te focussen op werkplezier

Laat jongeren hun talenten ontdekken en doe niet aan top-down aansturing. Lees nog 6 andere tips in Zo willen jongeren absoluut voor jou werken

4. Werk iemand goed in bij de start en houd een exitgesprek bij vertrek

Regel een inwerkcoach bij wie je medewerker met vragen terecht kan. Zorg voor een permanente (loopbaan)coach. Iedere werkende van 45 jaar of ouder kan in 2019 een gratis loopbaanadviseur krijgen via de subsidieregeling ontwikkeladvies voor 45 plussers. Voor een langdurig zieke of arbeidsgehandicapte werknemer of bij een proefplaatsing is er de regeling interne jobcoach. Houd bij vertrek van een werknemer een exitgesprek. Achterhaal de reden van vertrek. Zorg dat je ex-medewerker een ambassadeur blijft voor je bedrijf.

5. Beperk hiërarchie en delegeer verantwoordelijkheid

Geef je medewerkers ruimte om te experimenteren en fouten te maken om van te leren. Laat ze doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Lees hoe Allard Droste van Aldowa dat doet. Excellent en enthousiast zijn 2 kernwaarden die Edwin van der Ham van Montapacking centraal stelt. Lees wat hem dat oplevert.
Niet alleen de klant is koning, maar ook je goed presterende medewerker. Geef respect, vertrouwen en zorg voor een uitdaging. Motivatie komt niet alleen voort uit geld, maar ook uit zingeving, meesterschap en autonomie. Intrinsiek gemotiveerde werknemers ervaren hun werk als zinvol, willen de beste zijn op hun vakgebied. Ze hebben een ‘drive’ en nemen zelf verantwoordelijkheid en initiatief om een topresultaat te behalen voor zichzelf, het team en de onderneming.
Heb je meer personeel nodig? Bekijk welke subsidies voor aannemen en opleiden van personeel er zijn.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage