Top 5

Personeel geveld door griep: 5 tips

 • Tips
 • Redactie KVK
 • 23 mei 2019
 • 2 min lezen
 • 71
Jaarlijks is er in de eerste maanden van het jaar een griepepidemie. Ook jouw bedrijf ontkomt er waarschijnlijk niet aan. Je hebt 1 of, als het echt tegenzit, meer medewerkers die ziek zijn. Welke acties kun je ondernemen om je bedrijf zo goed mogelijk door te laten lopen? 5 tips over het omgaan met medewerkers met griep.

 1. Ziek melden
  Eerst de administratieve zaken regelen: de bedrijfsarts of arbodienst informeren. Vraag je medewerker wanneer die verwacht weer aan de slag te gaan.

 2. Loon doorbetalen en verzuimverzekering inschakelen
  Je moet je zieke medewerker doorbetalen. Een verzuimverzekering betaalt het loon door en de kosten van re-integratie en verzuimbegeleiding. In 2020 veranderen de regelingen rond doorbetaling van zieke werknemers. Er komt dan onder meer een verzuim-ontzorg-verzekering die de overheid deels vergoedt.

 3. Vervanging regelen
  Als andere medewerkers de werkzaamheden opvangen, kun je door met je bedrijfsvoering. Lukt dat niet? Regel hulp. Begin dicht bij huis en mobiliseer je familie, vrienden en kennissen voor korte en kleine klussen als dat mogelijk is. Meer vervanging nodig? Schakel dan tijdelijk personeel in. Denk aan een uitzendkracht, oproepkracht of het inhuren van een zzp'er. Of vraag een collega mkb-er of je een medewerker mag lenen.

 4. Besteed aandacht aan je werknemer
  Houd zelf of via een begeleider goed contact met je zieke medewerker. Toon belangstelling. Stuur een bloemetje, kaartje, fruitmand of een zak keelpastilles. Check of er voldoende ondersteuning is van partner, familie of vrienden en bied je hulp aan.

 5. Voorkomen is beter dan genezen
  Adviseer medewerkers een griepprik. Gratis voor mensen die extra risico lopen om ziek te worden door griep: 60 jaar en ouder en met specifieke aandoeningen. Voor anderen kun je de kosten vergoeden. Betaal het sportabonnement, een gezonde lunch en bied meer gezondheid bevorderende arbeidsvoorwaarden. Zo bind je ook meteen goede medewerkers aan je bedrijf. Zorg voor goede arbeidsomstandigheden met aandacht voor apparatuur, lichamelijke en psychische belasting en bescherming tegen stoffen, straling en besmetting.
Wil je meer handige, leuke of interessante lijstjes waar je je voordeel mee kunt doen? Toplijstjes om het ondernemen makkelijker te maken.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage