Top 5

Veilig gebruik van apps, 5 tips

 • Tips
 • Redactie KVK
 • 2 jan 2019
 • 2 min lezen
 • 56
Gratis stappenteller, chatapps, zaklampje op je telefoon. Leuk voor jou, maar ook voor hackers. Zonder dat je het merkt liggen je gegevens op straat. Een gratis app is niet gratis. “Als je er niet voor betaalt ben jij het product” zegt ethisch hacker Wouter Parent. De beveiliging van apps is niet altijd even goed en het hacken van zo’n app is kinderspel. De hacker krijgt zo toegang tot jouw (zakelijke) gegevens.

Het risico is dat jouw contacten, afbeeldingen en conversaties en de andere data die op jouw laptop of mobiel staan in andermans handen vallen. Of de hacker kan je telefoon blokkeren zodat je er niets meer mee kunt. Dus voor ondernemers is dit een potentieel gevaar voor je bedrijf. In het uiterste geval kan je niet meer ondernemen. Het risico is ook dat het je imago schaadt. Je hoeft niet alle apps te verwijderen. Er zijn slimme manieren waarop je het de hacker moeilijker kunt maken.

5 tips voor veilig app-gebruik:


 1. Algemene voorwaarden
  Lees de algemene voorwaarden voordat je een app downloadt. Sommige apps willen toegang tot je foto’s, locatie of contacten terwijl er ook andere apps bestaan die dat niet vragen.

 2.  Betaalde apps
  Gebruik geen gratis apps maar kies voor betaalde apps uit officiële stores. Die verdienen niet per se aan jouw gegevens.

 3.  Gebruik een beveiligde omgeving
  Gebruik alleen WiFi via een VPN-verbinding (Virtual Private Network) of 3 of 4G. Zo staat de deur voor hackers niet wagenwijd open.

 4.  Maak back-ups en zorg voor tijdige updates van je software
  Dan heb je in elk geval de laatste software-aanpassingen.

 5.  Wachtwoorden
  Kies veilige wachtwoorden en gebruik voor elke app een uniek wachtwoord.

Meer informatie:

Een digitaal veilig bedrijf

Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage