Top 5

Zzp'er met stress, herken de signalen

Uit onderzoek blijkt dat veel zzp’ers regelmatig stress ervaren. Dat is niet erg. Een bepaalde mate van stress zorgt er juist voor dat je goed kunt presteren. Als de stress teveel wordt kunnen je werk en gezondheid er onder lijden. Met soms een burn-out tot gevolg. Gelukkig is stress tegenwoordig geen taboe-onderwerp meer. Hoe herken je stress bij jezelf en wat kun je er aan doen? 5 tips.

Zzp’ers zijn over het algemeen tevredener over hun tijdsindeling dan werknemers. Ondernemen geeft je vrijheid. Vaak kun je je eigen tijd indelen en zit je niet vast aan een werkdag van 9 tot 5. Hierdoor kun je de werk- en privébalans voor jezelf aanhouden die het beste bij jou past. Soms lukt dit niet goed door stress.

Je staat altijd aan

Als zzp’er sta je altijd voor je klanten klaar. Vaak maak je lange dagen. Tijd is geld. Je wilt ook zorgen dat je opdrachten houdt, dus op een rustiger moment doe je aan acquisitie of bezoek je netwerkbijeenkomsten. Je checkt je e-mail voortdurend en zet nog snel een berichtje op je social media-account. Bij ondernemen horen ook taken zoals factureren en je administratie bijhouden. En als je thuis werkt doe je dat privéklusje wel even tussendoor. Het werken houdt zo nooit op. Je staat dus eigenlijk altijd aan.

Financiële zorgen

Onzekerheid over je inkomsten op korte en lange termijn kan ook zorgen voor stress of een burn-out. Als zzp’er doe je alles zelf. En daardoor ben je ook zelf verantwoordelijk voor je inkomsten. Als het even wat minder gaat, voel je dat direct in je portemonnee. Je kunt druk voelen om voortdurend optimaal te presteren, je klanten tevreden te houden en te zorgen voor voldoende opdrachten.

Beter omgaan met stress

We geven je 5 tips om grip te houden op jouw stress.

1. Je lichaam geeft de grens aan

Een gezonde onderneming vraagt om een fitte ondernemer. Wanneer de stress te hoog wordt merk je dit meestal doordat jouw lichaam je vertelt dat er een grens is. Hoofdpijn, rugklachten, moe, geïrriteerd, slecht slapen. Allemaal signalen die op stress kunnen wijzen.

2. Stel prioriteiten

Houd vaste werktijden aan. Maak lijstjes van de belangrijkste zaken die je vandaag of deze week moet doen. Niet alles is even belangrijk. Dus neem zelf de regie over jouw eigen tijd.

3. Zorg goed voor jezelf

Neem korte pauzes tussendoor, beweeg of ga naar buiten. Geef jezelf tijd om te herstellen. Of lees een goed boek. Dit houdt je geest helder en geeft rust. Vaak komen er tijdens deze vormen van ontspanning juist creatieve ideeën vrij. Eet gezond. Een fit lijf kan beter tegen stress.

4. Wees soms onbereikbaar

Check niet voortdurend je e-mail, WhatsApp en social media. Begrens dit en spreek met jezelf tijden af waarop je dit doet. Het geluid van je telefoon kun je ook uitzetten. Als je met veel plezier werkt, zie je het niet altijd als werk. Doe daarom af en toe niks. Neem vrije dagen op en ga met vakantie. Ook al vraagt het wat meer regelwerk.

5. Praat er over

Stress is heel normaal. Vrienden, familie en collega-zzp’ers kunnen je helpen oplossingen te vinden. Of ga eens werken op een flexplek waar je anderen tegenkomt. Zo heb je afleiding, een klankbord en kun je af en toe met iemand lachen en relativeren. Als je echt het gevoel hebt dat je tegen een burn-out aanzit, zoek dan professionele hulp. Er zijn genoeg professionals die je kunnen helpen.

Aantal geregistreerde stresscoaches

 Groei aantal stresscoaches 1999-2019In 20 jaar tijd is het aantal stresscoaches vertienvoudigd (Bron: KVK).

KVK Comeback-support

Als jouw onderneming in zwaar weer belandt, kun je daar flink van wakker liggen. Je staat er niet alleen voor. KVK biedt je een luisterend oor, deskundig advies of doorverwijzing. Lees meer over KVK Comeback-support.

Ervaar je als ondernemer veel stress? Bespreek je stressvolle situatie met een KVK-adviseur. Bel 0800-21 17 voor een persoonlijk gesprek.
Andree Tankink

Als KVK-adviseur voor zzp’ers en innovatieve ondernemers ken ik de wetten en regels en actuele ontwikkelingen. Ik deel mijn kennis op thema’s als ondernemersvaardigheden, businessmodellen, marketing en netwerken.

InspiratiePage