Veilig zakendoen

Bepaal het inbraak­risico van je pand en neem maatregelen

 • How to
 • Redactie KVK
 • Bijgewerkt 31 okt 2022
 • 5 min lezen
 • 252
Bijna 40% van de bedrijven krijgt te maken met inbraak. Dit blijkt uit cijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Adviseur Tanja Stoops legt uit hoe je je bedrijf beveiligt: bepaal je risicoklasse met een online tool en neem passende maatregelen.

Inbraak heeft invloed op je bedrijfsvoering en de schade kan fors oplopen. Denk aan omzetverlies door diefstal van goederen, verlies van bedrijfsdocumenten en inbraakschade zoals gebroken ruiten. En financiële schade is niet het enige: alles regelen na een inbraak kost veel tijd en energie. Tijd die je liever besteedt aan ondernemen.

Bepaal je risico

“Kijk naar de risico’s van je bedrijfspand en kies voor inbraakbeveiliging op maat. Het gaat hierbij om de juiste combinatie van beveiligingsmaatregelen”, vertelt Tanja Stoops, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

De beveiligingsmaatregelen die passen bij jouw bedrijf zijn afhankelijk van je situatie. Hoeveel waardevolle spullen zijn er aanwezig? Bepaal het inbraakrisico met de Verbeterde Risicoklasseindeling (VRKI 2.0), ontwikkeld door het Verbond van Verzekeraars. “Met deze online tool reken je zelf uit in welke risicoklasse je bedrijf valt. Je ziet ook meteen welke beveiligingsmaatregelen hierbij horen. In de VRKI 2.0 zit ook een lijst met aantrekkelijke goederen voor criminelen, zoals mobiele telefoons en merkkleding. Vooral de aantrekkelijkheid en de waarde van je spullen bepaalt de risicoklasse van je bedrijf.”

Neem maatregelen

“De VRKI bestaat uit vier risicoklassen. In risicoklasse 1 loopt je bedrijf het minste risico. Bij iedere risicoklasse horen organisatorische-, bouwkundige- en elektronische beveiligingsmaatregelen. Neem voordat je aan de slag gaat met de beveiligingsmaatregelen altijd contact op met je verzekeraar. Die stelt mogelijk aanvullende eisen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om aantrekkelijke goederen met een hoge waarde”, vertelt Stoops.

Hieronder vind je de belangrijkste organisatorische-, bouwkundige- en elektronische beveiligingsmaatregelen die je, afhankelijk van je risicoklasse, kunt nemen.

Organisatorische maatregelen

Organisatorische maatregelen zijn misschien wel de belangrijkste van alle beveiligingsmaatregelen. Beveiliging heeft pas zin als iedereen zich aan de afspraken houdt. Denk aan het naleven van huisregels en een goed sleutelbeheer.

Stel huisregels op

Stel huisregels op die antwoord geven op vragen als:

 • Wie heeft toegang tot je bedrijf en waar mag diegene komen?
 • Welke gegevens zijn voor wie toegankelijk?
 • Waar en hoe worden de gegevens opgeborgen?
 • Welke zaken zijn moeilijk vervangbaar en moet je speciaal opbergen in bijvoorbeeld een kluis?

Screen je personeel

Soms krijgen criminelen hulp van binnenuit. Bijvoorbeeld een werknemer die de code van het alarm doorspeelt aan een inbreker. Neem betrouwbaar personeel in dienst. Door screening beperk je de risico's. Vraag bijvoorbeeld referenties op, zoek informatie over je sollicitant op internet en vraag om een verklaring omtrent het gedrag (VOG).

Zorg voor goed sleutelbeheer

Verklein de kans dat een dief een sleutel steelt. Leg sleutels niet op plaatsen waar inbrekers ze verwachten. Registreer welke medewerkers een sleutel hebben en laat de medewerker tekenen voor ontvangst. Op deze manier maak je personeel medeverantwoordelijk voor goed sleutelbeheer. Werk met gecertificeerde sleutels: een sleutel bijmaken kan dan alleen met een pasje of certificaat. Stel een meldingsplicht in bij verlies van een sleutel.

Sluit je bedrijfspand zorgvuldig af. Controleer of alle ramen en deuren zijn afgesloten en schakel de alarminstallatie in. Maak afspraken over wie verantwoordelijk is voor het openen en afsluiten van je pand.

Voorkom opklimmogelijkheden

Ruim het bedrijventerrein op en houd het overzichtelijk. Voorkom opklimmogelijkheden voor inbrekers rondom je gebouw. “Ruim tachtig procent van de inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven. Zij gebruiken vaak je ladders, kratten en verrolbare containers om binnen te komen. Laat dit niet rondslingeren. Snoei ook regelmatig de beplanting om het bedrijfspand. Hiermee voorkom je dat een inbreker ongezien zijn gang kan gaan”, adviseert Stoops.

Huur een beveiligingsbedrijf in

Valt je bedrijfspand in een hoge risicoklasse? Overweeg dan een particulier beveiligingsbedrijf in te huren. Zo’n bedrijf helpt je bij observatie, controle en contacten met de politie. En werk als het kan samen met andere ondernemers, bijvoorbeeld voor een bedrijventerrein of winkelgebied. Zo beperk je de kosten.

Bouwkundige maatregelen

Een stap verder gaan de bouwkundige maatregelen. Hiermee maak je het inbrekers fysiek lastig om je pand binnen te komen. Denk hierbij aan:

 • SKG-goedgekeurd hang- en sluitwerk voor ramen en deuren
 • inbraakwerende beglazing
 • inbraakwerende rolluiken of traliewerk
 • beveiligingsverlichting met bewegingssensoren, voor binnen en buiten
 • antirampalen voor de gevel

Elektronische maatregelen

Bovenop organisatorische en bouwkundige maatregelen kunnen elektronische maatregelen nodig zijn. Dit hangt af van je risicoklasse. Met een inbraakalarminstallatie, toegangscontrolesysteem of beveiligingscamera ontdek je inbrekers snel en alarmeer je de politie.

Plaats een beveiligingscamera

Heeft je camera de inbreker op beeld? Dan is de kans groter dat de politie de crimineel kan pakken. Een camera buiten je pand werkt ook nog eens preventief. Een zichtbare beveiligingscamera schrikt criminelen af. Die kiezen liever een makkelijker doelwit, zonder camera’s, waar ze minder risico lopen.

Installeer een alarmsysteem

Installeer een goed alarmsysteem en verander de toegangscodes voor in- of uitschakelen regelmatig. Zo voorkom je dat de code uitlekt, bijvoorbeeld als het aantal gebruikers toeneemt of een medewerker vertrekt. Of neem een alarmsysteem met elektronische sleutels in plaats van codes.

Koppel het alarmsysteem

Koppel het alarmsysteem aan een particuliere alarmcentrale. Dit is een meldkamer die 24 uur per dag, 7 dagen per week is bemenst. De centrale krijgt bericht wanneer personen te dicht in de buurt komen van je gebouw. Bij een poging tot inbraak belt de meldkamer je direct.

Informeer naar een omgevingsvergunning

Voor het installeren van een alarm in je bedrijfspand heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Met name als het alarmsysteem een opvallend geluid of lichtsignaal maakt. Controleer via Omgevingsloket online of je een vergunning nodigt hebt. “Schakel voor de installatie een BORG-gecertificeerd beveiligingsbedrijf in”, adviseert Stoops. “Zo weet je zeker dat je in zee gaat met een betrouwbaar alarminstallatiebedrijf dat kwaliteit levert.”

Welke risico’s loop je als ondernemer en waar moet je op letten? Lees alles over hoe je veilig zakendoet.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Veilig zakendoen