Cybersecurity

Bescherm je gegevens, voorkom bedrijfsspionage

  • Achtergrond
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 29 sep 2022
  • 3 min lezen
  • 206
De veiligheidsdiensten betrappen iedere dag Chinese en Russische hackers die online Nederlandse bedrijven binnendringen. Ook kleine bedrijven met waardevolle bedrijfsinformatie kunnen aantrekkelijk zijn voor afluisteraars. Ontdek wat de risico’s van bedrijfsspionage zijn.

Hackers stalen in 2021 maar liefst drie gigabyte aan informatie van de telefoon van de Spaanse premier. Ze gebruikten daarvoor spionagesoftware. Afluisterpraktijken zijn vaker in het nieuws. Zo zijn volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) steeds vaker spionnen actief op LinkedIn. En waarschuwde de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) bedrijven in 2020 voor afluisteren: 'neem je telefoon niet mee als je belangrijke bedrijfszaken bespreekt.'

Grote dreiging

“Bedrijfsspionage vanuit andere landen is al jaren een serieuze dreiging”, zegt onderzoeker Jurriën Hamer van het Rathenau Instituut dat onderzoek doet naar de invloed van technologie op de samenleving. “Soms is bedrijfsgeheimen stelen het doel, bijvoorbeeld door afluisteren. Maar ook internationale criminelen die bedrijven chanteren met ransomware zijn een grote dreiging.” Bedrijven in de EU lopen jaarlijks zo’n zestig miljard euro mis doordat buitenlandse overheden en criminelen Europese bedrijfsgeheimen stelen.

Waardevolle bedrijfsinformatie

Bespioneren buitenlandse overheden ook kleine bedrijven? Ja, dat kan best, volgens Hamer. “Als jij waardevolle bedrijfsinformatie hebt, moet je rekening houden met spionage.” Misschien ontwikkel je een nieuw gewas dat resistent is tegen bepaalde ziektes. Of heb je een briljant idee voor een app die de datingwereld gaat veranderen. Die vernieuwende kennis is voor criminelen of overheden interessant, want die kan geld of een informatievoorsprong opleveren.

Spyware

Overheden en criminelen gebruiken voor digitale afluisterpraktijken vaak spyware. Dat is software waarmee ze de microfoon van je telefoon, laptop of tablet aan- en uitzetten zonder dat je het merkt. Met spyware lezen afluisteraars ook je berichten. De spyware 'Pegasus', waarmee de Spaanse premier werd afgeluisterd, is sinds 2019 gevonden op duizenden telefoons. Zo luisterden inlichtingendiensten uit bijvoorbeeld Saoedi-Arabië en Kazachstan gesprekken af van journalisten en advocaten.

Reputatieschade

De meeste spionagezaken komen niet in het nieuws. Dat geldt voor zowel interne spionage als afluisterpraktijken. Spionage gaat stiekem en blijft daardoor vaak onopgemerkt. “Maar ook ondernemers die weten dat ze zijn afgeluisterd, lopen daar niet mee te koop”, zegt Hamer. “Als bedrijf zeg je niet snel: we zijn gehackt. Bedrijven zijn bang voor reputatieschade, dus ze doen niet altijd aangifte.”

Word ik afgeluisterd?

Als spionage stiekem gebeurt, hoe weet je dan dat je wordt afgeluisterd? Daar kom je inderdaad lastig achter. Security consultant Jethro Pijlman van beveiligingsbedrijf Infinite Risks noemt één belangrijke aanwijzing: “Vreemden weten bijvoorbeeld opeens meer van je innovatieve bedrijfsplannen dan mogelijk is. Als je zeker weet dat niemand uit je team informatie lekt, en je tijdens een controle geen afluisterapparatuur in je bedrijfsgebouw ontdekt, is er een kans dat iemand je telefoon afluistert.”

Beveilig je bedrijfsinformatie

We hoeven volgens Hamer niet bang te zijn dat de Chinese overheid ons massaal bespioneert. Maar je waardevolle bedrijfsgeheimen goed beveiligen is wel belangrijk, vindt hij: “In het algemeen hoort cyberveiligheid bij een goede bedrijfsvoering.” Gebruik sterke, unieke wachtwoorden en installeer bijvoorbeeld antivirussoftware: die herkent ook veel vormen van spyware.

Vermoeden van spionage

Vraag hulp als je vermoedt dat je bedrijfsinformatie wordt afgeluisterd. “Neem bijvoorbeeld contact op met de Nationale Politie”, zegt Pijlman. “Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je kunt uitleggen waarom je denkt dat je wordt afgeluisterd, want de politie krijgt jaarlijks duizenden meldingen.”

Beetje wantrouwen

Om te voorkomen dat je wordt afgeluisterd, is een beetje wantrouwen heel gezond, vindt Pijlman. “Als je belangrijke dingen bespreekt die echt niet mogen uitlekken, dan kun je je het beste gedragen alsof iemand je wél afluistert.” Dus inderdaad: telefoon weg, desnoods in de snoeptrommel. Want waar geen microfoon is, kan niemand meeluisteren.

Is jouw bedrijf afgeluisterd, of ben jij slachtoffer geweest van bedrijfsspionage? Deel je ervaring via kvk.cyber@kvk.nl.

Ontdek wat de risico's zijn van digitaal ondernemen en hoe je dit veilig aanpakt met Wegwijzer Veilig Online.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Veilig zakendoen