Cybercrime is overal: ontdek hoe kwetsbaar jouw bedrijf is
- Achtergrond
- Hajar Scholten
- Bijgewerkt 10 nov 2021
- 2 min lezen
- 153
Voor cybercrime geldt: voorkomen is beter dan genezen. Als je een cyberincident met veel schade had kunnen voorkomen, heb je achteraf waarschijnlijk spijt dat je niet eerder in actie kwam. Zorg dat je weet hoe kwetsbaar je bedrijf is. De Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid helpt je hierbij. Deze tool werd ontwikkeld onder leiding van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.
Zo werkt het
Met deze tool beantwoord je 11 vragen over onder andere het aantal werknemers en over wie er toegang heeft tot data binnen je bedrijf. Op basis van je antwoorden wordt je bedrijf ingedeeld in 1 van de 4 risicoklassen. Zo ontdek je of je onderneming weinig, gemiddeld, veel of heel veel risico loopt op een cyberincident. Op basis van je risicoklasse krijg je advies over de beveiligingsmaatregelen die je kunt nemen. Van basismaatregelen zoals goed wachtwoordbeheer en het maken van back-ups, tot advies over structurele aandacht voor het cyberbewustzijn van je medewerkers.
Voorkom spijt achteraf: doe de Risicoklassenindeling en ontdek hoeveel risico je bedrijf loopt.
Beginpunt cyberweerbaarheid
“Als je als bedrijf serieus aan de slag wilt met cybersecurity, is de Risicoklasseindeling een heel concreet beginpunt”, zegt Erwin Hasenpflug. Hij is cybersecurity adviseur van Digital Trust Center en hielp mee de Risicoklassenindeling te ontwikkelen. “Het is op zijn zachtst gezegd jammer als blijkt dat je een cyberincident had kunnen voorkomen of de impact ervan kon verkleinen door een paar simpele maatregelen te nemen.”
Zelf oplossen of IT-dienstverlener inschakelen
“Je kunt zelf aan de slag met de uitslag van de Risicoklassenindeling of tot de conclusie komen dat je een IT-dienstverlener moet inschakelen om het niveau van je cyberweerbaarheid te vergroten", licht Hasenpflug toe. “In dat geval geeft de uitslag je meteen advies over wat je met je IT-dienstverlener moet bespreken.”
Organisaties cyberweerbaarheid
De Risicoklassenindeling Digtale Veiligheid is onder leiding van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid opgezet door VNO-NCW, MKB-Nederland, het Verbond van Verzekeraars, de Nationale Politie, Cyberveilig Nederland, NLdigital, het CIO Platform Nederland, Online Trust Coalitie, het Digital Trust Center en het Ministerie van EZK.
Wat heb jij ondernomen om je bedrijf beter te beveiligen? We komen graag met je in contact. Deel je ervaring via kvk.cyber@kvk.nl.
In mijn content neem ik je mee in de wereld van cybersecurity, een onderwerp waar je niet meer omheen kunt tegenwoordig. Mijn achtergrond als journalist gebruik ik om je up to date te houden, zodat jij veilig en zeker zakendoet.