Wegwijzer Cybersecurity

Cybersecurity: wat zijn de boevenplannen van de toekomst?

Ik houd niet van onzekerheid. Liever weet ik wat me te wachten staat, zodat ik in actie kan komen. Op de online gevaren van de toekomst bereid ik me graag voor. Maar kan dat? En hoe dan?

“Bestonden er wel tv’s toen jij klein was?” vroeg mijn jongste me laatst. Hij denkt dat ik als kind in een grot woonde, met een berenvel om. Ik snap dat wel. Want als hij vraagt of ik vroeger een tablet had, of een smartphone, of internet, of YouTube, of iets anders dat hij elke dag gebruikt, dan zeg ik meestal ‘nee’.

Verdachte berichten

Waar ik ook nog nooit van had gehoord, daar in die grot, was Whatsapp-fraude. Of cybersecurity. Laat staan dat ik wist wat ransomware is. En nu: het ene na het andere bedrijf gaat op slot door een gijzeling, m’n familie stuurt me aan de lopende band verdachte berichten en ik schrijf voor KVK elke dag over online veiligheid.

Liesbeth Sparks
  • FocusVeilig zakendoen
  • DrijfveerHoe zit dat?
  • Kern specialismeHistoricus

Liesbeth Sparks

Content creator bij KVK

Wat er vroeger allemaal misging, weet ik als historicus heel goed. Maar ook in de 21ste eeuw zijn we onveilig. Ik onderzoek in deze serie risico’s van nu. Hoe beschermen we onze bedrijven tegen cybercrime? Daarover praat ik met experts.

Boevenplannen

Volgens de Cybersecurity Raad (CSR) is de online veiligheid van Nederland urgenter dan ooit. Is het niet verstandig om alvast na te denken over wat cybercriminelen van plan zijn? Want als we weten wat de bedreigingen zijn van de toekomst, kunnen we onze bedrijven beter beschermen. Hoog tijd om een expert in te schakelen die hier iets over kan zeggen.

Snelle verandering

Ik leg het voor aan hoogleraar cybersecurity Bibi van den Berg, van de Universiteit Leiden. Helaas, nadenken over de online bedreigingen van de toekomst heeft niet zoveel zin, zegt zij. En dat komt door de razendsnelle veranderingen in de digitale wereld. “Dingen die vorig jaar geen probleem waren, zijn dat nu wel. En dingen die 5 jaar geleden een probleem waren zijn dat nu niet meer. Wie ligt er nog wakker van spam?”

Wie ligt er nog wakker van spam?

Risico’s berekenen

Wat ook meespeelt: cybersecurity is ingewikkeld. Zoiets als een vliegtuig bouwen is natuurlijk ook ingewikkeld, zegt Van den Berg, maar op een andere manier. “Het aantal risico’s voor een vliegtuig is te overzien. Dat kunnen we berekenen omdat we al 100 jaar vliegtuigen bouwen, en omdat alle vliegtuigbouwers en luchthavens elk incident in een gezamenlijke database zetten.”

Voor cybersecurity kan dat niet, omdat het vak zo nieuw is en omdat bedrijven hun data liever niet delen. Dat maakt in de toekomst kijken extra lastig. “Het hele idee: we gaan de risico’s in kaart brengen en dan zeggen we ‘op deze risico’s moet je écht inzetten’, of ‘daar moet je je het meeste zorgen over maken’, dat kan niet. De horizon van 5 jaar ligt voor cybersecurity eigenlijk al te ver.”

Muren bouwen

Maar hoe moet ik me dan voorbereiden op de cybercriminelen die me tegemoet komen surfen? Van den Berg adviseert: steek je energie in het bouwen van beschermende muren. “Het is interessanter om te snappen welke barrières jij kunt opwerpen om jezelf te beschermen, dan om te weten wat de bedreiging precies is. Als jouw wachtwoorden op orde zijn, en je updates, voorkom je namelijk een hele waaier aan problemen. Van opzettelijke dreigingen tot domme menselijke fouten.”

Kunstmatige intelligentie

Is er dan niks om bang voor te zijn? Toch wel. Van den Berg blikt in de toekomst: “Als criminelen kunstmatige intelligentie gaan inzetten om kwetsbaarheden in onze systemen te vinden, dan zijn we ver van huis. Want kunstmatige intelligentie kan dat altijd beter dan mensen.” Slik, dat vind ik een eng idee. Toch hoeven we ook weer niet heel bang te zijn, zegt Van den Berg. “Cybersecurityspecialisten zijn ook niet gek. Zij gaan natuurlijk ook kunstmatige intelligentie inzetten om systemen te beschermen.”

Katten tegen muizen

Criminelen en hun tegenstanders die elkaar te slim af willen zijn: dat is eigenlijk niets nieuws. Van den Berg ligt dan ook niet wakker van de cybertoekomst. “Er is tot nu nog geen gigantische cybermeltdown geweest. Dat stelt mij wel gerust. Het is één groot kat- en muisspel. Af en toe winnen de muizen, en af en toe winnen de katten.” Daar houd ik me maar aan vast, terwijl ik m’n wachtwoord wijzig …

In deze serie onderzoekt Liesbeth Sparks vragen over cybersecurity. Lees ook: Klik hier! Waarom we ons online niet veilig gedragen.
Liesbeth Sparks

Hoe kun je je bedrijf beschermen tegen digitale bedreigingen? Daar houd ik me voor KVK mee bezig. Ik volg het laatste nieuws rond cybersecurity en spreek met experts en wetenschappers. Wat ik te weten kom deel ik graag met ondernemers!

InspiratiePage