Loop je direct digitaal gevaar? Zo kom je erachter

De buurman ziet een inbreker bij je winkel. Dan is het fijn als hij je waarschuwt. Maar hoe ontdek je dat een cybercrimineel je bedrijfsnetwerk binnen probeert te komen? Er zijn organisaties die online dreigingen in de gaten houden en bedrijven waarschuwen. Ontdek hoe je deze actuele dreigingsinformatie krijgt en wat je ermee moet doen.

Online sessie 25 juni: Software-updates

Hoe houden software-updates hackers buiten de deur? En hoe pak je updaten handig aan? We bespreken het met een cybersecurityexpert.

Meld je aan

Dreigingsinformatie is kennis over online gevaar. In het Engels heet het Cyber Threat Intelligence (CTI). Welke nieuwe schadelijke software gaat er rond? Welke slimme apparaten zijn kwetsbaar? Welke systemen zijn gehackt? Daarover is wereldwijd veel bekend. Want cybersecuritybedrijven, onafhankelijke cybersecurityexperts en nationale securityorganisaties houden samen 24 uur per dag het internet in de gaten.

Niet bewust van gevaar

Met dreigingsinformatie bescherm je je bedrijf actief tegen cybercrime. Ben je je niet bewust van online gevaar? Dan is de kans groter dat cybercriminelen met succes je bedrijf aanvallen. Ze installeren bijvoorbeeld zonder dat je het merkt schadelijke code op je webshop. Zo stelen ze de betaalgegevens van je klanten.

Je ontvangt dreigingsinformatie vanzelf. Zorg dat je bereikbaar bent.

Deze organisaties waarschuwen je

Deze organisaties verspreiden actief en gratis actuele dreigingsinformatie. Ze waarschuwen je automatisch als er een specifieke digitale dreiging voor je bedrijf is.

Wees bereikbaar

Je hoeft je nergens aan te melden om deze CTI-informatie te ontvangen. Zorg wel dat je goed bereikbaar bent voor cybersecurityorganisaties:

  • Controleer op SIDN.nl de registratie van je domeinnaam. Zorg dat je contactgegevens daar kloppen. Op die manier krijg jij zelf de melding als er iets mis is op je site, en niet bijvoorbeeld je websitebouwer.
  • Maak daarnaast op je site een security.txt-bestand aan. Veel cybersecurityorganisaties gebruiken deze standaard manier om je nog sneller en automatisch te bereiken bij cyberdreigingen.

Actie na waarschuwing

Wat moet je doen als je een e-mail of telefoontje krijgt met de melding dat je bedrijf online gevaar loopt? Dat vertelt de cybersecurityorganisatie je op dat moment. Ze lossen de situatie niet voor je op, maar geven je praktische tips over hoe je de schade beperkt. Wat het advies is hangt af van het soort kwetsbaarheid en dreiging. Denk aan tips over het installeren van beveiligingsupdates, het aanpassen van wachtwoorden of het inschakelen van een IT-specialist.

Is de waarschuwing betrouwbaar?

Hoe weet je dat een waarschuwing over een digitale dreiging geen phishing of oplichting is? Dat doe je door zelf op de website van de cybersecurityorganisatie te kijken. Zo controleer je bijvoorbeeld op de site van SIDN of hun waarschuwingsmail betrouwbaar is. En zo staan er bijvoorbeeld op de website van DTC een paar veiligheidschecks waarmee je controleert of hun melding echt is.

Soorten dreigingsinformatie

Er zijn verschillende soorten dreigingsinformatie.

Kwetsbaar systeem

Stel, een cybersecurityorganisatie heeft informatie over een kwetsbaarheid in een van je systemen. Ze laten je dan weten dat je mogelijk doelwit van hackers bent. En vertellen ook hoe je je daartegen beschermt, voordat het misgaat.

Losgeldeis in je spambox

Dreigingsinformatie kan ook gaan over acties die criminelen al hebben uitgevoerd. Dan heet het slachtofferinformatie. Een cybersecurityorganisatie weet bijvoorbeeld dat je bedrijf gehackt is omdat cybercriminelen dat melden op het dark web. Ze zeggen daar dat je bedrijf negen dagen de tijd heeft om losgeld te betalen. Anders lekken ze al je bedrijfsgegevens. De cybersecurityorganisatie informeert je over deze afpersing. Soms weet je dat zelf niet, want de losgeldeis van de criminelen kan bijvoorbeeld in je spambox terechtkomen.

Onbewust zelf gevaarlijk

Een cybersecurityorganisatie kan je ook waarschuwen als je site gehackt is en je daardoor zelf een bedreiging bent voor andere internetgebruikers. Misschien is je website via een verouderde plug-in besmet met schadelijke software, oftewel malware. Of hebben criminelen een phishingpagina op je site gebouwd zonder dat je het doorhebt.

Als je daar zelf niets aan doet mag een organisatie als SIDN je website offline halen. Zo voorkomen ze dat nog meer bezoekers van je besmette website malware oplopen. SIDN haalt je website offline als je niet binnen 66 uur na hun waarschuwing zelf iets tegen de dreiging doet. Ze bellen je vaak voor die tijd en vragen dan of je al bezig bent met een oplossing voor de cyberdreiging.

Zelf bijhouden

Naast specifieke waarschuwingen van cybersecurityorganisaties, kun je ook zelf algemene, ernstige dreigingsinformatie in de gaten houden:

  • Lees de dreigingsberichten op de DTC Cyber Alerts webpagina. Of abonneer je op de bijbehorende RSS-feed.
  • Meld je aan voor de DTC Community. Daar delen cybersecurityorganisaties dreigingsinformatie. Ook kun je daar je securityvraag stellen aan experts of andere ondernemers.

Een cyberveilig bedrijf

Het liefst voorkom je natuurlijk dat cybercriminelen je bedrijf of website binnendringen. Als je de basis van je cyberveiligheid op orde hebt, ben je al goed op weg. Houd je website en je systemen veilig, bijvoorbeeld met regelmatige updates, een back-up en sterke wachtwoorden.