Cybersecurity

Maak binnen 1 uur je bedrijf veiliger – 3 tips

Veel bedrijven zijn zo lek als een mandje. Cyberdreigingen nemen toe en we beschermen ons onvoldoende. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) sloeg in juli alarm. En dat terwijl je geen ingewikkelde dingen hoeft te doen om je bedrijf online beter te beschermen. Met deze drie taken, die je in een uurtje afvinkt, maak je het cybercriminelen moeilijker, en bescherm je je bedrijf beter.

Het is niet zozeer de vraag of bedrijven worden aangevallen, maar wanneer. Dat staat in het rapport van de NCTV. IT-specialist Jan Los, eigenaar van Aurio ICT uit Stellendam kan erover meepraten. In zijn werk ziet hij veel apparaten zonder veilige verbinding met internet. “Ik kwam online een harde schijf tegen van een politica, waarvan ik de gegevens gewoon kon bekijken.” Ook bij zijn klanten, vooral mkb’ers, merkt Los dat de veiligheid vaak niet op orde is. “Veiligheid is ook lastig”, zegt hij. “Voor de gewone consument is een wachtwoordmanager bijna niet te begrijpen. En je kunt wel een ingewikkelde pentest uitvoeren, maar het is zinvoller om bij de basis te beginnen.”

Uurtje werk

Goed nieuws voor iedere ondernemer. Er zijn een paar simpele dingen, die je al in een uurtje kunt doen, om je veiligheid te verbeteren.

1. Verander je belangrijkste wachtwoorden

Een sterk wachtwoord is een van de belangrijkste wapens tegen cybercrime. Maar dat gaat niet altijd goed in het mkb, ziet Los. “Nog niet zo lang geleden kwam ik voor een audit op een advocatenkantoor. Die bleken wachtwoorden te gebruiken van drie tekens.”

Verander daarom vandaag nog je belangrijkste wachtwoorden. Kies er bijvoorbeeld drie. Gebruik minimaal veertien tekens. Zo zet je de deur op slot voor criminelen. Heb je tijd over? Check dan of je de tweestapsverificatie van je belangrijkste apps kunt aanzetten.

2. Draai nú je updates

Kwetsbaarheden in software zijn voor cybercriminelen een belangrijke toegangspoort. Denk bijvoorbeeld aan het lek in Android, in april 2022. “Updates draaien is een ellende,” geeft Los toe, “maar als je het níet doet, geef je criminelen een kans.” Dus, neem nú een halfuurtje de tijd om je belangrijkste software te updaten.

3. Check je back-ups

Als je wordt getroffen door ransomware of een storing, dan is een back-up goud waard. Los gebruikt voor zijn back-ups de 3-2-1 methode. “Maak minimaal drie back-ups. Verdeel die over minimaal twee verschillende media en zorg dat je er minimaal één buiten de deur bewaart.” Dat is teveel werk voor een uurtje. Maar als je vandaag nog een externe harde schijf bestelt, kun je morgen die ene back-up buiten de deur in orde maken. Los moet het eerste telefoontje over een cyberaanval bij een klant nog krijgen. “Maar ik geloof niet dat je zo’n incident gaat voorkomen. Honderd procent veilig ben je nooit.” Maar met een paar kleine stappen ben je al wel veiliger.

Hoe beveilig jij je bedrijf digitaal? We komen graag met je in contact. Deel je ervaring via kvk.cyber@kvk.nl.

Ontdek wat de risico's zijn van digitaal ondernemen en hoe je dit veilig aanpakt op Wegwijzer Cybersecurity.
Liesbeth Sparks

Hoe kun je je bedrijf beschermen tegen digitale bedreigingen? Daar houd ik me voor KVK mee bezig. Ik volg het laatste nieuws rond cybersecurity en spreek met experts en wetenschappers. Wat ik te weten kom deel ik graag met ondernemers!

InspiratiePage
Veilig zakendoen