Cybersecurity

Wat is een cyberverzekering? En heb ik er een nodig?

  • Alles over
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 1 nov 2022
  • 4 min lezen
  • 5.6K
Bedrijven zijn kwetsbaar voor cybercrime als virussen, hacks, ransomware, phishing en datalekken. Is een cyberverzekering een antwoord op dit probleem? In dit artikel lees je wat een cyberverzekering precies is, of je die nodig hebt en waar je op moet letten als je er een afsluit.

Cybercrime heeft enorme gevolgen voor je bedrijf. Je verliest bijvoorbeeld geld of je bedrijf loopt reputatieschade op. In 2021 kreeg de politie 14.000 meldingen van cybercrime. Dat is bijna 30 procent meer dan in 2020. Twee experts vertellen waarom een cyberverzekering afsluiten verstandig is.

Wat is een cyberverzekering?

Met een cyberverzekering bescherm je je tegen kosten die je moet maken als je slachtoffer wordt van een cyberincident. De meeste cyberverzekeringen dekken meer dan alleen bedrijfsschade. Denk aan aansprakelijkheid voor schade aan derden: wanneer jij moet betalen voor de schade die bijvoorbeeld een klant of zakenpartner oploopt door jouw cyberincident. En de kosten van juridische hulp die je misschien nodig hebt.

Een cyberverzekering is meestal opgebouwd uit drie onderdelen:

  1. Voorkomen: met de verzekeraar kijk je naar de huidige risico’s en neem je waar nodig preventieve maatregelen. Zo kun je verbeterde beveiligingssoftware installeren om je te beschermen tegen virussen en ransomware.
  2. Herstellen: als je slachtoffer bent van cybercrime, herstellen experts de schade zo snel mogelijk. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je website weer werkt, of ze beperken reputatieschade.
  3. Vergoeden van schade: je leidt bijvoorbeeld omzetverlies doordat een virus je computer of server onbruikbaar maakt. Of doordat je webwinkel tijdelijk onbereikbaar is na een ransomware-aanval. Je bent verzekerd tot een maximumbedrag.
KVK Verzekerings­check

Je wilt je indekken tegen risico's waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Dat kan via verzekeringen. Welke heb je nodig? Gebruik de KVK Verzekeringscheck.

Heb ik een cyberverzekering nodig?

“Het is verstandig om een cyberverzekering af te sluiten”, zegt Henk van Ee, directeur van MKB Cyber Campus. Zijn organisatie helpt de digitale weerbaarheid van het mkb te vergroten. “Een cyberverzekering kun je niet zomaar afsluiten. Net als bij een brandverzekering moet je aan voorwaarden voldoen.”

Een cyberweerbaarheidsscan laat zien of je aan de voorwaarden voldoet. De scan toont de digitale kwetsbaarheid van je bedrijf. Zijn de risico’s goed afgedekt? Heb je bijvoorbeeld veilige antivirus-, antispy- en firewallsoftware die automatisch updaten? Een betrouwbaar computersysteem, een wachtwoordenbeleid en het maken van regelmatige back-ups horen bij de voorwaarden. De verzekeraar brengt samen met jou de risico’s in kaart. En geeft tips waarmee je je digitale veiligheid verbetert.

Van Ee noemt een cyberverzekering ook wel een ‘abonnement op een digitale wegenwacht’. “Zo’n verzekering keert niet alleen een schadevergoeding uit. Je kunt er hulp mee inroepen van professionals. Voor óf na het cyberincident.”

Cyberverzekering afsluiten? Let hierop

Of je een verzekering afsluit en welke je kiest, is afhankelijk van je bedrijfssituatie en de sector waarin je actief bent. Vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen gebruiken een mkb-risicoscan. Die scan geeft aan hoe digitaal kwetsbaar je bedrijf is.

Zorg ervoor dat je verzekeringen goed op elkaar aansluiten. Zo dek je de bedrijfsrisico’s het best. Een cyberverzekering is een aanvullende verzekering. Het vervangt dus niet de bedrijfsaansprakelijkheids- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Controleer de voorwaarden

Rutger Leukfeldt, directeur bij Centre of Expertise Cyber Security van de Haagse Hogeschool, ziet de populariteit van cyberverzekeringen groeien. “Deze verzekeringen voorzien in een behoefte. Voor ondernemers is het een geruststellende gedachte dat schade door cybercriminaliteit is gedekt.” Maar let op: het verschilt per verzekeraar wat wel en niet onder een cyberverzekering valt. Laat je daarom adviseren en let op de voorwaarden.

De verzekeringsagent heeft volgens Leukfeldt een belangrijke zorgplicht. “Die moet samen met de ondernemer de verzekeringsvoorwaarden checken. De verzekeringsagent kan bijvoorbeeld uitleggen dat een cyberverzekering niet meer is dan een aanvullende dekking. En dat je die bijvoorbeeld toevoegt aan je beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het moet glashelder zijn waar het bij digitale veiligheid om gaat. Oftewel wat de cyberverzekering wel en niet dekt. Daarna kan de ondernemer gerust een verzekering afsluiten.”

Heb jij een cyberverzekering voor je bedrijf? We komen graag met je in contact. Deel je ervaring via kvk.cyber@kvk.nl.

Meer informatie over het wel of niet verzekeren van bedrijfsrisico’s vind je in ons artikel over bedrijfsverzekeringen.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Veilig zakendoen