Videoserie 'Veilig en online ondernemen'

Door het eenvoudig aanklikken van een link in een phishingmail niet meer je machines kunnen aansturen, je klantenbestand raadplegen of je administratie beheren. Het is niet de vraag óf je gehackt wordt, maar wanneer.

In de serie ‘Veilig & online ondernemen’ nemen we je mee in de wereld van cybercriminaliteit. Veel ondernemers denken: dit overkomt mij niet, waarom zou iemand mij willen hacken? Helaas worden dagelijks bedrijven gehackt. En dat heeft nare gevolgen.

Veiligheidsrisico's in je systemen: dit kun je zelf doen

Experts aan het woord

Jeroen Kasbergen van Digital Trust Center en Security Specialist Sanne Maasakkers helpen je met advies en tips om veilig digitaal te ondernemen. Een veelvoorkomende vorm van cyberaanvallen is ransomware. Dit is schadelijke software, oftewel malware, die computers en bestanden op slot zet. Ransomware komt vaak je systeem binnen via phishing, een vorm van digitale oplichting. Cybercriminelen proberen met valse e-mails, WhatsApp-berichten of QR-codes je geld, persoonlijke gegevens of wachtwoorden te stelen waarmee ze toegang krijgen tot je systeem. Kasbergen en Maasakkers vertellen ook hoe je voorkomt dat je slachtoffer wordt van identiteitsfraude. Een truc die oplichters daarvoor gebruiken is e-mailspoofing. Daarmee vervalsen ze het e-mailadres van de afzender.

Langs bij ondernemers

Wouter Parent hackt bedrijven met goede bedoelingen. Hij test de beveiliging en netwerken van bedrijven. Daarna deelt hij de inzichten met de ondernemers om eventuele zwakke plekken beter te beveiligen.

In 2019 zijn Marsch Goei en Thomas Oomen gestart met Breeze. Zij ontwikkelden een dating app, waarbij je niet eindeloos hoeft te swipen, maar meteen op date gaat. Zij hebben veel tijd gestopt in productontwikkeling. Maar hoe staat het met de digitale veiligheid van hun bedrijf en product? Parent gaat in deze aflevering in op het gebruik van wifinetwerken, de privacy van gebruikers, de beveiliging van data en het gebruik van privé laptops.

De opricheters van Turff weten prima waar ze goed in zijn. Namelijk het ontwikkelen van software. Turff heeft inmiddels in 450 studentenhuizen een gratis tablet geïnstalleerd, waarin de bewoners precies kunnen bijhouden hoeveel boodschappen ze hebben gedaan en hoeveel biertjes ze hebben gedronken. Turff heeft een aantal digitale diensten uitbesteed. Hoe staat het met hun cybersecurity? Samen met Parent nemen ze de online veiligheid van hun bedrijf én software onder de loep.

Al je bestanden plotseling onbereikbaar door ransomware. Het overkwam Peter Schoolderman in 2019. Door het openen van een link in een phishingmail kon Schoolderman niet meer bij zijn klantenbestand, onderhoudsgegevens van auto’s en gegevens van medewerkers. Hij besloot om geen losgeld te betalen en alle data opnieuw te verzamelen. Heeft hij zijn bedrijf nu goed beschermd? Parent voerde een veiligheidsscan uit met schokkende conclusies.

Rebecca van der Poel en Marcel van Oosten zijn trots op hun kindermodellenbureau The Kids. Zij verwerken persoonsgegevens van kinderen en maken daarbij gebruik van clouddiensten. Kinderen zijn kwetsbaar en daar zijn beiden zich ook erg van bewust. Zijn hun systemen voldoende beschermd? Parent voerde een veiligheidsscan uit en legt uit waar de risico’s van clouddiensten liggen en hoe je hiermee omgaat.

Mooie foto’s en creatieve video’s als levende herinneringen aan feesten, festivals en bedrijfsevents. Je moet er niet aan denken dat deze in handen komen van digitale criminelen. Dat is ook de grootste zorg van Bob van der Heijden van Quickvision Creative. Samen met ethisch hacker Wouter Parent kijkt hij naar de opslag op gegevensdragers van alle gemaakte materialen. Werkt dit team van jonge, creative beeldmakers op een verantwoorde manier?

In de laatste aflevering van de serie Veilig & online ondernemen bekijkt Luuk Dresen samen met ethisch hacker Wouter Parent de highlights: samenwerken met externe (digitale) dienstverleners, wat is mallware/ransomware en hoe herken je een phisingmail. Kortom heb jij al jouw cyberrisico’s in kaart gebracht en weet jij wat je moet beschermen?

Wil jij je bedrijf beter beschermen tegen cybercriminaliteit? Bel gratis het KVK Adviesteam, 088 585 22 22, of kijk op kvk.nl/cyber.

KVK Beyond Business

Abonneer je ook op KVK Beyond Business. Het kanaal van KVK met video’s over ondernemen die net iets verder gaan. We duiken dieper in de wereld van het ondernemen om jou te inspireren en te helpen. Ondernemers gaan uitdagingen aan, geven waardevolle tips en een kijkje in hun keuken.