Cybersecurity

Veilig videobellen in 5 stappen

Je hebt de afgelopen tijd misschien als yogadocent je lessen online gegeven. Of je hebt als architect via je beeldscherm nieuwe tekeningen aan je klant laten zien. Maar hoe veilig zijn jouw data en die van je klanten? Wanneer je op een paar dingen let, kun je veiliger videobellen.

Na maanden ondernemen op afstand heb je de omgangsvormen van het videobellen helemaal scherp: oppassen met dat kattenfilter over je gezicht, en natuurlijk niet in je onderbroek achter de laptop. Maar heb je ook nagedacht over de veiligheid van jouw data en de privacy van de klanten die je via het scherm spreekt? Waar moet je als ondernemer op letten bij het kiezen van een app voor videobellen?

1. Geschikte app kiezen

Als cateraar een kookworkshop geven is iets anders dan als psycholoog een vertrouwelijk gesprek voeren. Over het algemeen geldt: hoe gevoeliger de informatie die je via het scherm bespreekt, hoe belangrijker het is dat de app die je gebruikt voor videobellen goed beveiligd is.

Let er bijvoorbeeld op dat de gesprekken worden versleuteld. Dat is extra veilig, want zo kan niemand meeluisteren. Werk je in de zorg? Via de NEN kun je zien welke aanbieders een veiligheidscertificaat hebben.

Goed om te weten: volledige versleuteling, of end-to-end encryption, wordt alleen ondersteund voor kleine vergaderingen. Tijdens die kookworkshop kun je dus niet je geheime recept prijsgeven.

2. Controleer gratis diensten

Een gratis dienst voor videobellen is niet per se onveilig. Maar je betaalt vaak een prijs, ook al is die niet uitgedrukt in geld. Veel gratis diensten maken van jouw gegevens hun inkomstenbron. Ze gebruiken de gegevens over je gesprekken of de inhoud van de gesprekken zelf, om je gepersonaliseerde advertenties te laten zien. Er zijn uitzonderingen, zoals de non-profit dienst voor berichten en videobellen Signal. Deze is gratis en werkt zonder reclame.

3. Koop videobeldienst

Als je het je kunt veroorloven, is het de moeite waard om te investeren in een betaalde dienst voor videobellen. De aanbieder kan winst maken zonder je gegevens te gebruiken. Een kanttekening is hier wel op zijn plaats. Van een bedrijf als Microsoft, dat bijvoorbeeld Microsoft Teams aanbiedt, is bekend dat het toch gegevens van gebruikers verzamelt. Maar de beveiliging en versleuteling van deze betaalde diensten zijn over het algemeen goed geregeld. Lukt een betaalde dienst niet? Sommige betaalde diensten bieden ook een gratis versie aan.

4. Lees de bijsluiter

Lees voordat je een app voor videobellen installeert de privacy overeenkomst. Daarin staat wat de app doet met je gegevens, en of de dienst bijvoorbeeld gebruikmaakt van versleuteling of encryptie. De Autoriteit Persoonsgegevens checkte verschillende diensten voor videobellen op privacy.

5. Afspraken met gesprekspartners

Als het op veiligheid aankomt, is de mens een zwakke schakel. Maak daarom altijd afspraken met je gesprekspartners. Welke dienst gaan jullie gebruiken? Is het mogelijk om het gesprek te beveiligen met een wachtwoord? Dat is een goed idee. Op die manier kunnen ongenode gasten niet zomaar aansluiten. Verstuur het wachtwoord niet in dezelfde e-mail als de uitnodiging, maar bijvoorbeeld via een sms. Spreek ook af dat je een gesprek niet zonder expliciete toestemming van de deelnemers opneemt. En welke app je ook kiest, geef nooit via het scherm je diepste geheimen prijs.

Read this article in English

Ontdek wat de risico's zijn van digitaal ondernemen en hoe je dit veilig aanpakt met Wegwijzer Cybersecurity.
Liesbeth Sparks

Hoe kun je je bedrijf beschermen tegen digitale bedreigingen? Daar houd ik me voor KVK mee bezig. Ik volg het laatste nieuws rond cybersecurity en spreek met experts en wetenschappers. Wat ik te weten kom deel ik graag met ondernemers!

InspiratiePage
Veilig zakendoen