Fraude

Voorkom acquisitiefraude met deze 5 tips

 • Tips
 • Redactie KVK
 • Bijgewerkt 12 okt 2021
 • 4 min lezen
 • 1.5K
1 op de 10 bedrijven heeft in 2021 te maken gehad met acquisitiefraude, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hierbij benadert een onbetrouwbaar advertentiebureau je telefonisch of via e-mail voor het plaatsen van advertenties in tijdschriften, bedrijfsgidsen of op websites. Het zijn advertenties waar je voor betaalt maar die niet of nauwelijks geplaatst worden. Hoe voorkom je dit en wat doe je als je misleid bent?

Bij acquisitiefraude, ook wel advertentiefraude genoemd, zorgen frauders dat je, zonder dat je het zelf wil, ongemerkt akkoord gaat met een contract. Je zet bijvoorbeeld een handtekening onder een overzicht om je adresgegevens te controleren en blijkt vervolgens een overeenkomst getekend te hebben. Of je doet een mondelinge toezegging op iets dat een valse aanbieding blijkt. Blijf alert en voorkom acquisitiefraude met deze 5 tips.

Agressieve verkoopmethoden

Acquisitiefraudeurs gebruiken agressieve verkoopmethoden. De volgende situaties komen vaak voor:

 • De acquisitiefraudeur doet alsof je al een zakelijke relatie met hem hebt. Je hoeft ‘alleen even de bedrijfsgegevens te controleren’ in een fax of e-mail en deze te bevestigen. Als je hierop ingaat, blijk je achteraf vast te zitten aan een overeenkomst.
 • De oplichter vraagt of je tegen betaling interesse hebt in verlenging van de gratis vermelding op de website van zijn advertentiebureau. Wil je niet verlengen? ‘Onderteken dan snel de fax of e-mail.’ Via je handtekening blijk je akkoord te zijn gegaan met een overeenkomst die je geld kost.
 • Je wordt telefonisch benaderd met de vraag of je een ‘goededoelengids’ wil sponsoren voor een eenmalig laag tarief. Als je dit vervolgens mondeling toezegt blijk je vast te zitten aan een langlopend kostbaar abonnement.

Tegenprestatie

Volgens de wet is iets fraude wanneer de tegenprestatie niet of nauwelijks wordt geleverd. Bij fraude is het vaak zo dat de tegenprestatie niet aan je verwachting voldoet. Maar als je het contract goed leest, blijkt dat de fraudeur eigenlijk precies gedaan heeft wat in de overeenkomst staat. Het is dan heel lastig om te bewijzen dat je toch bedrogen bent.

5 tips

Met deze 5 tips voorkom je dat je slachtoffer wordt van acquisitiefraude.

1. Ga niet zomaar akkoord

Ga tijdens een eerste ‘verkoopgesprek’ nooit akkoord met een aanbieding of opzegging. Doe nooit mondelinge toezeggingen en laat het aanbod op papier zetten. Zo kun je vervolgens rustig bedenken of je eventueel akkoord gaat.

2. Let op waarvoor je tekent

Onderteken en retourneer nooit zomaar een fax, e-mail of brief. Let ook op wanneer je in een e-mail je gegevens moet bevestigen. Er kan in de kleine lettertjes staan dat je een contract aangaat.

3. Teken niet zonder schriftelijke bevestiging

Teken nooit voor een advertentieplaatsing als de verkoper je geen schriftelijke bevestiging wil geven van oplage, verspreidingsgebied en controleerbare doelgroep. Kijk ook of het advertentiebureau algemene voorwaarden heeft en of daarin bedenk-, retour- of ontbindende voorwaarden zijn opgenomen.

4. Controleer de verkopende partij

Controleer na het eerste telefonische contact of de verkopende partij, het advertentiebureau, echt bestaat. Zoek het bedrijf op in het Handelsregister. Kijk daarnaast op internet wat de reputatie is van dit bedrijf. Zijn er bijvoorbeeld klachten over het bedrijf?

5. Wees alert op nepfacturen

Wees alert op een nepfactuur, ook wel spookfactuur genoemd. Ga in je administratie na of je eerder contact hebt gehad met de afzender van de factuur. Bekijk een factuur altijd goed, ook de kleine lettertjes.

Toch misleid, wat nu?

Ben je toch ingegaan op een valse aanbieding en ontvang je hiervan een factuur?

 • Betaal deze niet en laat de aanbieder schriftelijk weten waarom je niet betaalt.
 • Lees de algemene voorwaarden van het advertentiebureau goed door. Soms mag je de overeenkomst binnen enkele dagen alsnog annuleren.
 • Consumenten hebben bescherming door de wettelijke bedenktijd, ondernemers hebben dat niet. Misschien is het mogelijk de overeenkomst te laten vernietigen op grond van bedrog en/of dwaling. De overeenkomst kan ook ontbonden worden op grond van wanprestatie.
 • Laat je niet intimideren door incassobureaus, meestal werken deze samen met de malafide advertentiebureaus.
 • Het advertentiebureau kan naar de rechter stappen. Zorg dat je een goed schriftelijk verweer voert en een actieve houding aanneemt in de zaak. Laat je hierbij adviseren door een jurist.

Doe aangifte

Acquisitiefraude is strafbaar. Maak er melding van bij de Fraudehelpdesk en doe aangifte bij de politie.

Read this article in English

Hoe bescherm je je bedrijf tegen oplichters? Lees alles over fraude.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Veilig zakendoen