Help, een nepwebshop misbruikt mijn naam

Boze klanten en leveranciers bellen jou omdat ze hun bestelling niet ontvangen hebben, terwijl jij van niets weet. Dit kun je doen als je bedrijfsnaam wordt misbruikt.

De politie waarschuwt voor een stijging van het aantal nep-webshops. In 2022 heeft de politie ruim 10.000 aangiften van fraude via nepwebshops ontvangen. Dat is een stijging van ongeveer zeventig procent ten opzichte van 2018. Als een oplichter jouw bedrijfsnaam gebruikt voor een nepwebshop, kun jij daar flink last van hebben.

Zo werkt het

Valse webshops werken zo: een oplichter begint onder jouw bedrijfsnaam een neppe webwinkel en verkoopt zogenaamd producten als spelcomputers, schoonmaakmiddelen of energydrinks. Een klant koopt iets, de oplichter levert niet en jij krijgt boze telefoontjes omdat de oplichter jouw bedrijfsnaam gebruikt.

Voorkomen is moeilijk

Je voorkomt helaas moeilijk dat iemand anders je bedrijfsnaam misbruikt. Er zijn wel drie manieren waarmee je de kans op misbruik verkleint:

  • Stel een google-alert in. Zo krijg je automatisch bericht als iemand je bedrijfsnaam noemt op internet. Op die manier zie je het meteen als iemand een site aanmaakt met jouw naam.
  • Registreer al je websites bij KVK. Zo kan iedereen zien welke sites van jouw bedrijf zijn en wat je verkoopt.
  • Leg relevante domeinnamen van je bedrijf vast, ook al gebruik je deze (nog) niet. “Oplichters zoeken vaak naar bedrijven die geen domeinnaam of e-mailaccount hebben. Ze misbruiken de naam van zo’n bedrijf voor een nepwebshop.”

Imagoschade

Nepwebshops zijn niet alleen vervelend voor de klant, omdat die het geld waarschijnlijk niet meer terugziet. Ook ondernemers van wie de bedrijfsnaam wordt misbruikt, hebben last van dit soort webwinkelfraude. Het leidt bijvoorbeeld tot imagoschade, verloren tijd en kopzorgen.

KVK-adviseur Jacob van der Vis ziet een stijging in het aantal ondernemers dat dit soort misbruik meemaakt: “Zo klopte er een ondernemer bij mij aan omdat hij plotseling telefoontjes uit het buitenland kreeg over niet geleverde goederen. Terwijl hij een bedrijf in de dienstverlening heeft en niets online verkoopt. Zijn bedrijfsnaam werd door een nepwebshop gebruikt voor oplichting. En hij is niet de enige.”

Bijna dezelfde URL

Ook als je zelf een webshop onder je bedrijfsnaam hebt, kun je last hebben van fraudeurs die je naam misbruiken voor een nepwebshop. Een oplichter opent dan een webwinkel met een webadres dat op dat van jou lijkt. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij elektronicawinkel BCC. De oplichters begonnen webshops als BCC.deal.nl en BCC.amsterdam.nl. De politie waarschuwt consumenten door fraudeurs bekend te maken.

“Sommige oplichters kopen zelfs advertenties om met hun nepwebshop hoger dan jouw echte webshop in de zoekmachines te verschijnen”, vertelt Van der Vis. Het resultaat: je klant bestelt zonder dat die het merkt producten via de valse website. Als de klant de bestelling vervolgens niet ontvangt, lijk jij de boosdoener.

Slachtoffer geworden?

Misbruikt een oplichter jouw bedrijfsnaam voor een nepwebshop? Dan zijn er twee dingen die je kunt doen:

  • Controleer wie de site beheert op whois.com. Vraag vervolgens de beheerder van de domeinnaam om de site offline te halen. Volg hiervoor de stappen van de ‘notice-and-take-down procedure’.
  • Misbruik van je bedrijfsnaam valt onder zakelijke identiteitsfraude en is strafbaar. Doe daarom aangifte bij de politie. Met jouw aangifte kan de verstrekker van de domeinnaam, ofwel de ‘registrar’, de website offline halen.