Fraude

Help, een nep­webshop misbruikt mijn naam

Boze klanten en leveranciers bellen jou omdat ze hun bestelling niet ontvangen hebben, terwijl jij van niets weet. Dit kun je doen als je bedrijfsnaam wordt misbruikt.

De Fraudehelpdesk ontving in 2020 4.243 meldingen over valse webshops. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2019, toen er nog 2.361 meldingen binnenkwamen. Als een oplichter jouw bedrijfsnaam gebruikt voor een nepwebshop, kun jij daar flink last van hebben.

Zo werkt het

Valse webshops werken zo: een oplichter begint onder jouw bedrijfsnaam een neppe webwinkel en verkoopt zogenaamd producten als mondkapjes, schoonmaakmiddelen of energydrinks. Een klant koopt iets, de oplichter levert niet en jij krijgt boze telefoontjes omdat de oplichter jouw bedrijfsnaam gebruikt.

Imagoschade

Nepwebshops zijn niet alleen vervelend voor de klant, omdat hij zijn geld waarschijnlijk niet meer terugziet. Ook ondernemers van wie de bedrijfsnaam wordt misbruikt, hebben last van dit soort webwinkelfraude. Het leidt bijvoorbeeld tot imagoschade, verloren tijd en kopzorgen.

KVK-adviseur Jacob van der Vis ziet een stijging in het aantal ondernemers dat dit soort misbruik meemaakt: “Zo klopte er een ondernemer bij mij aan omdat hij plotseling telefoontjes uit het buitenland kreeg over niet geleverde goederen. Terwijl hij een bedrijf in de dienstverlening heeft en niets online verkoopt. Zijn bedrijfsnaam werd door een nepwebshop gebruikt voor oplichting. En hij is niet de enige.”

Bijna dezelfde URL

Ook als je zelf een webshop onder je bedrijfsnaam hebt, kun je last hebben van fraudeurs die je naam misbruiken voor een nepwebshop. Een oplichter opent dan een webwinkel met een webadres dat op dat van jou lijkt. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij elektronicawinkel BCC. De oplichters begonnen webshops als BCC.deal.nl en BCC.amsterdam.nl.

“Sommige oplichters kopen zelfs advertenties om met hun nepwebshop hoger dan jouw echte webshop in de zoekmachines te verschijnen”, vertelt Van der Vis. Het resultaat: je klant bestelt zonder dat hij het merkt producten via de valse website. Als de klant zijn bestelling vervolgens niet ontvangt, lijk jij de boosdoener.

Voorkomen is moeilijk

Je voorkomt helaas moeilijk dat iemand anders jouw bedrijfsnaam misbruikt. Er zijn wel 2 manieren waarmee je de kans op misbruik verkleint:

  • Stel een google-alert in. Zo krijg je automatisch bericht als je bedrijfsnaam wordt genoemd op internet. Op die manier zie je het meteen als iemand een site aanmaakt met jouw naam.
  • Registreer al je websites bij KVK. Zo kan iedereen zien welke sites van jouw bedrijf zijn en wat je verkoopt.

Slachtoffer geworden?

Wordt jouw bedrijfsnaam misbruikt door een nepwebshop? Dan zijn er 2 acties die je kunt ondernemen:

  • Controleer wie de site beheert op whois.com. Vraag vervolgens de beheerder van de domeinnaam om de site offline te halen. Volg hiervoor de stappen van de ‘notice-and-take-down procedure’.
  • Misbruik van je bedrijfsnaam valt onder zakelijke identiteitsfraude en is strafbaar. Doe daarom aangifte bij de politie. Met jouw aangifte kan de verstrekker van de domeinnaam, ofwel de ‘registrar’, de website offline halen.
Je bedrijf beschermen tegen bedrijfsfraudeurs en internetcriminelen? Lees alles over Veilig zakendoen.
Hajar Scholten

In mijn content neem ik je mee in de wereld van cybersecurity, een onderwerp waar je niet meer omheen kunt tegenwoordig. Mijn achtergrond als journalist gebruik ik om je up to date te houden, zodat jij veilig en zeker zakendoet.

InspiratiePage
Veilig zakendoen