Veilig zakendoen

Horeca: pas op voor criminele investeerders

 • How to
 • Redactie KVK
 • 8 jul 2020
 • 4 min lezen
 • 352
Veel horecaondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis en daardoor in financiële problemen gekomen. Criminelen zien hier kansen. Ze doen hen bijvoorbeeld een aantrekkelijk financieel voorstel om hun onderneming te redden. Voor je het weet zit je in de tang en is er geen weg terug. Hoe herken je criminele investeerders? Wat kun je doen om je hier tegen te wapenen?

Voor criminelen is het juist nu een interessante tijd om in noodlijdende horeca te investeren. In de eerste plaats omdat in de horeca veel contant geld omgaat. Dit biedt criminelen de mogelijkheid om geld wit te wassen. Ten tweede staan er meer horecabedrijven te koop - door de coronacrisis – en is het simpelweg makkelijker om te investeren. Ten derde neemt de leegstand van horecapanden toe. Deze kunnen aantrekkelijk zijn voor criminele activiteiten, zoals illegaal gokken of drugshandel.

Hoe herken je een criminele investeerder?

 • Criminelen bieden horecaondernemers vaak contante leningen of giften aan. Ze beschikken vaak over veel contant ‘zwart’ geld. Het is voor hen interessant om dit contant geld te investeren in de horeca. Zo wordt het ‘zwart’ geld witgewassen.
 • De investeerder ontwijkt vragen over de aard van de lening en de herkomst van geld. Gevraagde informatie wordt niet aangeleverd.
 • De investeerder vraagt een hele hoge rente en zet je onder druk om akkoord te gaan.
 • Iemand wil je horecapand huren en doet je een aantrekkelijk voorstel. Degene is vaag over de activiteiten waarvoor hij het pand wil gebruiken. Je loopt het risico dat ze het pand gaan gebruik voor illegale activiteiten zoals productie van drugs, opslag van verboden handelswaar of illegale onderhuur.
 • De investeerder haalt je over (dwingt je) om overeenkomsten met bepaalde leveranciers af te sluiten tegen hoge tarieven. Bijvoorbeeld als voorwaarde voor een lening.

Geen weg terug

Wanneer je als ondernemer met criminelen in zee gaat is er geen weg terug. Je loopt grote risico’s! Je kunt juridisch aansprakelijk gesteld worden voor strafbare feiten die in jouw pand plaatsvinden. Zoals bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken. Of andere illegale activiteiten die in naam van jouw onderneming gepleegd worden. Dit kan grote gevolgen hebben. Zoals intrekking van je horecavergunning, sluiting van je pand en strafrechtelijke vervolging. Ook kun je te maken krijgen met geweld en intimidatie van criminelen.

Hoe kun je je wapenen?

 • Word je ongevraagd benaderd door een mogelijke investeerder? Doe navraag bij horecazaken in de omgeving. Zijn zij ook benaderd? Kennen zij deze persoon?
 • Wanneer het aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs zo’n aanbod resoluut van de hand. Geef duidelijk aan dat je geen zaken wenst te doen.
 • Wanneer je een contract aangaat lees dan altijd de kleine lettertjes. Wat zijn de voorwaarden, waar teken je voor?
 • Accepteer nooit contante betalingen.
 • Vraag om een origineel identiteitsbewijs en maak zelf een kopie.
 • Let goed op met wie je in zee gaat, ook als je je bedrijf verkoopt. Is de investeerder een ondernemer ? Check in het KVK Handelsregister met wie je zakendoet. Zoals ondernemingsgegevens, financiële gegevens, tekenbevoegheid en aansprakelijkheid van je zakenpartner.
 • Wanneer je je pand gaat verhuren wil je natuurlijk dat de huurder dit op een nette manier gebruikt. Check goed wie de huurder is en maak daar goede afspraken mee. Accepteer bijvoorbeeld geen contante huurbetalingen en geef aan dat onderhuur niet is toegestaan. Leg de afspraken vast in een huurcontract. Omschrijf hierin dat bij constatering van illegale activiteiten de huurovereenkomst wordt ontbonden en het pand ontruimd. Lees meer tips om crimineel gebruik van je bedrijfspand te voorkomen.
 • De overheid heeft verschillende financiële regelingen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Met deze regelingen kun je bijvoorbeeld inkomensondersteuning krijgen, of tegemoetkoming in je loonkosten. Wees voorzichtig met het inschakelen van tussenpersonen die je tegen betaling of onduidelijke voorwaarden helpen bij het regelen van deze steun. Het aanvragen van deze steunmaatregelen kun je prima zelf. Eventueel samen met je boekhouder of financieel adviseur. Bekijk op welke regelingen je aanspraak kunt maken en waar je ze aanvraagt. Heb je (tijdelijk) extra geld nodig? Lees het artikel ‘Financier je horecabedrijf in crisistijd’.

Verdachte situatie melden

Zie je verdachte situaties in jouw omgeving? Heb je een aanbod gekregen van personen bij wie je geen goed gevoel hebt? Meld dit dan bij de politie (wijkagent) of via 0900-8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Meer informatie vind je op de website van Koninklijke Horeca Nederland.

Wil je meer weten over de maatregelen die je kunt nemen en het herkennen van bedrijfsfraudeurs en internetcriminelen? Lees alles over fraude.
Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage