Veilig zakendoen

Is je zakenpartner teken­bevoegd?

Zakendoen gaat op basis van vertrouwen en afspraken. Om je onderneming te laten groeien en om in te spelen op nieuwe kansen, leg je veel contacten. Hoe weet je zeker dat iemand betrouwbaar is en bevoegd om namens een bedrijf te handelen? Je controleert het in het KVK Handelsregister.

Controleer altijd de identiteit en de tekenbevoegdheid van je zakenpartner in het KVK Handelsregister voor je een overeenkomst sluit of grote aankoop of levering doet. Je wilt niet verrast worden doordat een overtuigende online aanbieder achteraf helemaal geen bedrijf blijkt te hebben, of doordat hij niet bekend is bij het bedrijf waar hij zogenaamd werkt. Dit zijn vormen van zakelijke identiteitsfraude. Ook kan het problemen opleveren wanneer van een bekende zakenpartner achteraf blijkt dat hij geen rechten heeft voor het ondertekenen van een overeenkomst die hij met jou is aangegaan: het contract is dan ongeldig.

Wat is tekenbevoegdheid?

Mensen die tekenbevoegd zijn, mogen namens een onderneming bepaalde rechtshandelingen uitvoeren, zoals het ondertekenen van afspraken over samenwerking of het aannemen van personeel. Ook mogen zij grote aankopen of leveringen doen.

Volledig of beperkt bevoegd?

Iemand kan volledig of beperkt tekeningsbevoegd zijn. Vaak mag iemand bijvoorbeeld alleen contracten tot een bepaald bedrag tekenen. Als de persoon die heeft getekend niet bevoegd is, kunnen er problemen ontstaan over de levering of de betaling, omdat de overeenkomst ongeldig is.

Volmacht

Eigenaren of bestuurders van een bedrijf of rechtspersoon kunnen anderen een volmacht geven om hun organisatie te vertegenwoordigen en ze daarmee tekenbevoegd maken. De gevolmachtigde is een rechtsgeldig vertegenwoordiger van de onderneming en kan een natuurlijk persoon of een rechtspersoon of vennootschap zijn. Informatie over het inschrijven, wijzigen of uitschrijven van tekeningsbevoegde gevolmachtigden in het Handelsregister vind je hier.

Tekenbevoegdheid controleren

In het KVK Handelsregister, en de vergelijkbare buitenlandse registers vind je informatie over bedrijven, bevoegde personen en bijvoorbeeld faillissementen en jaarrekeningen. In het uittreksel Handelsregister van een bedrijf staat wie er mag tekenen, en of er beperkingen zijn. Zo weet je wie er op dat moment namens een bedrijf een contract mag sluiten. Vaak mag een persoon alleen samen met een andere vennoot of bestuurder een belangrijke overeenkomst sluiten.

Wie er tekenbevoegd zijn, verschilt per rechtsvorm. In dit overzicht vind je de tekenbevoegdheid per rechtsvorm.

Derdenbescherming

Op zoek naar de tekenbevoegdheid van een zakenpartner? Je mag erop vertrouwen dat de gegevens in het Handelsregister actueel zijn en kloppen. Dit heet derdenbescherming en is vastgelegd in de Handelsregisterwet. Als gegevens van een bedrijf in het Handelsregister niet kloppen, kun je het bedrijf daarop aanspreken. Bedrijven moeten zelf hun handelsregisterinschrijving actueel houden.

Welke risico’s loop je als ondernemer en waar moet je op letten? Lees alles over hoe je veilig zakendoet.
Paul Geertman

KVK-adviseur die ondernemers helpt bij keuzes. Van het starten van een bedrijf tot internationaal zakendoen. Schrijft artikelen over veilig zakendoen. Deelt informatie over ondernemen, regelgeving en over kansen in een regio of branche.

InspiratiePage