Veilig zakendoen

Is je zakenpartner tekenbevoegd?

Zaken doen gaat op basis van vertrouwen en het maken van afspraken. Om je onderneming te laten groeien en om in te spelen op nieuwe kansen, leg je veel contacten. Hoe weet je zeker dat iemand betrouwbaar is en op dat moment bevoegd is om namens een bedrijf te handelen? Gebruik daarvoor het KVK Handelsregister.

Risico nemen hoort bij het zaken doen. Maar je wilt niet verrast worden doordat een overtuigende aanbieder via internet achteraf helemaal geen bedrijf blijkt te hebben. Of dat hij niet bekend is bij het bedrijf waar hij zogenaamd werkt. Deze vormen van zakelijke identiteitsfraude komen helaas veel voor. Vooral bij schaarse, gewilde producten zoals mondkapjes, energiedrankjes, melkpoeder, dure cosmetica of merkkleding liggen kwaadwillenden op de loer.

Maar ook als het niet om misleiding gaat, is het belangrijk om de tekenbevoegdheid van je zakenpartner na te gaan. Als blijkt dat deze persoon geen rechten heeft om de overeenkomst te ondertekenen, kan dit later problemen geven. Is de afspraak dan wel rechtsgeldig? Daarom is het altijd belangrijk om de identiteit en de tekenbevoegdheid van je zakenpartner te checken voordat je een overeenkomst sluit of grote aankoop of levering doet.

Wat is tekenbevoegdheid?

Mensen die tekenbevoegd zijn, mogen namens de onderneming bepaalde rechtshandelingen uitvoeren. Zoals het ondertekenen van afspraken voor samenwerking, aannemen van personeel, grote aankopen of leveringen.

Iemand kan volledig tekeningsbevoegd zijn, maar er kunnen ook beperkingen zijn. Vaak mag iemand bijvoorbeeld alleen contracten tot een bepaald bedrag tekenen. Als de persoon niet bevoegd is, kun je in de problemen komen als er onenigheid ontstaat over de levering of de betaling.

Eigenaren of bestuurders van een bedrijf of rechtspersoon kunnen ook anderen een volmacht geven om hun organisatie te vertegenwoordigen en daarmee tekenbevoegd te maken. De gevolmachtigde is een rechtsgeldig vertegenwoordiger en kan zowel een natuurlijk persoon als een rechtspersoon of vennootschap zijn. Informatie over het inschrijven, wijzigen of uitschrijven van tekeningsbevoegde gevolmachtigden in het Handelsregister vind je hier.

Tekenbevoegdheid checken

In het KVK Handelsregister, en de vergelijkbare buitenlandse registers is informatie te vinden over bedrijven, bevoegde personen en bijvoorbeeld faillissementen en jaarrekeningen. In het uittreksel Handelsregister van een bedrijf staat wie er mag tekenen, en of er beperkingen zijn. Daarmee kan je nagaan wie er op dat moment namens een bedrijf een contract mag sluiten. Vaak mag een persoon alleen samen met een andere vennoot of bestuurder een belangrijke overeenkomst sluiten.

Wie er tekenbevoegd zijn, verschilt per rechtsvorm. In dit overzicht vind je de tekenbevoegdheid per rechtsvorm.

Derdenbescherming

Als gegevens van een bedrijf in het Handelsregister niet kloppen, dan kun je het bedrijf daar op aanspreken. Iedereen moet namelijk kunnen uitgaan van de gegevens in het Handelsregister. Dit heet derdenbescherming.

Lees meer over hoe je zeker zaken doet met het KVK Handelsregister.
Paul Geertman

KVK-adviseur die ondernemers helpt bij keuzes. Van het starten van een bedrijf tot internationaal zakendoen. Schrijft artikelen over veilig zakendoen. Deelt informatie over ondernemen, regelgeving en over kansen in een regio of branche.

InspiratiePage