Veilig zakendoen

Spookfactuur

Iedere ondernemer krijgt er wel eens mee te maken, een spookfactuur. Wat is het precies en hoe kun je zo'n factuur herkennen?

Wat is een spookfactuur?

Een spookfactuur is een factuur of nota waar geen prestatie tegenover staat. De fraudeur hoopt dat de ontvanger door onoplettendheid bijvoorbeeld door drukte de facturen toch voldoet. Je krijgt bijvoorbeeld de rekening van een product dat je vaak bestelt, maar de leverancier is een andere dan normaal. Je betaalt maar ontvangt de goederen nooit.

Er zijn 2 soorten spookfacturen:

  • Een aanbieding die qua lay-out lijkt op een factuur. Uit de kleine lettertjes blijkt dat het gaat om een aanbieding. In dit geval hoef je dus niet te betalen en hoef je ook geen verdere maatregelen te nemen.
  • Een echte factuur zonder tegenprestatie. Je ontvangt de factuur zonder dat je opdracht hebt gegeven tot levering van goederen of een dienst. Het kan zijn dat er sprake is van een administratieve vergissing of kwade opzet.

Vraag in deze gevallen bij de afzender waarom je de factuur hebt ontvangen. Zonder een bewijs van je opdracht kan men je nooit verplichten om te betalen.

Hoe herken je een spookfactuur?

Spookfacturen zijn vaak lastig te onderscheiden van echte facturen. Waar moet je opletten bij het beoordelen van een factuur?

  • Wie is de afzender van de factuur? Ga na of je de afgelopen tijd wat hebt besteld bij deze afzender. Zoek de afzender op in het Handelsregister of op internet. Neem bij twijfel altijd contact op met de afzender.
  • Check het order- en/of factuurnummer op de factuur. Controleer in je administratie of je een inkooporder of orderbevestiging vindt die past bij de factuur.
  • Controleer goed vanaf welk emailadres de factuur is verzonden en of deze de juiste domeinnaam bevat. Fraudeurs gebruiken vaak domeinnamen die erg lijken op het origineel. De verschillen zijn veelal gering let daarom extra goed op!
  • Aan wie is de factuur gericht? Bij een spookfactuur wordt vaak een algemene aanhef gebruikt en is de factuur niet aan een persoon gericht.
  • Bij spookfacturen gaat het vaak om relatief kleine bedragen. De fraudeur gaat er vanuit dat je facturen met kleine bedragen niet uitvoerig controleert.
  • Controleer of het bankrekeningnummer op de factuur voorkomt in jouw administratie. Wees met name alert op buitenlandse bankrekeningen. Fraudeurs maken hier veelvuldig gebruik van.
  • Spookfacturen herken je vaak aan de kleine lettertjes. Er staat bijvoorbeeld: 'Dit is een aanbieding, geen factuur' of je komt het woord offerte tegen. Bijvoorbeeld: 'Indien je met deze offerte akkoord gaat...'.

Melden en aangifte doen

Het versturen van een spookfactuur is een vorm van acquisitiefraude en is strafbaar. Maak er melding van bij de Fraudehelpdesk en doe aangifte bij de politie.

Factuur van KVK

Heb je van ons een factuur ontvangen en wil je weten of deze klopt, voer dan hier een controle uit.

Wil je meer weten over de maatregelen die je kunt nemen en het herkennen van bedrijfsfraudeurs en internetcriminelen? Lees alles over het voorkomen van fraude.
Jan van der Beek

Als KVK-adviseur informeer ik ondernemers over (duurzame) bedrijfshuisvesting, fraudepreventie en wet- en regelgeving. Ik heb kennis van data-analyse en een brede belangstelling voor regionale economische ontwikkelingen.

InspiratiePage