Veilig zakendoen

Zzp'en vanuit het buitenland

Denk je erover om je bedrijf vanuit het buitenland voort te zetten? Omdat je tijdelijk in het buitenland gaat wonen of wilt emigreren? Als zzp'er kun je overal ter wereld je werk doen. Soms heb je alleen een goede internetverbinding nodig. Waar let je op bij de registratie van je onderneming?

Dédé van Es, adviseur Handelsregister bij KVK: "Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor een juiste registratie, neem daarom tijdig contact op met KVK als je naar het buitenland verhuist."

Meldingen bij KVK

KVK krijgt wekelijks enkele tientallen meldingen van personen die naar het buitenland verhuizen en bij KVK staan ingeschreven. Soms is het buitenlandse adres bekend, soms niet. KVK probeert dan in contact te komen met de ondernemer om te achterhalen of de onderneming blijft bestaan.

Dede van Es, KVKDédé van Es, adviseur Handelsregister bij KVK.

Volgens Van Es ontvangt KVK per week zo’n 3.000 meldingen van gemeentes over de Basisregistratie Personen (BRP). “Deze meldingen gaan over verhuizingen van personen binnen Nederland en naar het buitenland. KVK checkt of het zaakadres hetzelfde is als het privéadres. Bij een verhuizing binnen Nederland, maken wij van het nieuwe privéadres het zaakadres als dat past bij de activiteiten van het bedrijf. Denk aan een ambulante kapper, journalist en de adviseur die werkt vanuit zijn huisadres. Natuurlijk informeren wij de ondernemer hierover. En bij twijfel nemen we contact op."

Blijf je ingeschreven bij KVK?

Van Es legt uit: "Blijven er geen feitelijke activiteiten in Nederland bestaan? Dan moet je als ondernemer opgaaf doen van beëindiging van de activiteiten in Nederland, eventueel kunnen wij, na onderzoek, ambtshalve je bedrijf uitschrijven. Als er wel werkzaamheden in Nederland zijn dan kan de inschrijving in het Nederlandse Handelsregister blijven bestaan. Neem tijdig contact met KVK op om te bespreken wat je situatie is en hiervoor oplossingen te zoeken. Soms geeft iemand als vestigingsadres het Nederlandse adres van een opdrachtgever, boekhouder of accountant op. Je staat al snel op achterstand als je achteraf nog zaken moet regelen en allerlei dingen moet gaan uitleggen."

5 voorbeelden

Hieronder worden 5 situaties toegelicht als voorbeeld. "Want we bekijken elke situatie apart", benadrukt Van Es. “In deze voorbeelden ga ik uit van een vertrek voor onbepaalde tijd, dus emigratie zonder plan om binnen een jaar weer terug naar Nederland te verhuizen.”

1. Tandarts

Iemand emigreert naar bijvoorbeeld Frankrijk en zijn onderneming blijft in het Nederlandse Handelsregister staan. Dit komt voor wanneer de ondernemer werkzaamheden in Nederland uitvoert. Bijvoorbeeld een (tand-)arts die regelmatig bij een praktijk waarneemt of weekenddiensten verzorgt. Het bezoekadres van de onderneming moet wel in Nederland zijn, bijvoorbeeld op het adres van de praktijk. De eigenaar van de praktijkruimte moet hiervoor toestemming geven. Het buitenlandse privéadres moet aangemeld zijn bij 1 van de 19 RNI-loketten (Registratie Niet-Ingezetenen).

2. Journalist

Een zelfstandige journalist of tekstschrijver verhuist bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten (VS). Levert hij vanuit de VS teksten aan Nederlandse media? Dan zijn er feitelijk geen werkzaamheden in Nederland. Dus wordt dit bedrijf uitgeschreven uit het Nederlandse Handelsregister.

3. Webwinkel

De eigenaar van een Nederlandse webwinkel verhuist naar Spanje. Er zijn geen activiteiten meer in Nederland, dus volgt uitschrijving uit het Nederlandse Handelsregister. Zelfs als de ondernemer een webwinkel heeft die veel aan Nederlanders verkoopt, dan is er bij directe verkoop vanuit het buitenland, geen sprake van een Nederlands bedrijf. Wel kan de webwinkel in Nederland BTW-plichtig zijn doordat de Nederlandse omzet boven het drempelbedrag voor afstandsverkopen komt. Een BTW-nummer vraag je dan rechtstreeks aan bij de NL-Belastingdienst.

4. Parttime klusbedrijf

De eigenaar verhuist naar Oostenrijk, geniet daar van zijn pensioen, maar werkt graag een paar maanden per jaar in Nederland als klusbedrijf. Al zijn werkzaamheden vinden in Nederland plaats. Zijn inschrijving kan in Nederland blijven, maar dan is ook een bezoekadres in Nederland nodig. Misschien kan een belangrijke opdrachtgever of een boekhouder toestemming geven om het bedrijf op zijn of haar adres te vestigen? Het buitenlandse privéadres moet aangemeld zijn bij 1 van de 19 RNI-loketten.

5. Adviseur

Een adviseur heeft een eigen adviesonderneming en verhuist naar Zweden. Hij blijft zijn Nederlandse klanten vanuit Zweden helpen en bezoekt deze klanten een enkele keer in Nederland. In dit geval vinden de ondernemersactiviteiten vanuit het buitenland plaats, en stopt de onderneming in Nederland. In Zweden kan hij een adviespraktijk starten en van daaruit ook klanten in Nederland blijven bedienen. De belastingregels voor “intracommunautaire diensten” binnen Europese Unie vind je via de rekenhulp van Belastingdienst.

"Voor de onderneming zelf maakt het geen verschil. De vraag is waar de feitelijke activiteiten plaatsvinden.” Van Es licht dit verder toe: “De rechtspersoon 'bv' staat in het Nederlandse Handelsregister ingeschreven. De onderneming van deze rechtspersoon kan een buitenlands adres hebben als er in Nederland activiteiten blijven bestaan. Maar wanneer er geen activiteiten meer in Nederland zijn, staat deze rechtspersoon ingeschreven in het Handelsregister zonder onderneming in Nederland. Zzp'ers die vanuit een bv werken, raad ik dan ook aan met een accountant om tafel te gaan zitten."

Belangrijkste tip

Neem tijdig contact op met KVK en bespreek je plannen met je boekhouder of accountant en de Belastingdienst.

In het buitenland gelden andere regels om een onderneming te beginnen. Hoe start je een bedrijf in het buitenland?
Paul Geertman

KVK-adviseur die ondernemers helpt bij keuzes. Van het starten van een bedrijf tot internationaal zakendoen. Schrijft artikelen over veilig zakendoen. Deelt informatie over ondernemen, regelgeving en over kansen in een regio of branche.

InspiratiePage