Wetten en regels

Checklist: zo kan je bedrijf openblijven

De regels voor het ontvangen van klanten zijn weer aangescherpt. Als jouw zaak open mag blijven moet je wel aan de 1,5 meter afstand, regels voor hygiëne en groepsgrootte en branchespecifieke maatregelen voldoen. 5 punten om rekening mee te houden als jij klanten ontvangt.

Deuren dicht

Niet alle bedrijven mogen open. Deze bedrijven blijven voorlopig verplicht gesloten:

  • Discotheken
  • Nachtclubs
  • Sportkantines

Valt jouw bedrijf niet onder een van deze categorieën? Dan mag je open. Wel moet je je houden aan de RIVM-maatregelen. Dit komt neer op de volgende 5 punten:

1. Hygiëne

De hygiënemaatregelen gelden voor iedereen. Maak het jezelf en je klanten makkelijk om hieraan te voldoen:

  • Schud geen handen.
  • Was je handen regelmatig.
  • Zorg voor voldoende desinfecterende zeep en tissues voor je klanten.
  • Vraag klanten zoveel mogelijk contactloos of met pin te betalen.
  • Laat je personeel indien mogelijk thuiswerken.
  • Laat een afspraak bij verkoudheidsklachten van jou of je klant niet doorgaan.
  • Draag mondkapjes in binnenruimtes die voor publiek toegankelijk zijn en bij het uitoefenen van contactberoepen. Dit is een dringend advies.

2. Afstand houden

De afstand tussen jou en je klant en je klanten onderling, moet minimaal 1,5 meter zijn. Dit laatste geldt niet voor contactberoepen, zoals kappers, pedicures, masseurs, rijinstructeurs en dansers. Maak het je klanten mogelijk om deze afstand te bewaren. Ook buiten je bedrijf, als daar sprake is van wachtrijen. Je kunt hiervoor kijken naar de richtlijnen in het protocol verantwoord winkelen.

Voorbeelden van oplossingen om deze afstand te garanderen:

  • Een kapster met een kapsalon aan huis zet buiten een zitje neer om de 5 minuten wachttijd te overbruggen en de klantwisseling soepel te laten verlopen.
  • Een schilderdocent biedt haar leerlingen extra zekerheid met een persoonlijk materialenpakket.

3. Groepsgrootte

Vanaf 28 september mogen horecagelegenheden, bioscoopzalen, theaters en concertzalen binnen 30 gasten ontvangen (inclusief kinderen). Een gezelschap aan 1 tafel bestaat uit maximaal 4 personen (exclusief kinderen). Buiten geldt een drempel van 40 personen (inclusief kinderen). En zowel binnen als buiten natuurlijk onder de voorwaarde dat iedereen 1,5 meter afstand houdt.

4. Branchespecifieke maatregelen

Voor verschillende branches gelden sinds 28 september aanvullende richtlijnen:

Horeca

  • Inloop tot 21.00 uur en sluiting om 22.00 uur.
  • Verplichte bezoekersregistratie.

Contactberoepen

  • Verplichte bezoekersregistratie.

Detailhandel

  • Actief deurbeleid voor het naleven van 1,5 meter afstand.

Check voor de specifieke richtlijnen de website van jouw brancheorganisatie of dit handige overzicht van met protocollen.

5. Handhaving regels

De gemeente is verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van de geldende regels en de handhaving ervan. Voor regionale regels zoeken zij contact met de Veiligheidsregio.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over de regels die gelden voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met de bedrijfscontactfunctionaris of accountmanager van je gemeente.

Ondernemen op 1,5 meter afstand: hoe gaan andere ondernemers om met de 1,5 metereconomie?

Laura van Klink

Als KVK-adviseur help ik ondernemers met vragen over ondernemerschap en (fiscale) wet- en regelgeving. Daarnaast heb ik een voorliefde voor regionale economie en ondernemersorganisaties.

InspiratiePage